Home / Politic / Borbély László: “România e devenit o placă turnantă pentru întâlnirile regionale ale Uniunii Interparlamentare”

Borbély László: “România e devenit o placă turnantă pentru întâlnirile regionale ale Uniunii Interparlamentare”

Distribuie

Consilierul de stat Borbély László a participat la Conferinţa regională pentru Europa Centrală şi de Est cu tema ”Să promovăm legi eficiente pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, în perioada 12-14 iunie, de Camera Deputaţilor şi Uniunea Interparlamentară (UIP), în colaborare cu organizaţiile nonguvernamentale Global Rights for Women şi Vital Voices, cu sprijinul Senatului României.

În cadrul evenimentului, consilierul de stat Borbély László a subliniat rolul României în organizarea acestor întâlniri regionale, a punctat obiectivele de dezvoltare durabilă din cadrul Agendei 2030, nevoia implicării tuturor, indiferent de gen, în implementarea acestor obiective şi importanța Parlamentelor naţionale în eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor.

“Din 2014 România a devenit o placă turnantă pentru aceste întâlniri regionale ale UIP; în 2014, 2015 şi 2016 am organizat trei întâlniri regionale, ultimele două pe obiective de dezvoltare durabilă prin care România a devenit un centru regional. În cadrul Guvernului României, prin Departamentul pentru dezvoltare durabilă, vom participa în continuare activ la dezbaterile şi reuniunile UIP. Parlamentele şi Guvernele naţionale trebuie să aibă propria evaluare în legătură cu obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), care nu trebuie privite separat, ci în ansamblul lor”, a afirmat Borbély László.

De asemenea, demnitarul român a amintit Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), afirmând că acest document reprezintă un instrument puternic pentru ţara noastră, care va facilita implementarea unui pachet nou de politici publice pentru protecţia femeilor împotriva violenţei domestice.

“Este foarte important schimbul de bune practici între noi şi alte state. Comunicarea între Uniunea Interparlamentară şi ONG-uri, între Guverne şi Parlamente, este esenţială pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi fetelor. Numai împreună vom promova legi eficiente pentru eliminarea violenţei. Dorim să ne asumăm un rol activ în procesul legislativ care vizează acest domeniu atât de important pentru societate. Ne dorim ca, prin natura reglementărilor, să reducem actele de violenţă”, a mai spus Borbély László.

La Conferinţa regională, alături de delegaţiile parlamentare naţionale, au fost invitaţi reprezentanţi ai societăţii civile, oficiali guvernamentali şi experţi implicaţi în elaborarea, adoptarea şi implementarea legilor referitoare la violenţa domestică şi sexuală, obiectivul fiind facilitarea dialogului şi schimburilor de experienţă pentru identificarea unor modalităţi eficiente de colaborare multisectorială, care să asigure aplicarea legilor, protecţia victimelor şi tragerea la răspundere a autorilor infracţiunilor.

În marja evenimentului, Borbély László s-a întâlnit și cu secretarul general al UIP,  Martin Chungong. Cei doi oficiali au discutat despre importanța dimensiunii parlamentare a implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Consilierul de stat consideră că „este important ca în viitorul apropiat Parlamentul României, pe baza manualului elaborat de UIP, să facă o evaluare a stadiului implementării Agendei 2030 în România”.

(Redacţia)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.