Home / Cultură / Eldorado încheie seria de proiecții „120 de ani – Istoria filmului maghiar”

Eldorado încheie seria de proiecții „120 de ani – Istoria filmului maghiar”

Distribuie

Duminică, 25 iunie ora 19.00, la Universitatea de Artă (str. Köteles Sámuel nr. 8) va fi proiectat ultimul film prezentat în cadrul seriei de proiecții „120 de ani – Istoria filmului maghiar”.

Bereményi Géza, regizorul filmului Eldorado

Este vorba de un film cult al anilor 80, „Eldorado”, regizat de Bereményi Géza. „ Filmul distins cu Premiul Europa ne prezintă prin prisma vieţii unui comerciant din piaţa budapestană Teleki, şi a familiei sale, în perioada dintre 1945 şi 1956, modul în care s-a întreţesut destinul individual cu istoria, în Ungaria postbelică. Filmul Eldorado, de inspiraţie autobiografică a devenit un film de suflet al generaţiei respective: reflectă soarta copiilor rămaşi orfani de tată în urma războiului şi în timp ce povesteşte întâmplări din trecut prezintă realitatea actuală. În film îl putem vedea pe marele actor Eperjes Károly într-unul din cele mai bune roluri ale sale, pelicula fiind primul film în care se fac trimiteri necenzurate la evenimentele din 1956”, potrivit descrierii filmului din comunicatul trimis presei de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. – MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții intitulat120 de ani – Istoria Filmului Maghiar. Seriaa cuprins 11 filme care s-au proiectatla Târgu Mureș,şi filmele prezintau câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar.

„Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi maghiari cu spirit pionieresc, SZIKLAI Arnold şi Zsigmond au deschis porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate franceze Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat împreună cu Arhivele Naţionale Digitale și Institutul de Film din Ungaria (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet – MaNDA) această serie de proiecţii lunare, în cadrul cărora am prezentat cele mai reprezentative creaţii pentru fiecare perioadă şi gen din istoria cinematografiei maghiare. Am prezentat seria la București, Cluj, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sibiu, Sfântu Gheorghe și desigur Târgu Mureș, oraș de cinema din Transilvania, cu multe evenimente de placul cinefililor: Festivalul Insternațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, Zilele Filmului Maghiar, TIFF Mureș, etc.”, spun cei de la Institutul Maghiar.

Filme prezentate în cadrul proiectului:

Uher Ödön: Mire megvénülünk – Până ce îmbătrânim (1916, film mut), cu colaborarea pianistului Trózner Szabolcs
Janovics Jenő: Az utolsó éjszaka – Ultima noapte (1917, film mult), cu colaborarea pianistului Trózner Szabolcs
Korda Sándor: Az aranyember – Omul de aur (1918, film mult)
Székely István: Hyppolit, a lakáj – Hyppolit, majordomul (1931)
Ráthonyi Ákos: Sarajevo (1940)
Szőts István: Emberek a havason – Oamenii muntelui (1942)
Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr – Domnul profesor Hannibal (1956)
Jancsó Miklós: Szegénylegények – Pribegii (1965)
Makk Károly: Szerelem – Iubire (1970)
Gothár Péter: Megáll az idő – Timpul stă în loc (1981)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.