Valul „One Health” se ridică la UMF Tîrgu Mureș Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 341 Vizualizări

Valul „One Health” se ridică la UMF Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș g[zduie;te de luni, 26 iunie, până miercuri, 28 iunie, Conferința Națională „One Health”, la care vor iau parte invitați de renume din țară și din străinătate. Evenimentul este organizat de Asociația „One Health – New Medical Concept”, membru asociat al Federației Academiilor de Medicină, în parteneriat cu UMF Tîrgu Mureș, Academia de Științe Medicale din România, Universitatea „Spiru Haret” și Consiliul Județean Mureș. Deschiderea oficială a Conferinței „One Health” a avut loc luni, 26 iunie, la ora 9.00, la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Tîrgu Mureș.

One Health – conceptul

Timp de trei zile vor fi prezentate 50 de lucrări științifice din domenii ca oncologia comparată, biotehnologie medicală sau medicina comparată în relație cu mediul de viață. Potrivit prof. dr. Nicolae Manolescu, președintele Secției de Medicină Comparată din cadrul Academiei de Științe Medicale din România și președintele Asociație „One Health”, postura participanților la Conferința „One Health” este interschimbabilă, toți având atât calitate de elev cât și de profesor. Conceptul global „One health” este abordarea sănătății care se concentrează pe interacțiunile dintre oameni, animale și mediu. Marea provocare este de a realiza profilaxia generală a îmbolnăvirilor la oameni, animale și mediu, a securității alimentare și ocupaționale prin structuri și legislație adecvate.

„Conceptul „One Health”, care ne-a adunat pe toți aici – medici, biologi, chimiști, medici veterinari, oameni care au o deschidere diferită față de sănătatea umană, încearcă să restaureaze și să resusciteze o idee care a stat la baza medicinei din cele mai vechi timpuri, și, anume, abordarea integrativă a bolii și a sănătății, luând în calcul nu doar pacientul, nu doar boală, ci și mediul înconjurător”, a spus prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș, în deschiderea Conferinței Naționale „One Health”.
În continuare rectorul UMF a spus despre conceptul „One Health” că este „extrem de generos, extrem de modern și de folositor medicii umane”, motiv pentru care a susținut organizarea conferinței, care beneficiază de un aport interdisciplinar internațional. Leonard Azamfirei a amintit și despre copmpnenta socială a evenimentului. „Fiecare manifestare științifică este un prilej de întâlnire între oameni, ceea ce este foarte important”.

Valul „One Health”

Prof. dr. Nicolae Manolescu s-a arătat încântat de promptitudinea și deschiderea celor din conducerea UMF Tîrgu Mureș, mulțumind, de asemenea, Consiliului Județean Mureș pentru sprijinul oferit pentru organizarea conferinței. „A înțeles perfect că vine un val mare care se numește One Health. Acest val în știință, nu numai în științele medicale, dar, aș putea spune la nivel de societate. Om cu om va fi beneficiarul acestei noi orientări, care permite în final creșterea cu totul și cu totul deosebite a bună-stării omului, pentru că dacă societatea noastră greșește undeva, greșește într-un singur loc. Nu ia în considerație, în primul rând, că tu acolo unde îți faci jobul trebuie să ai posibilitatea să părăsești patul dimineața. Dacă ești bolnav în niciun caz nu poți să părăsești patul și înseamnă că ești absent și înseamnă, practic un disconfort – nu numai al tău, dar și al societății”, a explicat Nicolae Manolescu.

„Cred că este într-adevăr un moment deosebit. Putem să spunem că este primul eveniment important pe care îl organizează Asociația „One Health”. Acum două luni de zile am semnat un contract de colaborare în Consiliul Județean și Asociația „One Health”. Am crezut că este un lucru foarte serios pentru care trebuie să facem tot posibilul pentru a vă da un sprijin”, a spus Péter Ferenc, președintele CJ Mureș.

Mese rotunde

Pe lângă prezentarea celor 50 de comunicări științifice, în programul Conferinței Naționale „One Health” sunt cuprinse și trei mese rotunde. Marți, 27 iunie, între orele 17:45 – 19:00, va avea loc masa rotundă: „Stilul de viaţă, componentă importantă a conceptului one health”. Mirecuri, 28 iunie, se va discuta conceptul „One Health”, prima parte a dicuțiilor fiind rpogramată între orele 9.00-11.30, iar a doua parte de la 12.00 la 13.00. Tot miercuri, va avea loc o masă rotundă cu mediul de afaceri, între orele 15.00 – 18.00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE