UPDATE. Părinții de la Liceul Romano-Catolic vor clasele de început de ciclu. Consilierii locali au votat o nouă propunere de rețea școlară Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 643 Vizualizări

UPDATE. Părinții de la Liceul Romano-Catolic vor clasele de început de ciclu. Consilierii locali au votat o nouă propunere de rețea școlară

Consilierii locali au votat astăzi o nouă propunere de rețea școlară a municipiului Târg Mureș. Noul proiect de rețea școlară ține cont de mențiunile transmise de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, când a avizat negativ 8 unități de învățământ din propunerea precedentă. Astfel în noua propunere de rețea școlară Liceul Teologic Romano-Catolic va fi trecut ca structură arondată Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, iar cele 7 grădinițe, care inițial fuseseră trecute ca structuri arondate, vor rămâne în cadrul unităților de învățământ în care funcționează ca nivel de studiu.

Proiectul a fost inclus în regim de urgență pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Târgu Mureș care se desfășoară astăzi, 29 iunie, de la ora 14.00.

Proiectul rețelei școlare, discutat primul

La solicitarea inspectorului școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, Peti Andrei a propus ca proiectul de hotărâre referitor la rețeaua școlară să se voteze primul. „Având în vedere urgența dezbaterii și a adoptării unei hotărâri și având în vedere urgența cu care trebuie să publice Broșura pentru admitere”, a precizat Peti Andrei.

Apoi, pentru că Horațiu Lobonț, de la Direcția Școli din cadrul primăriei, nu era în momentul acela în sală Peti Andras a în ceput să explice necesitatea luării unei decizii cât mai repede, spunând că termenele prevăzute în metodologie nu au fost respectate la nivelul Târgu Mureșului. Între timp a luat cuvântul Horațiu Lobonț: „Cu toate că am depășit tot ceea ce înseamnă calendar am primit o derogare din partea Ministerului (Educației n.r.) cât și a Inspectoratului Școlar. Este o procedură standard și obligatorie de votare a rețelei școlare. Aveți în mapă 26 de unități de învățământ cu aviz pozitiv și unitățile cu aviz negativ, în cazul cărora trebuie rectificată situația”.

Radu Bălaș, consilier POL, a remarcat absența celor de la ISJ Mureș, apoi l-a întrebat pe secretarul Primăriei ce se va întâmpla în cazul în care nu va fi votat proiectul. „Se merge pe vechea rețea școlară, aceasta este prevederea”, a răspuns Szővérfi Vasile. Câțiva dintre părinții prezenți în sală au aplaudat.

Vot în unanimitate, cu amendamentul lui Peti

„Având în vedere faptul că noi am parcurs toată procedura (…) consider că acest proces trebuie reluat. Tot ceea ce putem face este următorul: ori aprobăm rețeaua școlar exclusiv pentru acele 26 de unități cu unități cu aviz conform și nu ne ocupăm cu celelalte, dar atunci o să fim trași la răspundere de ce nu am inițiat o soluție. Sau conform adresei Inspectoratului Școlar să trecem la acele măsuri pe care dânșii – dânșii! le-au adus în atenție, respectiv: dintre cele 8 unități șapte grădinițe nu vor fi structuri arondate, ci vor nivele de învățământ și la Liceul Romano-Catolic, acesta să devină structură arondată la Liceul „Bolyai”. Aceasta ar fi o propunere, dacă se obține aviz conform pe propunerea aceasta vom reveni asupra adoptării noii rețele școlare pentru anul școlar următor”, a spus Peti Andras. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu acest amendament.

Părinții sunt de acord, dar cer clasele de început de ciclu la Liceul Romano-Catolic

„Comitetul de părinți ai elevilor de la Liceul Romano-Catolic a luat act cu profundă decepție, îngrijorare, de neputința soluționării situației juridice a unității de învățământ. De aceea s-a hotărât în ședința comitetului de părinți asupra posibilității transformării unității de învățământ în structură arondată școlară. Cerem ca inspectorul școlar județean să revoce sau să anuleze prin o nouă decizie Hotărârea ISJ Nr. 70/2017 și să se permită astfel școlarizarea claselor de început de ciclu. Dorim acest lucru.

Suntem de acord cu structură arondată cu clasele existente la momentul actual, împreună cu clasele de început de ciclu școlarizabile conform planului de școlarizare înregistrat la ISJ cu denumirea Liceul Teologic Romano-Catolic structură arondată a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”. Avem tot dreptul, nimeni nu poate să ni-l ia. Pur și simplu ne dorim cele 3 clase”, a declarat Zsigmond Imola, unul dintre reprezentanții părinților elevilor de la Liceul Romano-Catolic care au fost prezenți la ședința de CL.

Un nou proiect de înființare a liceului

Referitor la punctul 19, de pe ordinea de zi inițială, retras de UDMR, „Proiect de hotărâre privind înființarea Liceului Vocațional Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș”, consilierul local Bakos Levente a precizat la începutul ședinței: „UDMR nu renunță la intenția de înființare a școlii și va întocmi un nou proiect de hotărâre (…) și va respecta întocmai toate procedurile. Va fi o structură total independentă existentă deja de 2 ani în Târgu Mureș. Avem încredere că această nouă școală își va începe funcționarea începând cu anul școlar 2018-2019”.

Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, și-a rezervat exprimarea unei opinii publice referitoare la decizia consilierilor locali până în momentul în care ISJ Mureș va primi oficial proiectul de rețea școlară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE