Recomandările inspectorilor de muncă în caz de caniculă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

Recomandările inspectorilor de muncă în caz de caniculă

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş a anunţat miercuri, 28 iunie, prin intermediul unui comunicat de presă, măsurile care trebuie întreprinse în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Astfel, inspectorul şef al ITM Mureş, jrs. Andrei Mureşan, a precizat că „având în vedere că în perioada iunie – septembrie 2017, pe raza judeţului Mureş sunt prognozate de către ANM temperaturi ridicate extreme, vă amintim din prevederile Legii nr. 436/2001 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperature extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.”

Măsuri dacă temperatura depăşeşte 37 de grade Celsius

În situaţia în care se înregistrează temperaturi de peste 37 de grade Celsius, sau depăşirea pragului valoric de 80 unităţi ale indicelui de confort termic (temperatură-umiditate), angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Totodată, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/ persoană/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Măsuri extreme

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00, în cazurile prevăzute la articolul 4 şi întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Măsurile respective “se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin două zile consecutiv.”

Nu în ultimul rând, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme angajatorii vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE