Home / Administratie / Măsuri mai dure anti agresori. Continuă campaniile împotriva violenței domestice

Măsuri mai dure anti agresori. Continuă campaniile împotriva violenței domestice

Distribuie

Violența în familie a făcut patru victime anul acesta în județul Mureș. Patru femei care și-au pierdut viața. O altă femeie a fost victima unei tentative de omor, agresorul, bărbatul alături de care își trăia visele cândva, coșmarul acum. În paralel, însă cu numitor comun, acțiunile pentru diminuarea acestui fenomen continuă.

 

Deputatul UDMR Csép Andrea a anunțat marți, 27 iunie, strângerea de semnături pentru inițiativele legislative privind pachetul de acte normative referitor la violența domestică. Fomco Group, alături de partenerii lor – Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) și Ambulanța Samaritanus continuă până în 31 iulie campania inițiată în luna mai “Zero toleranță față de violența în familie!”. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș, prin Compartimentul de Prevenire și Combatere a Criminalității, a început din 21 iunie o campanie de informare “SCOATE violenţa din CASA TA! DEPINDE, în primul rând, de TINE!”. IPJ nu este însă la prima campanie cu această tematică.
Dar să le luăm pe rând.

 

UDMR strânge semnături

 

 

Deputatul Csép Andrea a anunțat la începutul lunii mai a.c. câteva modificări legislative pe care le dorește operate la Codul de procedură penală și în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acum, parlamentarul mureșean le solicit colegilor din Camera Deputaților și Senat sprijin pentru aceste propuneri legislative.
“UDMR propune măsuri legislative concrete în vederea combaterii violenței împotriva femeilor, iar campania demarată în luna martie anul curent, de Organizația de Femei a Uniunii are menirea de a conștientiza și sensibiliza opinia publică în legătură cu acest fenomen, precum și de a modifica legislația. Avem nevoie de o cooperare între partidele politice la toate nivelele pentru a contracara acest fenomen. Căutăm parteneri pentru sprijinirea propunerilor de act normativ pe care le-am elaborat, pentru că legislația în vigoare este foarte lacunară în ceea ce privește protecția femeilor agresate și nu este în concordanță cu prevederile Convenției de la Istanbul”, a declarat deputatul UDMR Csép Éva Andrea, marți, 27 iunie.
Deputatul a amintit și despre cazurile din județul Mureș, de altfel propunerile sale legislative fiind motivate de uciderea în luna ianuarie a.c. a unei tinere de nici 30 de ani, prin împușcare, de către fostul iubit, atrângând atenția că autoritățile, din cauza legislației lacunare și deficiente, nu au avut posibilitatea de a interveni în timp util.
„Avem nevoie de sancțiuni mai dure pentru agresori și de o legislație cât se poate de clară în această privință, pentru a asigura o protecție eficientă pentru victime. În același timp, trebuie să includem în legislație, cât mai multe competențe pentru autoritățile care pot interveni în aceste situații. Inițiativa de modificare de legii elaborate de noi prevede ca autoritățile să intervină imediat și să poată emite un ordin de restricție de urgență. În momentul de față ordinul poate fi emis în maxim 72 de ore, timp în care victima poate fi oricând expusă noilor atacuri, pentru că fiecare oră, fiecare minut, secundă contează”, a explicat Csép Éva Andrea.
În mai, Csép Éva Andrea a mai propus în afara modificării procedurii de emitere a ordinului de protecție, alte două propuneri legislative. Una se referă la faptul că Poliția să se autosesizeze la locul faptei și să aibă loc o incriminare ex oficio. “Pe de altă parte ar veni și în protejarea victimei și a celor care sunt cât de cât implicați, dar nu sunt proactivi. De exemplu, un vecin dacă aude în fiecare zi că femeia este bătută și nu anunță la poliție deoarece vine poliția, trebuie să dai declarații, trebuie să mergi la tribunal, apoi își spune că poate cei doi se împacă și poate îl bate pe el sau altele. Astfel, prin această modificare, vecinul sesizează poliția și poliția se autosesizează și încep aceste demersuri de cercetare”, a precizat parlamentarul, la momentul prezentării propunerilor legislative.
Csép Andrea propune și limitarea situației în care agresorul nu răspunde penal pentru că a intervenit împăcarea părților doar la o singură dată. “A doua oară deja nu se mai poate suspenda cercetarea penală care a început împotriva agresorului”, a mai declarant atunci deputatul.
UDMR va depune aceste propuneri legislative în ultima săptămână a sesiunii parlamentare curente, amendamente formulate în urma consultărilor cu deputați și senatori ai partidelor politice din Parlamentul României.

UPDATE 29 iunie. UDMR a înregistrat în cursul dimineții de joi la Parlament pachetul de propuneri legislative care vizează aplicarea unor sancțiuni mai dure pentru actele de violență împotriva femeilor, îndepărtarea imediată a agresorului și garantarea unei protecții mai eficientă a victimelor.
”Amendamentele elaborate de UDMR prevăd posibilitatea ca autoritățile să emită pe loc ordinul de protecție de urgență. Este un progres important față de legea actuală care stabilește un interval de 72 de ore pentru eliberarea acestui ordin, timp în care persoana agresată poate fi oricând victima unor noi acte de violență”, a atras atenția deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, adăugând că, în prezent, în România, dacă o femeie devine victima violenței domestice, ea trebuie să se adreseze Poliției pentru a obține un ordin de restricție împotriva agresorului până la condamnarea acestuia. Potrivit propunerii UDMR, însă, membrul de familie agresor ar fi și îndepărtat din locuința de domiciliu, chiar dacă imobilul este proprietatea sa personală și, totodată, i s-ar interzice agresorului să intre în domiciliu sau să contacteze în vreun fel victima sau persoana în situație de risc.
Proiectul de lege prevede acordarea unor sancțiuni mai dure pentru agresor, care ar fi obligat să răspundă pentru faptele sale în fața legii, chiar și în condițiile în care, ulterior săvârșirii faptei, părțile ajung la înțelegere amiabilă.
Înaintarea proiectului de lege a fost precedată de o serie de consultări cu reprezentanții organizațiilor de specialitate, cu experții din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor, respectiv cu deputații și senatorii partidelor parlamentare.
În România la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată, iar anual peste 200 de femei mor din cauza violențelor în familie. Modificarea legislației este una din obiectivele principale ale campaniei anuale de sensibilizare și informare a opiniei publice derulate de Organizația de Femei din UDMR.

 

Campania Fomco până în 31 iulie

 

La sfârșitul lunii mai, Fomco Group a inițiat, sub simbolul fundei albe afișate pe site-ul propriu, campania “Zero toleranță față de violența în familie!”, împreună cu IEESR și Ambulanța Samaritanus.
“Credem că, într-adevăr, este o problemă și o problemă care nu este foarte evidentă în fiecare zi, însă cei care suferă din cauza acestui fenomen, suferă rău de tot. Având această inițiativă, noi am zis că, în limita posibilităților, să finanțăm și să depunem un efort să îmbunătățim acest lucru. Nu prea există statistici sau, dacă există, sunt foarte puține, însă din presă, ceea ce am citit, știu că este un fenomen destul de răspândit în țara noastră, din păcate, printre altele din cauza alcoolului și sărăciei destul de pronunțate în țara noastră”, a spus, la acel moment, Bernát Nyulas, directorul general Fomco Group.
Conducerea și salariații Fomco Group și-au propus să sprijine Adăpostul pentru Victimele Violenței în Familie, înființat de IEESR, prin dotarea cu cele necesare traiului de zi cu zi – lenjerie, spre exemplu. Concret, Fomco va suporta 50 % din cei 12.000 de lei destinați dotării Adăpostului pentru Victimele Violenței în Familie, iar diferența să fie colectată de la alte firme sau donatori persoane fizice până în 31 iulie.
Proiectul are și o componentă care urmărește conștientizarea efectelor violenței în familie.
Proiectul Fomco Group mai cuprinde două acțiuni în interiorul companiilor din grup– o colectă de bunuri – îmbrăcăminte, cărți, jucării etc. – care să fie donate, de asemenea, adăpostului și un workshop în care angajaților li se va explica noțiuni legate de efectele violenței în familie. Până acum, mai mulți târgumureșeni impresionați de cazurile de violență în familie au donat îmbrăcăminte și jucării pentru victimele și copiii lor care vor ajunge în adăpost.
Orice companie poate susține proiectul Fomco prin donații și/ asumându-și declarația de principii – Zero toleranță față de violența în familie – prin afișarea fundei albe pe site-ul propriu. Bineînțeles, și persoanele fizice pot dona. Donațiile pot fi făcute prin OP în contul RO12BTRL02701205103729XX, deschis la Banca Transilvania Tîrgu Mureș pe numele Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

UPDATE 30 iunie. Primul transport de la sediul Fomco din Criștești către  IEESR a plecat astăzi. „Am pornit cu primul transport, către Institutul Est European…”, a scris Szidónia Székely, PR & Marketing Manager al Fomco Group, astăzi pe contul personal de FB. 

 

 

IPJ îndeamnă: “Nu te zidi în tăcere! Cere ajutor!”

 

În 21 iunie, pe pagina Muresenilor Siguranta de pe rețeaua de socializare Facebook, Compartimentul de Prevenire și Combatere a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a început o campanie de informare pe această tematică.
“În ultima perioadă de timp, societatea românească se confruntă cu numeroase forme de violenţă şi, din păcate, cu din ce în ce mai multe violenţe în familie (fie că vorbim de violenţe verbale, emoţionale, sociale, economice sau chiar fizice)!
Astfel, locul care trebuie să fie cel mai sigur, mai confortabil, locul care trebuie să ne încarce pozitiv, după tumultul de activităţi zilnice în care suntem cuprinşi… se transformă, în unele cazuri, în locuri ale terorii… Stă în puterea NOASTRĂ de a spune NU violenţei în familie! Viaţa poate fi şi altceva decât frică, durere, umilinţă!”, au îndemnat reprezentanții compartimentului.
De asemenea, IPJ îi informează pe mureșeni unde se poate adresa în cazul în care sunt victime ale violenței în familie.
Sub sloganul “SCOATE violenţa din CASA TA! DEPINDE, în primul rând, de TINE!”, IPJ enumeră instituțiile și organizațiile care vă pot acorda sprijin atunci când sunteți sau o altă persoană – vecin, prieten, rudă etc. este victimă a violenței în familie.
Astfel, sunt alături de tine, ne-a plăcut îndemnul IPJ: POLIŢIA – 112; Unitatea de primiri urgenţe SMURD – 0265-210.110; Institutul de Medicină Legală – 0265-215.240, pentru eliberarea unui certificat medico-legal care atestă leziunile suferite; Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului – 0265-210.658 (Tîrgu-Mureş, strada Trebely, nr. 7); Centrul de Prevenire şi Combatere a Violenţei în Familie – 0265-255.931 (Tîrgu-Mureş, strada Moldovei, nr. 1) pentru consiliere psihologică şi juridică, asistenţă socială şi adăpost de urgenţă (cu locaţie secretă); Centru de Consiliere pentru copil şi familie – 0265-251.101 (Tîrgu-Mureş, strada Trebely, nr. 7) pentru evaluare şi consiliere psihologică, evaluare şi asistenţă socială”.
Anul trecut au fost 123 de persoane care s-au adresat Centrului de Prevenire, Monitorizare și Combatere a Violenței în Familie Mureș și adăpostului din cadrul IEESR, frecvența a fost între 30-35 de persoane pe lună, a precizat Teodora Babă, consilier psihologic, la conferința din luna mai când a fost lansată campania Fomco Group. În acest an, au fost 56 de cazuri asistate, iar 37 de persoane – mame și copiii acestora – au ajuns în adăpost.
Adăpostul are 10 locuri, dar IEESR are în proiect creșterea capacității adăpostului cu încă 7-8 locuri.

 

Cinci victime, patru decese

 

În acest an, patru femei din județul Mureș și-au pierdut viața fiind victime ale violenței în familie. Agresori – un fost iubit, doi concubini, un nepot. Dramatic este că două victime solicitaseră sau obținuseră ordine de protecție împotriva agresorilor. O a cincea femeie a fost înjunghiată în această lună, în cartierul Dâmbu din Tîrgu Mureș, de un fost iubit. De asemenea, obținuse ordin de protecție împotriva agresorului.
Poate vi se par doar niște știri senzaționale sau și mai rău statistică. Nu uitați atunci când treceți indiferenți pe lângă semenele voastre victime ale violenței în familie că, într-o zi, în buletinul acela sumbru al IPJ sau în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunal poate fi vorba de mama, sora, mătușa, bunica, prietena cea mai bună a voastră.

Ligia VORO

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.