84 de milioane de lei creștere în bugetul Tîrgu Mureșului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

84 de milioane de lei creștere în bugetul Tîrgu Mureșului

Bugetul municipiului Tîrgu Mureș a fost rectificat în ședința din 29 iunie cu 84,049 de milioane de lei, cea mai mare parte a veniturilor suplimentare provenind din impozitul pe proprietate. Dezbaterea proiectului de hotărâre nu a fost lipsită de contre și de curiozități.

 

Proiectul privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Tîrgu Mureș a fost primul de pe ordinea de zi și cel de-al doilea dezbătut în ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș.
La începutul dezbaterii, social-democratul Sebastian Pui a solicitat votarea bugetului pe capitole și subcapitole. Propunerea sa a primit 13 voturi pentru, astfel încât amendamentul a fost aprobat.
De asemenea, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, Ana Năznean, le-a explicat consilierilor locali cum a fost construită rectificarea bugetară. “Rectificarea bugetului a stat pe baza fundamentărilor făcute de compartimentele de specialitate, au trecut prin toate comisiile de specialitate și, dacă au fost trei comisii de acord pe același amendament, acela a rămas valabil”, a subliniat aceasta.
Apoi s-a trecut la vot, una aveam să asistăm la prima ciudățenie, provenită dintr-o încurcătură pe procedură. Astfel, varianta I de buget a fost respinsă, iar varianta a doua, care cuprindea toate amendamentele comisiilor de specialitate, a trecut, așa cum era în mapele consilierilor. În acel moment, consilierii POL au anunțat că vor notifica hotărârea pentru că a nu au avut posibilitatea de a depune amendamente, fără să prea impresioneze pe cineva.
În consecință, Peti Andrei, președintele de ședință a trecut la punctul al doilea de pe ordinea de zi. Moment în care au intervenit doi aleși UDMR care au susținut că vor să se consemneze în procesul verbal că s-au abținut de la votul pe anumite capitole, având un interes direct, dar că sunt de acord cu bugetul în rest. Primul a fost Szaszgaspar Barnabas, care a anunțat că s-a abținut de la vot la capitolul sport – punctul 8 unde este direct implicat, iar Bako Szabolcs – la capitolul Cultură, recreere, religie, anexa 2/2 la punctul 40, pentru că a fost cândva într-o asociație care a solicitat și a primit bani de la bugetul local.
Iar aici s-au dezlănțuit contrele, dacă se puteau abține în condițiile în care au votat da. Din punctul nostru de vedere, un vot da e un vot da dacă se dă pe un proiect votat în bloc și e mai nuanțată discuția dacă se votează pe capitole. Noroc că a intervenit secretarul municipiului, Szoverfi Istvan, și a soluționat problema, astfel că primul vot, din punctul nostru de vedere, nu mai poate fi luat în considerare.
“Aici s-a supus la vot procedura, cum să se voteze pe capitole sau integral și s-a votat pe capitole. Eu asta am înțeles, deci varianta a doua trebuie votată pe capitole, asta am înțeles eu”, a spus acesta, astfel că s-a reluat discuția pe rectificarea bugetară, de data aceasta pe capitole.

 

Ce s-a votat

 

La venituri, cum era de așteptat, nu a avut nimeni nimic de adăugat. Bugetul a crescut cu 84 milioane de lei, din care aproape 60 de milioane de lei provin din taxe și impozite pe proprietate.
La cheltuieli, discuții au fost încă de la primul capitol rectificat – autorități publice și acțiuni externe, unde influența a fost de aproape 5 milioane de lei.
În comisiile de specialitate s-a solicitat reducerea cu 500 de mii de lei a subcapitolului reclamă și publicitate, de la 1,02 milioane de lei la 520 de mii de lei.
Alesul POL Radu Bălaș a propus ca amendament ca suma să fie diminuată cu 1,5 milioane de lei.
Peti Andrei a susținut că nu poate fi diminuată cu această valoare, deoarece totalul e de 1,02 milioane de lei.
De asemenea, directorul economic, Ana Năznean a precizat că: “Pe bugetul inițial, pe Hotărârea 102, sunt deja proceduri inițiate, sunt și plăți făcute, nu vă mai puteți atinge de bugetul aprobat, doar pe partea de rectificare mai puteți să umblați, doar de aceea se discută în momentul de față”.
Până la urmă, a trecut amendamentul din comisii, astfel că pentru serviciile de publicitate și reclamă, suma totală, după rectificare va fi de 1,5 milioane de lei.
Serviciile publice comunitare de evidența populației au primit 87.000 de lei, la care se adaugă 190.000 de lei credite de angajament.
Poliția Comunitară va avea în buget cu 280.000 de lei mai mult pentru cheltuieli curente, la care se adaugă 200.000 de lei credit de angajament.
Capitolul învățământ va mai primi 4,575 milioane de lei, destinați cheltuielilor curente și credite de angajament de 12,028 milioane de lei.
La acest subcapitol, Csiki Zsolt nu a votat, închizându-și aparatul de vot.
Domeniul sănătate va mai beneficia de 85.000 de lei, iar creditul de angajament aprobat este de 900.000.
La alte servicii culturale, POL a solicitat diminuarea cu 5,4 milioane de lei, însă amendamentul nu a mai ajuns la vot, fiind votat cel din comisii.
Consilierul local UDMR Bako Szabolcs a figurat absent la acest vot.
Discuțiile s-au încins din nou când s-a ajuns la capitolul sport.
POL a cerut diminuarea cu 14 milioane de lei a sumelor alocate pentru contractele de asociere cu ASA 2013, BC Mureș, CS Universitar și Cityus – de fapt 13 milioane de lei, aveau să rectifice apoi, pentru că altfel ar fi fost tăiate sumele și de la alte subcapitole ce nu aveau legătură cu contractele de asociere.
Dumitru Matei a propus diminuarea bugetului cu 2 milioane de lei, iar diminuarea proporțională a sumelor cuvenite fiecărui club.
Amendamentul POL a căzut, în schimb cel al liberalului Dumitru Matei a trecut.
Aici ar mai fi de menționat că Instituția Prefectului a atacat în contencios administrativ Hotărârea nr. 102 privind aprobarea bugetului, în ceea ce privește alocarea sumelor pentru cluburile sportive profesioniste.
Celelalte capitole au fost votate fără a mai avea loc dispute. Astfel, sera de flori va primi 2,06 milioane de lei, CASM – 2,116 milioane de lei, subcapitol la care a trecut și amendamentul consilierului POL Mark Christian Hermann de alocare a 350.000 de lei pentru achiziționarea a trei ascensoare la bazinele cu apă pentru persoanele cu dizabilități, serviciile religioase – 500.000 de lei, alte servicii în domeniul culturii, recreerii și cultelor – 1,637 de milioane de lei, căminul spital – aproape 700.000 de lei, Centru de Zi Rozmarin – 50.000 de lei, Centrul de zi Perseverența – aproape 500.000 de lei, Administrația Creșelor – 406.000 de lei, subcapitolul ajutoare sociale – 340.000 de lei, subcapitolul alte cheltuieli în domeniul asistenței sociale – 230.000, sistemul de locuințe – 4,6 milioane de lei, Grădina Zoologică – 1,41 milioane de lei, Serviciul Public de Utilități Municipale 8,81 milioane de lei, Serviciul Administrația Domeniului Public și Privat – 6,57 milioane de lei, Administrația Domeniului Public 20.000 de lei, salubritatea – 12 milioabe de lei, transportul în comun – 11 milioane de lei, subcapitolul străzi Direcția Tehnică – 9,7 milioane de lei, iar subcapitolul străzi ADP – 900.000 de lei. Aceste sume nu cuprind creditele de angajament.
În urma rectificării a rămas nealocată o sumă de 1,65 milioane de lei, pentru care s-au făcut trei propuneri privind destinația sa. Csiki Zsolt a propus ca aceasta să se împartă la școli după numărul elevilor unităților școlare, POL a solicitat alocarea sa pentru amenajarea a opt terenuri de sport cu tartan și nocturnă în școli, iar liberalul Călin Moldovan a cerut ca 500.000 de lei să revină la cluburile de sport profesioniste, 500.000 de lei la învățământ, iar diferența la transport local. La vot a trecut amendamentul depus de Csiki Zsolt.

Ligia VORO

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE