Teatrul Național – reloading pentru noua stagiune Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Teatrul Național – reloading pentru noua stagiune

Stagiunea teatrală 2016-2017 a ajuns la final, dar deja cei de la Teatrul Național Târgu Mureș ne prăgătesc surprizele plăcute ale următoarei stagiuni. Din toamna anului trecut până acum, pe lângă spectacolele reluate, pe scenele Naționalului am văzut un număr destul de mare de premiere, spectacole variate, de la autori clasici sau montări după texte clasice până la texte contemporane și, aș spune, neobișnuit de multe spectacole pe texte ale dramaturgilor tineri din țară. Neobișnuit de multe pentru un teatru de stat și un plus important pentru Naționalul târgumureșean din punctul meu de vedere.

Stagiunea încheiată, în revistă

„În această perioadă, Compania Liviu Rebreanu a ieșit la public cu un număr de 8 premiere, dintre care 2 la Sala Mare („Femei în pragul unei crize de nervi” și „Bulgakov 17”), 5 la Sala Mică („:p – Patru piesuțe politice despre dușmani”, „Limba maternă – Mameloschn”, „Supernove”, „O viață sigură”, „Marele spectacol încă n-a început”) și un spectacol pentru tineret la Sala Parking („Love is…”).

La fel ca în ultimii cinci ani, această stagiune a avut aprecierea unui număr stabil de spectatori, iar menținerea interesului publicului pentru teatru a constituit un lucru important. Cifrele arată că publicul are încredere și se bucură în continuare de munca ambelor Companii ale Teatrului Național. Compania Liviu Rebreanu a susținut la sediu, un număr de 131 de spectacole în prezența a aproximativ 25.000 de spectatori, iar spectatorii care au participat la cele 14 reprezentații din afara municipiului Târgu-Mureș au fost peste 2.500 la număr. Compania Tompa Miklós a jucat la sediu un număr de 150 de spectacole sub privirile a aproximativ 35.000 de spectatori, iar în deplasare a avut 17 spectacole, cu peste 3.500 de bilete vândute. Deci, numărul total de spectatori care au trecut pragul Teatrului Național Târgu-Mureș pentru a vedea spectacolele celor două Companii este un număr care depășește o treime din populația orașului”, anunță cei de la Național printr-un comunicat de presă.

Cele mai multe spectacole în deplasare. Nominalizări și premii

„În această stagiune, au fost jucate cele mai multe spectacole în deplasare în cadrul unor festivaluri. Compania Liviu Rebreanu a participat în cadrul a 12 festivaluri importante, iar Compania Tompa Miklós a avut 16 participări la festivaluri de prestigiu. Participarea în cadrul acestor festivaluri sau concursuri au adus cu ele și numeroase premii: spectacolul Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte de Radu Afrim a primit Premiul pentru Cel mai bun spectacol și pentru Cea mai bună scenografie (Irina Moscu) în cadrul Galei Premiilor UNITER și premii pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună interpretare, Cea mai bună regie, Cea mai bună scenografie în cadrul festCO 2017 (Arad), iar în cadrul aceluiași festival Andreea Radu a luat locul III la Concursul de Comedie Românească cu piesa Inventar. Premiile BIOEEL 2017 au fost acordate actorilor: B. Fülöp Erzsébet, Mihaela Mihai, Luchian Pantea. De asemenea, actrița Elena Purea a fost nominalizată la Gala Premiilor Radio România Cultural 2017, pentru rolul Pepa din spectacolul Femei în pragul unei crize de nervi (regia și coregrafia Răzvan Mazilu). Iar actorii Anca Loghin și Korpos András au fost selectați în programul 10 pentru Film în cadrul Festivalului Internațional Transilvania (TIFF) ediția 2017”, adaugă cei de la Teatrul Național Târgu Mureș.

Printre evenimentele importante susținute de Teatrul Național Târgu-Mureș se numără și cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ConectAct, care a cuprins, în această stagiune, nouă spectacole de teatru, din străinătate și din țară. După o scurtă pauză de vară, stagiunea 2017-2018 se va deschide în luna august cu un spectacol caritabil, „Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte” – Játsszunk Meláért / Teatru pentru Mela) și își așteaptă spectatorii cu spectacole noi și reprezentații cunoscute și deja îndrăgite.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE