Home / Slider / Cazuri în care ambulanţele au regim prioritar de circulaţie

Cazuri în care ambulanţele au regim prioritar de circulaţie

Distribuie

Legea prevede în mod expres cazurile în care ambulanțele au regim prioritar de circulație,  însă nu exclude obligații și din partea conducătorilor acestora.

În conformitate cu prevederile articolului 61, alineatul (1) şi (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ,,au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la articolul 32, alineatul (2), litera a) şi b) , atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la articolul 32, alineatul (2), litera a) şi b) ,,pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.”

De asemenea, potrivit articolului 62, alineatul (1) din același act normativ, ”La intrarea în intersecţiile unde lumina roşie a semaforului este în funcţiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorităţii de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la articolul 61, alineatul (1) trebuie să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.”

În acest context, scopul regimului de circulație prioritară conferit de legiuitor autovehiculelor mai sus precizate este de a facilita deplasarea/intervenția acestora  numai în situațiile cu caracter de urgență.

Dreptul la circulaţie prioritară nu exclude diligenţa conducătorilor acestor categorii de vehicule de a-şi adapta permanent conduita la condiţiile de trafic şi de a circula cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie.

Folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase și/sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară constituie contravenție, conform articolului 102, alineatul 1, punctul 12 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, conform articolului 91, alineatul 1 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.

Conform legislației în vigoare, autovehiculele cu regim de circulație prioritar care sunt utilizate în domeniul asigurării asistenței medicale de urgență sunt ambulanțe de tip C1/C2 – ambulanţe destinate intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotate cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă și ambulanțe de tip B1/B2.

Prin excepție, ambulanțele de tip A1/A2 și ACD pot avea un regim de circulație prioritar, doar cu acordul dispeceratului.

Codurile utilizate în asistența medicală de urgență prespitalicească sunt, după cum urmează:

Cod Roșu – urgență cu risc vital sau situații critice care necesită intervenția rapidă a unei ambulanțe tip C1/C2 sau B1; la urgențele de Cod Roșu se pot deplasa în situații excepționale, la solicitarea dispeceratului și alte tipuri de ambulanțe. Deplasările se vor efectua, ca regulă, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

Cod Galben – urgențele sau situațiile care nu sunt cu risc vital dar se pot agrava în timp. De regulă, ambulanțele vor folosi semnalele acustice și luminoase.

Cod Verde – cazuri care necesită asistență medicală sau transport fără caracter de urgență (asigurate, de regulă, cu ambulanțe tip A1, A2, ACD) deplasarea făcându-se, de regulă, fără semnale acustice sau luminoase.

Atenție, conducătorii acestor autovehicule sunt obligați să respecte prevederile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce privește purtarea centurilor de siguranță de către personalul medical și asigurarea cu centuri a pacienților, orice încălcare putând atrage după sine răspunderea juridică a personalului implicat și sesizarea organelor judiciare competente.

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.