Festival-concurs în memoria lui Vasile Conţiu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

Festival-concurs în memoria lui Vasile Conţiu

Primăria și Consiliul Local al Comunei Râciu, Asociația pentru Dezvoltare și Cultură Mureș în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş și Primăria Municipiului Târgu-Mureș organizează, în perioada 18-20 iulie, în municipiul Târgu-Mureş şi în comuna Râciu, Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți “In Memoriam Vasile Conţiu”, manifestare care în acest an bifează cea de-a VI-a ediţie.

Participanţii, tineri între 16 şi 24 de ani

Potrivit directorului-manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Iuliu Praja, obiectivul evenimentului este valorificarea muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului tradiţional românesc dar și a portului popular prin descoperirea și promovarea celor mai buni tineri interpreți la nivel național.

“Totodată, scopul acestui festival este de a menține vie memoria celui care a fost profesor, formator al multor generații de interpreți, etnomuzicolog, autor al mai multor culegeri de folclor, dar și interpret al cântecului tradițional din Câmpia Transilvană – Vasile Conțiu. În acest sens, organizatorii oferă posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu, personalitate culturală de marcă a județului Mureș”, a precizat Iuliu Praja.

Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „ În memoriam Vasile Conțiu”, este deschis tuturor tinerilor interpreţi vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect vizavi de portul național.

“Atât la preselecție cât și la concurs, fiecare concurent va interpreta două cântece: unul fără acompaniament orchestral – o doină sau o baladă – şi unul cu acompaniament orchestral – cântec ritmat – specific zonei pe care o reprezintă. Un element important este prezentare costumului popular. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Populară a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, dirijată de profesorul Ioan Conțiu. Juriul va fi format din specialişti în domeniu care vor puncta fiecare concurent după următoarele criterii de jurizare: calitatea vocii și a interpretării, autenticitatea repertoriului, frumusețea și autenticitatea costumului popular, ţinută scenică”, a subliniat Iuliu Praja.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE