O nouă specializare la Universitatea „Petru Maior” – Studii de Securitate Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4378 Vizualizări

O nouă specializare la Universitatea „Petru Maior” – Studii de Securitate

În oferta de admitere a Universității „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş pentru anul 2017 apare un nou program de studii de licență, și anume Studii de Securitate. Programul a fost de curând evaluat de ARACIS primind calificativul încredere, urmând să fie școlarizat de îndată ce hotărârea este publicată în Monitorul Oficial. Mai multe detalii despre acest program ne-a oferit lect. univ. dr. Mihaela Daciana Boloș, directorul Departamentului de Istorie și Științe Politice din cadru UPM.

Reporter: O nouă specializare: studii de securitate. De ce această specializare?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: Programul de licență studii de securitate a fost inițiat în urma solicitărilor venite din partea unor parteneri instituționali de specialitate, care au considerat necesară înființarea pe plan local a unei specializări care să formeze absolvenți în domeniu. Programul urmărește formarea specialiștilor în securitate privită multidimensional, atât în aspectele clasice care abordează securitatea națională cât și în accepțiunea extinderii conceptului asupra altor domenii, precum sănătate, mediu, economie, etc.

Reporter: Ce avantaje oferă această specializare?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: În elaborarea planului de învățământ am avut în vedere nevoile de competențe în domeniul securității ale unei varietăți de instituții și ale mediului economic. Acești absolvenți vor putea profesa atât în instituții extrem de specializate cât și în departamente sau compartimente în mediul economic care analizează potențialele amenințări și identifică direcții de acțiune în combaterea lor. Deci primul avantaj este evident capacitatea absolvenților de a activa atât în mediul public instituțional, cât și în mediul privat. În jurul unor obiective militare strategice funcționează și centre de analiză care au nevoie de personal calificat. În mediul economic noile standarde și legislația în domeniu obligă agenții economici să asigure cel puțin securitatea datelor personale, dar problema securității este mult mai amplă dacă avem în vedere sfera practicilor de concurență neloială.

Reporter: Concret, ce discipline vor studia absolvenții?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: Programa cuprinde discipline care formează o înțelegere a problemelor de ansamblu, dar și specifice ale societății dintre care amintesc: Probleme fundamentale ale lumii contemporane, Politica externă și de securitate a României, Instituții și organizații de securitate, Ordine și siguranță publică, Geoeconomie și afaceri internaționale, Analiza violenței politice, Studii de intelligence, Intelligence economic, Politici și strategii anticorupție, NATO și managementul securității internaționale, Politica externă și de securitate a SUA, Ciber-security, securitatea documentelor etc. Aceste teme vor fi studiate atât la nivel internațional, cât și național, local și chiar individual. Pentru a oferi un program de calitate deosebită, am mobilizat resurse umane din aproape toate departamentele didactice pe care Universitatea le are, astfel încât fiecare disciplină este predată de un specialist. Pentru disciplinele extrem de specializate am lărgit colectivul, cu cadre didactice asociate care dețin studii și expertiză deosebită atestate și în practică. În procesul de pregătire vom ține legătura cu potențialii angajatori pentru a ne asigura că întreg procesul didactic răspunde nevoilor acestora. De asemenea, contăm pe colaborarea cu aceștia în vederea realizării unor stagii de practică substanțiale.

Reporter: Care este profilul candidatului pentru această specializare?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: Orice absolvent de liceu poate candida la acest program de licență, dar doresc să menționez că ne adresăm și persoanelor care activează deja în diverse instituții, cât și mediului administrativ sau mediului privat.

Reporter: Când se vor face înscrierile?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: În acest moment așteptăm definitivarea procesului la nivel de Minister. În funcție de momentul exact în care acest proces se va finaliza vom începe înscrierile, fie în luna iulie, fie în a doua sesiune de înscrieri în lunile august-septembrie. Vom reveni cu detalii când acestea vor fi disponibile.

Reporter: Care credeți că va fi impactul programului asupra comunității locale?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: Comunitatea locală este extrem de vulnerabilă la o serie de amenințări pe care le conștientizăm sau nu. Existența unui nucleu de competență locală în domeniu va îmbunătăți stabilitatea locală cu consecințe pozitive la nivel social și economic. De asemenea, existența competențelor deschide drumul pentru direcții de dezvoltare în zona afacerilor care în prezent sunt greu de intuit pentru comunitate, așa cum este ea acum.

Reporter: Doriți să transmiteți un mesaj?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Boloş: Doresc să mulțumesc colegilor din Universitatea „Petru Maior” care s-au implicat în realizarea acestui program și partenerilor noștri. Vom depune toate eforturile pentru a oferii atât studenților cât și viitorilor lor angajatori un program cu totul deosebit sub aspect calitativ.

A consemnat Alex TOTH

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE