Florentina și Petre Giurgi, Ion Drăgan și Cristian Pomohaci – recitaluri la Palatul Culturii Life style
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 2361 Vizualizări

Florentina și Petre Giurgi, Ion Drăgan și Cristian Pomohaci – recitaluri la Palatul Culturii

Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „In memoriam Vasile Conțiu” se va desfășura în perioada 18-20 iulie la Târgu Mureș și Râciu. Festivalul cuprinde, în premieră, la a VI-a ediție, spectacole în Târgu Mureș.

„Ne bucurăm să putem sprijini acest festival, deoarece domnul Conțiu, pe lângă faptul că a fost un interpret de muzică populară consacrat, renumit și îndrăgit de către toți românii, nu numai de către cei din județul Mureș. Bucuria noastră este și mai mare pentru faptul că dânsul a fost profesor aici la Școala Populară de Arte (…) și, totodată, a fost coleg cu noi la Centrul Creației, unde s-a ocupat de culegerea folclorului autentic, de valorificarea și conservarea lui ca patrimoniu cultural. Nu este puțin lucru! Datorită unor asemenea oameni, cum a fost domnul Vasile Conțiu, ne bucurăm și în ziua de astăzi de informații clare concrete și autentice despre folclorul nostru”, a spus Iulian Praja, directorul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională Mureș, în cadrul unei conferințe de presă, organizată marți, 11 iulie.

Spectacole la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Lia Codruța Conțiu, fiica lui Vasile Conțiu, unul dintre organizatorii festivalului, a precizat că principalul organizator este Primăria și Consiliul Local Rîciu, menționând că primarul Ioan Vasu a fost inițiatorul evenimentului. „Eu sunt cea care organizează, se ocupă de infrastructură, de logistică, de organizare și mă bucur că anul acesta avem alături de noi și Primăria Municipiului Târgu Mureș, nu numai Consiliul Județean Mureș. Anul acesta am adus festivalul la Târgu Mureș în perioada 18-19 iulie. Târgumureșenii pot beneficia de un spectacol, zic eu, de înaltă clasă în sala mare a Palatului Culturii. Intrarea este liberă și sper să avem cât mai mulți spectactatori”, a adăugat Lia Codruța Conțiu.

Recital Pomohaci

Pe lângă programul de concurs, festivalul să le ofere spectatorilor recitaluri ale unor interpreți recunoscuți, veniți din mai multe zone ale țării. „Cântăreți tineri și consacrați pe care publicul târgumureșean îi așteaptă cu drag de fiecare dată”, a spus fiica lui Vasile Conțiu, cel în memoria căruia este organizat festivalul.

Astfel, în prima seară, marți, 18 iulie, de la ora 20.00, după programul de concurs vor susține recitaluri: Ștefania Pârlea, Ioana Toma, Vlad Sărmaș, Monica Pîrlea și Cristian Pomohaci. „Vlad Sărmaș e cel care a câștigat trofeul anul trecut”, a precizat Lia Codruța Conțiu.

Miercuri, după festivitatea de premiere, tot de la ora 20.00, vor urca pe scena Palatului Culturii: Ovidiu Furnea, Dorina Oprea, Ion Drăgan – din Gorj, Maria Butilă, iar ultimul recital va fi susținut de maramureșenii: Florentina și Petre Giurgi. De asemenea, vor încânta publicul și cei de la Ansamblul de dansuri populare „Hora” din Ungheni.

Întrebați dacă programul festivalului a fost stabilit înainte sau după declașarea scandalului recent în care este implicat Cristian Pomohaci, organizatorii au precizat că „invitațiile au fost făcute cu mult timp în urmă și în momentul în care invitațiile se onorează și noi le onorăm.

„În ceea ce privește aceste chestiuni de culise și de cancan, nu cred că suntem noi în măsură nici să comentăm nici să judecăm. Eu cred că sunt organe abilitate care vor deschide anchete. Deocamdată noi știm că domnul Pomohaci are o valoare în ceea ce privește interpretarea cântecului popular. Noi îl cunoaștem pe artistul și totodată pe preotul Pomohaci, în ceea ce ne privește cu alte detalii de cancan nici măcar nu sunt la curent”, a spus Iulian Praja.

Festivalul la Târgul de Sfântul Ilie din Râciu

Joi, 20 iulie, Festivalul „In memoriam Vasile Conțiu”, continuă în Râciu, localitatea natală a artistului. „Acolo, va fi un spectacol maraton, pe lângă o lată premiere, identică, dar oferită râcenilor și oamenilor din localitățile apropiate. Ei trebuie să afle rezultatul concursului pentru că ei au fost obișniți să participe la concurs și să vadă premierea. Spectacolul de Gală va fi urmat de invitați tineri și consacrați cum ar fi: Marian Suciu, Ioan Naste, Valerica Ianoși Marian, Radu Lazăr, Dorina Oprea, Costi Dumitru, Nelu Șopterean, Maria Butilă, Ion Drăgan, Aurel Șuteu, Florentina și Petre Giurgi. Trebuie să menționăm că avem și ansambluri de dansuri populare”, a precizat Lia Codruța Conțiu. Spectacolul de la Râciu e va desfășura în aer liber în cadrul tradiționalului Târg de Sfântul Ilie din localitate.

Vezi și

Tineri interpreți de folclor cu vârste între 16 și 24 ani vor concura pe scena mare a Palatului Culturii

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE