Sportul mureșean, o „pălărie” prea mare? Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 446 Vizualizări

Sportul mureșean, o „pălărie” prea mare?

Vacanța sportivilor se apropie de sfârșit la multe discipline. La majoritatea celor mai urmărite ramuri, la sporturile de echipă loturile se află în curs de definitivare. Unele s-au reunit parțial, altele urmează s-o facă. Noul sezon va debuta la începutul lunii august la fotbal, în lunile următoare la celelalte discipline, majoritatea sporturi care se dispută în sală și vor continua pe durata sezonului rece. Problema care se pune în această perioadă, perspectiva acestora. Vorbim despre sportul mureșean. Amatorii își amintesc cu siguranță de faptul că în urmă cu doar doi ani Târgu-Mureșul se afla în centrul atenției la majoritatea sporturilor de echipă, la discipline olimpice. Mai concret: echipa de fotbal a băieților de la ASA a fost la câteva minute de un titlu istoric, în calitate de nou promovată, cea feminină încheia al cincilea sezon consecutiv pe locul secund și disputa finala Cupei României, tot a cincea oară, după eventul reușit în vara lui 2010. Alte echipe se aflau în prim plan, în lupta pentru titlu, echipele de baschet masculin și cea de fotbal în sală, BC Mureș și City’us. Da, ultima nu e la un sport olimpic. Ambele au ratat cucerirea titlului, dar disputarea finalelor constituia deja o performanță. În același an 2015, echipa feminină de volei CSU Medicina CSȘ obținea cea mai bună performanță din istoria clubului, disputarea unei semifinale, rezultat completat de deja obișnuitele titluri sau clasări pe podium ale echipelor de junioare și cadete. O, tempora, s-ar putea spune, dar a fost abia acum doi ani.

Ce s-a petrecut în acești doi ani?

Departe de a contesta ideile venite de la unii oponenți din cadrul factorilor de decizie, acestora li se datorează declinul. În ce s-a manifestat acest declin? Contestarea sprijinului financiar din partea autorităților locale au făcut ca toate aceste ramuri să ajungă într-un real colaps. Acestea strângeau săptămânal multe de mii de spectatori târgumureșeni în tribune. Unde s-a ajuns? Echipa băieților de la fotbal a ajuns din postura de vicecampioană „ciuca bătăilor”, retrogradând cu capul aplecat din Liga I, fetele aceluiași club au fost trase în jos din cauza problemelor echipei masculine, abia reușind să alinieze câte un „11”, chiar improvizat. Cu finale de campionat și de Cupă a României disputate, „tigrii” de la BC Mureș au făcut greve repetate din cauza întârzierilor salariale. Echipa de volei feminin nu și-a putut păstra lotul și a încheiat campionatul în afara turneului play-off, cea mai slabă clasare din ultimul deceniu. Cea mai titrată echipă din futsalul românesc, o federație înființată cu 15 ani în urmă, City’us a încheiat primul sezon al ultimilor 10 ani fără vreun trofeu și fără nicio finală disputată. Acum luptă să-și păstreze cel puțin jucătorii tineri, localnici. Ar mai fi rezultate din partea unor sportivi la discipline mai puțin populare, de echipă sau individuale, dar susținute de către oameni sufletiști, sau prin efortul familiilor celor implicați.

Da, este nevoie de bani pentru învățământ, sănătate, sunt cazuri sociale. Fondurile alocate în aceste direcții se risipesc însă deseori fără finalizare. Puțin spus. Investițiile sunt pe termen lung și adevărații beneficiari sunt alții decât cei pentru care sunt îndreptați. Tinerii ies de pe băncile școlilor fără cele mai elementare noțiuni de cultură generală. O bază sănătoasă a unei societăți poate fi pusă de la construirea unei infrastructuri solide, iar sportul este un „rău necesar”. Să nu uităm, sportul a fost cel mai bun ambasador al unei localități, indiferent de mărimea ei, chiar a unei țări. Un centru de copii în care cei mai mici nu au modele, nu are finalitate. Aceștia nu au ocazia să-și vadă „colegii” de club care evoluează în eșaloanele superioare, pentru că aceștia nu mai sunt. Cei care nurenunță vor căuta să plece cu prima ocazie, în țară sau afară, acolo unde au perspective.

Sunt orașe din România mai mari decât Târgu-Mureșul, fără activitate deosebită pe plan sportiv. Sunt cluburi susținute exclusiv din bani publici, din localități mai mari sau mai mici. Sunt posibili sponsori care nu se alătură din motive mai mult sau mai puțin obiective. Este o „pălărie prea mare” pentru oraș susținerea ramurilor care au făcut ca Târgu-Mureșul să se afle în centrul atenției? Rămânem doar cu știrile care nu fac cinste niciunei comunități? Alții trebuie să răspundă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE