Licitaţia anului în Mureş: paraşute NATO de 50 milioane lei Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

Licitaţia anului în Mureş: paraşute NATO de 50 milioane lei

Ministerul Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară 01011 Târgu-Mureş – cu sediul în Bulevardul Cetăţii nr. 43, organizează o licitaţie estimată la valoarea de 50.975.000 lei, fără TVA (aproximativ 11,3 milioane euro), pentru achiziţionarea de paraşute de înaltă performanţă tip aripă (valoare estimată de 23.175.000 lei, fără TVA) şi paraşute standard pentru personal (valoare estimată de 27.800.000 lei, fără TVA). Spre comparaţie, valoarea licitaţiei aflată în curs de desfăşurare la Unitatea Militară 01011 Târgu-Mureş este aproape de dimensiunea bugetului municipiului Târnăveni pe anul 2017 (48,7 milioane lei la capitolul Venituri şi 53,2 milioane lei la capitolul Cheltuieli).

Paraşute pentru aeronave NATO de mare viteză

Informaţia este disponibilă pe portalul www.licitatiapublica.ro, unde este făcut public şi caietul de sarcini al licitaţiei.

„Pentru asigurarea interoperabilităţii cu aeronavele aflate în dotarea ţărilor membre NATO, se va propune o soluţie tehnică astfel încât specificaţiile tehnice minim de îndeplinit ale completelor să permită paraşutarea din aeronave cu viteză mare (240 km/h) de tipul An-26, C-130, C-27 J Spartan, C-17 Globemaster”, se menţionează în caietul de sarcini, document întocmit de mr. Florin Stanciu – şef Compartiment Achiziţii, şi lt. col. Neculai Nuţu, şef Birou Instrucţie de Zbor şi Paraşutare.

În privinţa cantităţilor care fac obiectul licitaţiei, acestea sunt dezvăluite în Anexa 3 a caietului de sarcini. Astfel, „cantitatea estimată posibil a se achiziţiona în baza acordului cadru” este între 50 şi 500 de bucăţi în cazul produsului „Complet paraşută de înaltă performanţă tip aripă” şi între 100 şi 1.000 de bucăţi în cazul produsului „Complet paraşută rotundă pentru personal”.

Acordul cadrul cu câştigătorul licitaţiei va avea durata de 40 de luni, iar contractele subsecvente “se vor încheia trimestrial/semestrial în funcţie de creditele bugetare alocate.”

„Complet paraşută standard pentru personal”

Conform Anexei numărul 1 din Caietul de sarcini, produsul „Complet paraşută standard pentru personal” va fi un mijloc destinat transportului la sol a paraşutiştilor, în siguranţă, cu mijloace individuale de ducere a luptei, din aeronave de transport aflate în zbor, într-un perimetru destinat, la sol.

„Produsul trebuie să îndeplinească următoarele misiuni: formarea şi antrenarea paraşutiştilor militari; paraşutarea unor forţe cu mijloace individuale din dotare, în zone de interes în cadrul operaţiilor de menţinerea păcii sau căutare-salvare; paraşutarea unor forţe cu mijloace individuale din dotare pe timp de pace, în situaţii de criză sau pe timp de război, în zonele de interes pentru îndeplinirea misiunilor de luptă; utilizarea, de către personalul din structurile militare specializate, pentru îndeplinirea misiunilor la distanţe mari, când nu este posibilă sau oportună întrebuinţarea altor mijloace de transport”, se menţionează în document.

Totodată, la capitolul cerinţe sunt menţionate următoarele: viteza minimă a aeronavei la paraşutare de 100 kilometri/oră, viteza maximă a aeronavei la paraşutare de 300 kilometri/oră, înălţime minimă admisă la paraşutare de 150 metri, viteza de coborâre maximă de 5,5 metri/secundă, în timp ce pentru paraşuta de rezervă cerinţa pentru spaţiul maxim parcurs pe verticală de la momentul acţionării comenzii la realizarea vitezei de coborâre normală este de 70 de metri, în condiţii statice.

Organizatorii licitaţiei solicită şi alte caracteristici, cum ar fi durata minimă de serviciu de10 ani, durata minimă de exploatare de 15 ani, masa produsului fără sac de transport de maxim 15 kilograme (pentru paraşuta principală) şi de maxim 8 kilograme (pentru paraşuta de rezervă), precum şi dimensiuni de gabarit în stare pliată de maxim 50 x 35 x 25 centimetri plus 10% (pentru paraşuta principală) şi de maxim 45 x 30 x 25 centimetri plus 10% (pentru paraşuta de rezervă).

„Complet paraşută de înaltă performanţă tip aripă”

Cel de-al doilea produs achiziţionat, „Complet paraşută de înaltă performanţă tip aripă”, este destinat, conform Anexei numărul 2 din Caietul de sarcini, „paraşutărilor de antrenament sau de luptă a personalului şi materialelor în siguranţă din aeronave aflate în zbor, cu aterizare de precizie într-un perimetru stabilit, pe sol sau apă, cu posibilităţi de deplasare pe orizontală, pe distanţe medii şi mari.” Totodată, sistemul „trebuie să permită paraşutările de tip HALO (high altitude-low opening) şi HAHO (high altitude-high opening)”, se arată în documentul care are la antet Ministerul Apărării Naţionale – Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare – Centrul de Testare-Evaluare şi Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente.

În ceea ce priveşte caracteristicile solicitate pentru paraşuta respectivă, amintim: masa maximă de transport de 180 kilograme, masa minimă de transport de 80 kilograme, dimensiuni de gabarit de 540 x 370 x 230 milimetri, viteza maximă la deschidere de 333,3 kilometri/oră, înălţime maximă de la care se pot executa paraşutări de 10.000 metri şi înălţime minimă de deschidere a paraşutei principale de 1.000 metri.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE