Home / Cultură / FOTO: Sfântul Proroc Ilie, pe înțelesul copiilor la Muzeul de Etnografie

FOTO: Sfântul Proroc Ilie, pe înțelesul copiilor la Muzeul de Etnografie

Distribuie

Proiectul „Vacanță la Muzeu”,  demarat de Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș,  și-a derulat joi, 20 iulie un nou episod, respectiv un atelier de pictură icoane pe sticlă,  dedicat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Participanții, atât elevi cât și adulți au avut parte de doi îndrumători, iconarul Roxana Bogătean, respectiv teologul Septimiu Maier care au făcut cursanților introducerea în ce privește semnificația icoanei țărănești, respectiv a vieții și personalității Sfântului Ilie, sărbătorit pe 20 iulie.

Noi, specialiștii de la muzeu, am încercat să le povestim și să le explicăm celor prezenți cum îl văd oamenii de la țară pe Sfântul Prororc Ilie, și minunile pe care acesta le face. Cei mici, credem noi, că au înțeles ce e acela un sfânt. Chiar una dintre fetele participante la curs a spus că o cheamă Ilinca, și are numele asemeni sfântului sărbătorit pe 20 iulie, și pe care îl consideră ocrotitoriul ei. Cei mici au încercat, fiecare după puterea lui, să redea icoana tradițională, fiecare după talent, după putință. Sperăm să iasă niște icoane frumoase, iar cei care le fac să se bucure de ele.”, ne-a declarat muzeograful Livia Marc, coordonatorul atelierului de pictură icoane pe sticlă .

A fost un sfânt care L-a iubit foarte mult pe Dumnezeu”

Despre Sfântul Prororc Ilie le-a vorbit celor prezenți teologul Septimiu Maier, care a pictat alături de cursanți, împărtășind totodată detalii despre viața sfântului sărbătorit de creștini pe 20 iulie .

I-am întrebat pe cei mici despre ce știu despre Sfântul Ilie, iar o parte dintre ei mi-au spus ce știau de la bunici, ce e cu fulgerele, că este un sfânt mai furios care ne ceartă. Unii dintre ei știau despre acest sfânt. Apoi am început să le povestesc despre viața Sfântului Ilie, într-un mod cât mai simplu, prin care ei să înțeleagă. Din ce eram pregătit, le-am vorbit cam 20 % , să-i pot ține atenți, și în decurs de 10 minute am trecut pestea toată viața acestui sfânt. În icoanele vechi, Sfântul Ilie este destul de rar reprezentat, îl vedem prin biserici, dar cu toate acestea este un sfânt destul de rar întruchipat, chiar dacă este unul foarte mare. Se știe faptul că din toată istoria creștină doar doi sfinți au fost ridicați cu trupul la cer, Sfântul Ilie și Sfântul Enoh. Acest lucru le-am spus și copiilor, că deși avem doar două icoane în expoziția deschisă le muzeu, Sfântul Ilie este unul cu adevărat mare, un sfânt care a reprezentat foarte mult pentru creștinism, dar și pentru viitor, pentru că va fi al doilea înaintemergător al Mântuitorului, înainte de cea de a doua venire a Sa. A fost sfânt care l-a iubit foarte mult pe Dumnezeu, și tot ce a făcut în viață a făcut să-i placă lui Dumnezeu. Noi, ca oameni, putem lua din viața Sfântului Ilie dragostea sa pentru Dumnezeu, de a nu ne lăsa nicicum duși într-o parte sau alta în toată nebunia lumii în care ne învârtim. Practic,  toată viața lui, Sfântul Ilie și-a dedicat-o Domnului, și de aici a venit și puterea de a face marile minune pe care le-a desăvârșit în timpul vieții”, a precizat teologul Septimiu Maier.

Jocurile copilăriei, pe înțelesul celor mici

Următoarea temă a proiectului va fi jocul, prin atelierul intitulat „Din jocurile copilăriei”, programat joi, 27 iulie.

La acest atelier îi invităm pe cei mici să cunoască o parte din jocurile copilăriei bunicilor și să iși confecționeze fiecare câte o jucărie cu care să se joace împreună. Participanţii vor deprinde aptitudini de jocuri tradiţionale, ale copilăriei de odinioară, ca alternative la jocurile acaparatoare bazate pe tehnologia digitală contemporană”, a precizat Livia Marc.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.