Home / Cultură / FOTO: Castelul Teleki și-a primit oaspeții de „Ziua Castelului din Gornești”

FOTO: Castelul Teleki și-a primit oaspeții de „Ziua Castelului din Gornești”

Castelul Teleki din Gornești și-a deschis porțile publicului larg sâmbătă, 22 iulie, cu ocazia evenimentului „Ziua Castelului din Gornești”. Reședința nobiliară Teleki din Gornești reprezintă unul dintre cele mai fastuoase castele baroce din Transilvania. Castelul are un plan simetric în forma literei U, cu o fațadă marcată în centrul ei printr-un rezalit supraînălțat, acoperit cu o cupolă cu un turn de ceas. Castelul a fost deținut de membrii familiei Teleki, începând cu cancelarul Teleki Mihaly (1634-1690) până la contele Teleki Domokos (1880-1955), fiind în prezent în proprietatea urmașilor acestuia.

Dezbateri, spectacole, proiecții de film

Ca în fiecare an, în cadrul „Zilei Castelului din Gornești”, vizitatorii au avut parte de un program bogat, întins până către seară, din care nu au lipsit tururile ghidate, dezbaterile tematice, proiecții de filme documentare, spectacole, precum și programe pentru copii. Printre punctele de interes au fost prezentările susținute de Raluca Bărbulescu (Asociația Arché) -„Potențialul castelelor și conacelor de a contribui la dezvoltarea sustenabilă”, Farkas Andras (co-fondator Grupul Pont) – „Strategii și măsuri de sustenabilitate a patrimoniului cultural în secolul XXI”, și Eugen Vaida (președintele Asociației Monumentum) – „Implicarea comunității în procesul de revitalizare a patrimoniului cultural”. Programul zilei a mai inclus spectacolele susținute de corul din Gornești, Ansamblul de dans popular „Árvácska” din Pădureni și concertul de muzică veche al trupei Codex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Concert de colinde și cântece religioase în parohia Răzoare

Numeroși credincioși ai parohiei Răzoare au asistat duminică, 5 decembrie 2021, după orele prânzului, la …