Home / Administratie / Periplu cultural la Bârlad pentru comuna Deda

Periplu cultural la Bârlad pentru comuna Deda

Primăriile Reghin, Deda și Bârlad vor marca împreună Ziua Imnului Național, joi, 27 iulie, cu ocazia spectacolului „Mureș-doinitor pe strune de dor”. Prietenia dintre Reghin și Bârlad are la bază bunele relații existente între Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Reghin și Bârlad, în special Mircea Fitcal, fost cadru militar, membru în cadrul Consiliului Director CARP Bârlad. Relațiile de prietenie dintre Reghin și Bârlad au culminat anul trecut, printr-un spectacol avut loc la Reghin, dedicat Zilei Imnului Național. Anul 2017 consemnează un nou moment al relațiilor de prietenie, prilej pentru Reghin de a face la rândul său un spectacol la Bârlad. „Avem o cunoștință comună a Reghinului și a comunei Deda, în persoana colonelului Mircea Fitcal, membru CARP Bârlad. Dânsul s-a legat sufletește de zona noastră, motiv pentru care noi realizăm un schimb de activități culturale, un schimb de vizite în comuna Deda și orașul Bârlad. Dacă anul trecut, cei din Bârlad au venit la Reghin cu un spectacol deosebit, iată că în acest an suntem și noi, comuna Deda, invitații celor din Bârlad alături de Primăria Reghin. Ne vom prezenta la acest spectacolul de la Bârlad cu Ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda, cu o suită de jocuri populare de pe Mureș și Câmpie. Plecăm miercuri, 26 iuilie, cu vizite la mănăstiri, popas la Lacul Roșu, iar joi, 27 iulie, vom fi oaspeții primăriei din Bârlad, iar după masa vom fi cu dansatorii noștri pe scenă în cadrul spectacolului. La întoarcere, vom veni pe un alt traseu, Târgu-Neamț cu vizitarea câtorva mănăstiri, urmând ca vineri seara să ajungem „La Alei”, la Răstolița, unde să facem ultimele pregătiri pentru Festivalul Văii Mureșului”, ne-a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Ateliere tradiționale La Alei

Pentru Festivalul Văii Mureșului, comuna Deda anunță încă de pe acum un program bogat, încărcat de tradiții. „La Festivalul Văii Mureșului vom avea casa tradițională Deda, la care se adaugă un atelier de lucru sculptură cu meșterul popular Mihai Suciu, un atelier de confecționat costume populare cu Emilia Sorlea, Maria Fodor, Maria Horga. De asemenea, un grup de copii, condus de Mariana Morar și Maria Vlasa, va face un atelier de confecționat brățări și coliere din mărgele, precum și un atelier de pictură pe sticlă. La acestea se adaugă cele două ansambluri din comună, „Cununa Călimanilor” din Deda și „Ghiocelul” din Bistra Mureșului și, desigur, soliștii noștri de muzică populară, Mădălina Mureșan, Ilinca Fărcaș, Alexandra Stoica, Andreea Alexandrescu și Ioan Bumbu”, a precizat Lucreția Cadar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

S-a redeschis Casa Mureșană Romarta!

Casa Mureșeană Romarta din Târgu Mureș s-a redeschis joi, 4 martie, după o perioadă de …