Toți sunt mari români pe scenă… Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 432 Vizualizări

Toți sunt mari români pe scenă…

Am participat cu vechea plăcere a studentului de la Istorie – Filosofie la trei adevărate cursuri vineri în Aula Magna de la Universitatea Petru Maior la deschiderea Școlii de Vară. Dascălii Sigmirean – Bolovan – Murgescu au onorat memoria Marelui Război. Amănunte vă oferă colegul Nicolae Balint în Zi de Zi de azi.
Mirare mare când văd de la tribuna manifestării reprezentantul Consiliului Județean Mureș, juristul care nu a profesat și politicianul fără carnet de partid, după cum subtil s-a autocaracterizat, că face clasicele anunțuri promisiuni – locuri comune de decenii deja – despre asumarea meritelor Centenarului de la 1918 acum când de fapt nu pregătim nimic pentru 2018 pentru acest popor despre importanța creării statului național unitar român. Fără plan. Fără buget.
Întâmplarea face că tocmai zilele trecute – același om și-a pus semnătura pe un nou refuz la un proiect ce viza o publicație – almanah – revistă cu un subiect abordat și cerut tocmai de erudiții profesori din Aulă – scrisorile de pe front – păstrate în arhive, chiar cenzurate fiind, reflectă cu atât mai mult ce gândeau bărbații maturi din armata austro-ungară – români, unguri, sași, evrei, armeni din aria județului Mureș. Care era spiritul vremii… Sunt 10.000 de scrisori. Din mai multe județe…
Nici nu se poate pune problema că sponsorul numărul unu al presei maghiare și al grupului de lucru de la Budapesta anti Trianon – centru adus în centrul opiniei publice de academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj, despre premierul Viktor Orbán e evident vorba, era în aceeași zi la Tusványos, unde vine tradițional de decenii… Și unde nu de puține ori am fost și noi… Noi la Zi de Zi am fost mult mai politically correct decât bunul simț jurnalistic mureșean, aici în capitala neacceptată oficial a Secuimii…
Dar nu pot pricepe în ruptul capului, ca să fiu frust în exprimare, cum mereu de la conducerea CJ – azi mult mai stresați și amenințați cu represiunea insituțiilor cu trei litere – de o echipă minusculă de răuvoitori a tot și a toate din viața publică locală, vin mesaje clasic nonșalante că nu se poate.
Cât mi-e de dragă, nu pot să nu o evoc pe Doamna de fier, care a avut de fiecare dată grijă să ne răspundă DA, și spre exemplu la Centennial – un album creat de o echipă independentă de Zi de Zi, să ne acorde de două ori 1.000 de lei… Sigur că ne-am ambiționat și la 100 de ani de la Palatul Culturii am realizat Centennial de 120 pagini şi din care am vândut în piața liberă peste 5.500 de exemplare. Și am promovat bisericuțele de lemn, castelele nobiliare, cetățile săsești și sinagogile…
Să nu ne mire atunci de ce văduva lui Helmuth Kohl nu a acceptat-o pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să vorbească la funeraliile marelui reunificator al germanilor, ci culmea, pentru necunoscători, pe prietenul Viktor Orbán.
La fel, cărțile despre o lecție de educație civică în cimitirul satului sau la troiță sau în biserică pentru cei căzuți din localitățile mureșene – două ediții – nu au găsit înțelegere la Inspectoratul Școlar. Și totuși au fost tipărite și au fost lecții predate în memoria eroilor din Primul Război Mondial.
Văltori și Vibe. Festivaluri non stop. Baluri mai nou. Gârlă de bani exclusiv ceterașilor de felurite academii și popularități… Muzică populară dimineața, cei pasionați pe gratis, seara și noaptea în prime time miile și zecile de mii de euro să curgă! Facebookul plin de poze să trăiască, cine mai citește azi…?!
Noi, așa discreți cum am facut-o mereu, ne vom continua simpla menire și vom face și acest proiect.
Pe de altă parte, nu mai faceți pe orbii!
Cartea de învățătură cu investiții se ține! Și nu vă mai bateți joc de orice act cultural, istoric, național!
Încă nu am văzut delegația de oficiali mureșeni la vreunul din mormintele soldaților din Dolomiți cu o coroană de flori…! Ce-i drept, acolo nu este electorat defel. Numai memoria celor ce ne-au făcut azi România Mare!
Eroii aceia și-au câștigat tresele pe front, nu la aniversarea lor de paradă ca miile de înstelați din administrația țării și datorită memoriei lor și a faptelor lor și a celor de azi de pe teatrele de operațiuni avem carnetul de cetățean liber într-o țară liberă!
Aurelian GRAMA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE