Memoria culorii readusă acasă de artistul plastic Rodica Olteanu Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 848 Vizualizări

Memoria culorii readusă acasă de artistul plastic Rodica Olteanu

Tradiționalul moment plastic care prefațează ședințele Colegiului Prefectural Mureș a fost adus miercuri, 26 iulie, de artistul plastic Rodica Olteanu, cu prilejul vernisajului expoziției personale de pictură, intitulată „Universul în memoria culorilor”.

 Despre activitatea Rodicăi Olteanu, născută la Luduș, absolventă a Institutului „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca a vorbit subprefectul Nagy Zsigmond care a punctat câteva din etapele carierei artistei, care trece dincole de granițele picturii, deoarece, o perioadă importantă, a fost scenograf pe platourile Buftea. „Rodica Olteanu a practicat și alte forme de expresie artistică, sculptură, artă textilă, design vestimentar, precum și scenografia de film, activând în perioada 1979 până în 1990 la Studiorile Buftea ca scenograf. Aici a avut posibilitatea să se întâlnească cu monștrii sacri ai cinematografiei românești, cu regizori celebri printre care Andrei Blaier, Ion Popescu Gopo, Ioan Mărgineanu, Mircea Mureșan, dar și cu mari actori ai filmului românesc, Oana Pellea, Victor Rebengiuc și Florina Cercel. După Revoluție, Rodica Olteanu a început o nouă perioadă de viață, stabilindu-se în Spania în anul 2006. Am văzut, în cadrul expoziției, un tablou care reflectă această perioadă spaniolă a artistei, celebra catedrală La Sagrada Familia din Barcelona. Cred că artiștii, prin viziunea lor despre lume, sunt și deschizător de idei, iar Rodica Olteanu nu face deloc excepție”, a precizat Nagy Zsigmond.

De la portret,  la compoziție

Despre lucrările din cadrul expoziției a vorbit Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, care a punctat cele trei laturi care stau la baza demersului artistic semnat Rodica Olteanu. „Această expoziție reprezintă o sinteză a ceea ce înseamnă tematic și stilistic în bibliografia artistică a doamnei Rodica Olteanu. Prima întâlnire cu expoziția domniei sale este în holul de jos al Palatului Administrativ, o idee foarte bună, aceea de a pune pe un panou câteva lucrări de grafică, care completează restul de lucrări expuse la etaj, ca și o prefață a acestei expoziții. În această expoziție, Rodica Olteanu are cel puțin trei repere, primul este cel portretistic, ea fiind mereu preocupată de portretul uman, apoi latura jurnalului de călătorie din perioada petrecută în Spania și, nu în cele din urmă, compozițiile artistei”, a spus Nicolae Băciuț.

„Semnele trecerii existenței mele”

Ultimul cuvânt i-a revenit artistei Rodica Olteanu, cu a sa dragoste pentru perioada petrecută în Spania, completată cu bucuria reîntoarcerii pe tărâmurile natale. „Mă bucur nespus pentru posibilitatea de a expune în acest minunat palat, fapt pentru care le mulțumesc tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Cea mai frumoasă perioadă a existenței mele a fost cea spaniolă, unde vreme de doi ani am reușit să fac patru expoziții printre străini pe care nu i-am cunoscut deloc. Cu toate astea, am avut foarte multă afecțiune din partea lor și foarte multă înțelegere pentru a ajuta un posibil emigrant, care știe să facă și altceva decât o muncă domestică. „Universul în memoria culorilor” este cea de-a doua mea expoziție la Tîrgu Mureș în mai puțin de un an și sper să pot să fac pași pe mai departe, atât pe teritoriul țării, pe care l-am bătut ani de zile, dar și dincolo de granițele țării. Mă bucur că am revenit în orașul unde mi-am făcut stagiatura după terminarea facultății, și de aici am trecut munții, prin concurs la cinematografie. Dorul de pământul transilvan, de locul natal este permanent oriunde te afli și o conjunctură mai mult personală m-a adus din nou pe meleagurile natale, pentru o perioadă nedefinită, dar temporară. De aceea am vrut să las în urma mea semnele trecerii existenței mele, pentru că așa ne rămâne și numele, cât și renumele, după ceea ce facem și după ce lăsăm în urma noastră”, a sintetizat Rodica Oltean ani de artist în pribegie și acasă.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE