Subvenții consitente pentru contractele de ucenici și stagiari. Înainte, interes aproape de zero în Mureș Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 518 Vizualizări

Subvenții consitente pentru contractele de ucenici și stagiari. Înainte, interes aproape de zero în Mureș

Legile privind ucenicia la locul de muncă și efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior au fost modificate prin Legea nr. 164/2017, publicată în Monitorul Oficial al României în 11 iulie 2017. Astfel, subvențiile pe care le pot primii angajatorii au crescut considerabil, ajungând la 1125 de lei/lună pentru ucenici și la 1350 de lei/lună pentru perioada de stagiu.

Modificările aduse prin Legea nr. 164/2017 „sunt foarte benefice pentru angajatori, pentru că suma se schimbă, în ceea ce privește legea uceniciei de la o sumă aproape nesemnificativă de 300 de lei pe lună pentru fiecare ucenic la 1125 de lei”, consideră Elisabeta Bogdan, director executiv adjunct al Agenției Județene pentru ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mureș. „Ceea ce reprezintă un sprijin real pentru angajatori, care de acum înainte bănuiesc că vor fi foarte interesați să acceseze aceste sume și să pornească programe de formare profesională pentru ucenici”, a adăugat.

Niciun contract pentru ucenici în Mureș – ever

„Până acum, deși legea datează din 2005, Legea 279/2005, nu am înregistrat niciun contract de ucenicie, angajatorii nefiind interesați, deoarece am avut alte forme de subvenționare a locurilor de muncă mult mai atractive din punct de vedere financiar. Puteau să angajeze absolvenți pentru care, în funcție de nivelul de pregătire, puteau să obțină între 500 și 750 de lei pe lună timp de un an de zile”, a explicat Elisabeta Bogdan.

În comparație cu o relație obișnuită angajator-angajat, în cazul contractelor de ucenicie angajatorul are câteva obligații în plus. Contractele de ucenicie se pot încheia pe o durată de unul, doi sau trei ani. Angajatorul trebuie să asigure pregătirea practică și teoretică a angajatului în timpul programului de lucru. „Angajatorul este obligat să numească un coordonator de ucenicie, care va răspunde de formarea ucenicului pentru calificare respectivă. Coordonatorul se ocupă de practică, trebuie să fie calificat în acea meserie și să aibă o anumită vechime”, a precizat drictorul adjunct al AJOFM Mureș. Pentru partea teoretică, angajatorul are la dispoziție mai multe variante, se poate acredita și să predea ucenicului și partea teoretică, dacă nu, poate să încheie un contract cu un formator.

„Deocamdată, vorbim doar în teorie”, a precizat Elisabeta Bogdan, deoarece încă nu au fost publicate normele de aplicare ale noilor prevederi legislative. Am întrebat cum a fost până acum și, mai în glumă, mai în serios, mi-a spus că „nicicum”.

Teoretic, oricine poate fi ucenic

„Ucenicii pot avea 16 ani, dar, la fel de bine, pot avea 50 de ani. Poate să fie ucenic o persoană de orice vârstă, dacă a împlinit 16 ani, nu doar tinerii care nu au nicio meserie. Noi avem în evidențele agenției peste 7000 de persoane, care vin din 3 în 3 luni să ne solicită adeverințe pentru primării ca să primească ajutor social. Din păcate, aceste persoane nu au școală și noi nu putem să le cuprindem la programe de calificare, din cauză că legislația prevede ca aceste persoane să aibă absolvite cel puțin 10 clase. Avem un segment destul de mare de populație pentru care nu putem oferi nici locuri de muncă, doar ca necalificați – locuri de muncă pe care nu prea sunt în stare să le păstreze. Acești oameni nu sunt obișnuiți, în general, cu disciplina muncii, din păcate. După primul salariu au dispărut din peisaj, iar angajatorii sunt foarte reticenți”, mi-a explicat Elisabeta Bogdan.

Bani mai mulți și pentru perioadele de stagiu

„De asemenea, a crescut și suma acordată prin Legea 335/2013, privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Aceste contracte de stagiu se încheie între angajator și absolventul de facultate pe o durată de 6 luni. Suma este chiar foarte motivantă, 1350 de lei, s-a dublat aproape. Până acum era de 750 de lei. Am avut angajatori interesați, dar, din păcate și aici se lovea de alte facilități, acordate pe Legea 76. Cei care angajau absolvenți de facultate (până la un an de la absolvire n.r.) puteau să obțină exact această sumă de 750 de lei, dar pe o perioadă de un an de zile. Spre deosebire de prevederile legii 76 unde putea fi angajat ca orice, pentru a beneficia de subvenție prin legea 335 angajatorul trebuie să încadreze stagiarul pe un post conform specializării absolvite”, a explicat Elisabeta Bogdan, precizând că din 2013, în medie, la nivelul județului au fost cam 2-3 contracte de stagiari pe an, iar în momentul de față nu există niciun contract.
După publicare normelor de aplicare, AJOFM Mureș va organiza întâlniri cu agenții economici pentru a le explica detaliat cum pot beneficia de aceste programe în condițiile noilor reglementări.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE