Home / Sanatate / Alimentația copiilor pe timpul verii

Alimentația copiilor pe timpul verii

Distribuie

Alimentația școlarilor și preșcolarilor în timpul vacanței trebuie să fie echilibrată și variată. Dar ce înseamnă o dietă echilibrată și variată când vine vorba despre copii?

În primul rând să conțină alimente din fiecare grupă alimentară (legume, fructe, cereale, carne și lactate), să aibă suficiente calorii pentru a asigura energie pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Să acopere rata metabolismului bazal și activitățile zilnice. Alimentele să fie din surse sigure și de calitate superioară.Legumele și fructele ar trebui servite cel puțin de 5 ori pe zi. Ar fi ideal să optăm, mai ales în timpul verii, pentru legume și fructe sezoniere. Ele pot fi servite ca atare, în sucuri, sorbeuri, supe, călite, la aburi sau la grill, fără adaos de zahăr. Lactatele oferă necesarul de Ca (calciu) pentru oase sănătoase și puternice, să nu optăm pentru lactate degresate, dar nici pentru lapte cu 5 % grăsime sau smântână și cașcavaluri cu conținut de grăsime foarte mare. Cerealele pot fi introduse în foarte multe combinații, de preferat să fie din surse integrale cum ar fi: orezul brun, quinoa, paste integrale, pâine integrală ovăz etc. Carnea și produsele din carne să fie alese cu grijă, carnea albă (pui, curcan, pește) în favoarea cărnii roșii. Cea roșie să fie servită de 1-2 ori pe săptămână. Iar mezelurile să conțină cât mai puțini aditivi și să fie din surse sigure, depozitate și transportate în condiții favorabile, servite de 2-3 ori pe săptămână.Tehnicile culinare sunt la fel de importante ca și calitatea materiilor prime. Să încercăm să evităm mâncărurile gătite în baie de ulei. Să optăm pentru cuptor, grill, tigaie teflonată sau ceramică, să gătim la aburi și să folosim cât mai multe ingrediente proaspete.Odată cu sosirea căldurii, tentațiile cresc: înghețată, langoș, vată de zahar, popcorn, dulciuri, mâncare tip fast food etc. Ar trebui să avem un plan alimentar cu noi sau cel puțin niște gustări sănătoase, când suntem în vacanță sau la ștrand. Înghețata să fie limitată la una pe zi, în loc de băuturi acidulate să optăm pentru limonade, smoothie-uri, ceaiuri răcite sau apă! Să avem fructe de sezon ca gustări sau chiar semințe oleaginoase. Și să încercăm să evităm alimentele foarte bogate în zahăr, grăsimi și calorii.

Gustări sănătoase pentru cei mici:

Cracker integral și suncă Petry dietetică cu roșii proaspete 1 măr tăiat rondele, uns cu unt de arahide și școrțișoară 10 buc de migdale Tortilla cu mușchi țigănesc de la Petry, umplut cu legume proaspete
200 g pepene roșu Csemege kolbasz 2 prune Rondele de banane acoperite cu ciocolata neagră, înghețate
Sorbe de fructe de pădure, un pumn fructe de pădure, cuburi de gheață, suc de lămâie și miere 2 biscuiți integrali Iaurt de băut 200 g cireșe
200 g pepene galben Piure de fructe cu iaurt grecesc congelat 10 buc. de fistic 200 g cireșe
Cracker integral cu kenomajas și castraveți 5 buc. de căpșuni Batoane de susan cu miere 2 caise

Nagy Bea, Dietetician, Specialist în Nutriție clinică și comunitară

 

De asemenea, verificati

Marius Dumitrescu. ”Cumpărând din Farmacia Socială, ajutaţi la creşterea fondului destinat cazurilor sociale”

Distribuie Una dintre cele mai frecvente imagini ale societății contemporane, este aceea în care un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.