Home / Administratie / FOTO: Zestrea comunei Petelea prezentată „La Alei”

FOTO: Zestrea comunei Petelea prezentată „La Alei”

Casa alegorică a comunei Petelea, printre primele situate „La Alei”, a adunat și în acest an pentru Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița cele mai frumoase lucruri din comună, de la obiecte vechi, până la căldura primitoare a gazdelor, fie din Petelea, fie din Habic, zestrea celor două sate fiind expusă în casa alegorică a comunei. Comuna Petelea reprezintă un loc încărcat de istorie întinsă pe raza localităților Petelea și Habic, unde s-au perindat de-a lungul secolelor sași, români, maghiari și țigani, timpul prezent consemnând o populaţie majoritară de români și țigani, fapt care nu a împiedicat ca tradițiile celorlalte etnii să fie omise, expuse la loc de cinste la casa alegorică a comunei Petelea. „Avem tradiționala pentru ediția din acest an a festivalului casă alegorică a comunei Petelea în care sunt expuse numeroase piese și obiecte de muzeu pe care le-am adunat în cursul mai multor ani din localitatea Petelea . Sperăm că vizitatorii care neau trecut pragul au apreciat aceste lucruri , obiecte cu o vechime foarte mare unele dintre ele. Sperăm ca prezența noastră la festival să fie una de bun augur, respectiv cea de a 13-a ediție a Festivalului Văii Mureșului de la Răstolița. La acestea se adaugă o expoziție de flori, legume, de lucruri care atestă atât bogăția pământului cât și truda oamenilor care l-au lucrat vreme de secole pe meleagurile comunei Petelea. Ceapa care este cu cinste expusă este adusă în special de la socrii mei din Habic, unde există mari cultivatori de ceapă care fac cinste satului și comunei. În ce privește cununa împletită, ea ne-a fost oferită de familia Cazac din localitatea Petelea, semn care atestă produsele ce se cultivă pe raza comunei Petelea”, a precizat Sorin Pompei Pădurean, primarul comunei Petelea.

 Dezvoltarea comunei, factor esențial

Dezvoltarea comunei Petelea reprezintă un factor esențial pentru locuitori comunei din imediata apropiere municipiului Reghin, fapt pentru care eforturile administrației locale sunt canalizate spre dezvoltare, aspect care să completeze fericit tradiția zonei. „În acest an am prins mai multe proiecte, ne-am axat în special pe cele cu finanțare europeană. Am prins undeva la trei proiecte, sunt sigure, sunt certitudini, chiar până în data de 5 august trebuie să mergem la Alba Iulia să semnăm un ultim proiect, respectiv asfaltarea a 7 kilometri de drum. Ce putem facem, chiar dacă mai întâmpinăm greutăți în achiziționarea unor imobile care nu ne aparțineau, Căminul l-am achiziționat, urmează școala, apoi un complex pentru o grădiniță. Sunt mai multe lucruri de făcut pentru comună. Le vom lua în ordinea priorităților dar mai ales a posibilităților. La fiecare lucru trebuie să-i vină vremea lui, și încet și cu treabă bună le vom rezolva pe toate”, a menționat primarul comunei Petelea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Zeci de pacienți asimptomatici COVID-19, externați!

Până astăzi, 11 iulie, în județul Mureș au fost confirmate 808 de cazuri (cu 4 …