Home / Cultură / ,,Identitate prin Cultură – Din Zestrea Ardealului”, la Palatul Culturii

,,Identitate prin Cultură – Din Zestrea Ardealului”, la Palatul Culturii

Distribuie

Asociaţia Culturală Mureşul Superior, în colaborare cu Primăria Tîrgu Mureş și  Consiliul Judeţean Mureş, organizează în zilele de 3-4 august, prima ediţie a Festivalului folcloric ,,Identitate prin Cultură – Din Zestrea Ardealului”.

„Într-un cadru ,,încărcat de istorie”, Sala Mare a Palatului Culturii din municipiul Tîrgu Mureş va găzdui, timp de două zile, desfăşurarea spectacolelor de muzică populară antrenantă – cu artişti amatori şi artişti consacraţi, punerea în scenă a unor obiceiuri şi jocuri populare, dar şi expoziţii de obiecte de artizanat şi mici ateliere de creaţie demonstrative. Scopul acestui festival este, în primul rând, dezvoltarea unui bun cultural de interes local şi naţional, care să satisfacă nevoile iubitorilor de muzică populară şi obiceiuri, dar şi creşterea accesului publicului la elementele culturale ale judeţului Mureş în esenţa lor.

De asemenea, se doreşte o schimbare a percepţiilor asupra tradiţiilor, obiceiurilor şi folclorului din această zonă, astfel încât să se evidenţieze valoric multiculturalitatea judeţului Mureş”, a precizat Ioan Cristian Țăran, organizatorul festivalului.

Programul primei zile a festivalului va cuprinde joi, 3 august, la Palatul Culturii, începând cu ora 19, un workshop inedit având ca tematică confecţionarea elementelor de port popular tradiţional, prezentări de metode de confecţionare şi utilizare, o expoziţie de costume populare şi obiecte artizanale, videoproiecţie film  documentar, jocul ,,Căţeaua” din Vătava, prezentarea la scenă a jocurilor şi obiceiurilor din subzonele Valea Mureşului Superior – Ansamblul din Vătava, Zona de Câmpie – Ansamblul Doruri Miheşene, din Miheşul de Câmpie, Formaţia de dansuri populare tradiţionale ,,Takacs Mihaly” din Voivodeni precum și recitalurile soliștilor Livia Harpa, Ioan Cristian Ţăran, Dorina Oprea, Ciprian şi Mihaela Istrate și Mariana Anghel.

Vineri, 4 august, cea de-a doua zi de festival va debuta începând cu ora 19 cu prezentarea la scenă a jocurilor şi obiceiurilor din subzonele Valea Gurghiului – Ansamblul ,,Coroniţa” din Solovăstru, Ansamblul din Stânceni și Ansamblul ,,Doina Tîrnavelor”, din Albeşti. Vor susține recitaluri în Sala Mare a Palatului Culturii tineri soliști mureșeni mureşeni Andrei Romanică, Răzvan Porime, Angel Avram, Raul Tamba, Liviu Dascăl, Ioan Şumandea, Ancuţa Cozma, Monica Pârlea, Ştefania Pârlea, Adriana Sita, Claudia Sita, Anca Manoilă, Mădălina Mureşan, Mădălina Raţiu, Cosmina Şeulean, alături de rapsodul popular Vasile Crişan din Sînmihaiu de Pădure și de soliștii Maria Butilă și Marius Ciprian Pop.

Intrarea la ambele zile de festival este liberă.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.