Home / Administratie / Tradițiile, respectate de localnicii din Luieriu și Suseni

Tradițiile, respectate de localnicii din Luieriu și Suseni

Comuna Suseni a onorat și în acest an cu prezența la Festivalul Văii Mureșului, cu o casă țărănească plină de tradiții specifice celor două localități aparținătoare, Suseni și Luieriu. Oaspeții care au trecut pragul casei alegorice Suseni au avut parte de o primire caldă, fiind omeniți atât cu ce are mai tradițional comuna cât și cu bucate alese specifice Suseniului. „Sunt prezent în calitate de primar pentru a cincea oară. Îmi place, vin cu tot dragul, împodobim căsuța frumos, vrem să reprezentăm cât mai bine comuna Suseni, cu cele două sate, Suseni și Luieriu, cu cele trei etnii care trăiesc la noi, români, maghiari și țigani. Pentru acest an angajații primăriei s-au ocupat de amenajarea casei alegorice specifică comunei Suseni, Stavilă Stelian, Petrică Bejan, Florin Morar, cu sprijinul a câtorva doamne inimoase Dina Murar, Fira lui Dali și Floarea Samson, femei din Luieriu care au pus umărul la amenajarea standului Suseni. Am decorat casa cu obiecte din comuna Luieriu, respectiv costumele românești, iar partea de costume ungurești și țigănești sunt aduse din Suseni. Prezența noastră la festival a fost completată de Grupul vocal de la Luieriu, Ansamblul de dansuri maghiare „Biborka” din Suseni , alături de tinerii artiști Mădălina Rațiu, Mihai Romanică și Alexandra Bugnar”, a declarat Mircea Mariș, primarul comunei Suseni.

Festivalul Cepei, mândria comunei Suseni

Dezvoltarea comunei se reflectă și în ce privește activitățile culturale, oamenii inimoși din comuna Suseni duc mai departe tradiția, la loc de cinste fiind Festivalul Cepei din luna august.  „Noi ne-am promovat destul e bine valorile. De când sunt primar, am încercat să ne axăm pe partea de investiții și infrastructură a comunei și cred că am adus-o la un punct destul de bun. Avem în acest sens câteva proiecte bune, câștigate, finanțabile care trebuiesc puse în practică, dar am început să lucrăm și la partea culturală. Avem Festivalul Cepei, care în acest an va ajunge la cea de a patra ediție, facem de sărbători câte un eveniment la Luieriu, de Crăciun, Rusalii, unde nu uităm să organizăm astfel de evenimente într-un loc unde tradițiile sunt respectate și păstrate cu sfințenie cum este Luieriul”, a precizat primarul comunei Suseni. Dezvoltarea satului alegoric Cât privește Festivalul Văii Mureșului, primarul Mircea Mariș și-a exprimat dorința ca el să se dezvolte, nu se rezume doar la câteva zile pe an. „Ar fi păcat să dispară tradiția acestui festival. În schimb, ar trebui lucrat la dezvoltarea acestui sat alegoric. Este deja prea comun să vii în fiecare an la o dată stabilită să faci același lucru. Trebuie să apară ceva nou, astfel ca în acest sat alegoric să poți vedea ceva și în restul anului, nu doar pentru două zile pe an. De aici și ideea de a dezvolta acest sat alegoric”, a subliniat primarul Mircea Mariș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Dialog Alin Popoviciu – Aurelian Grama, pe mures.ro

Miercuri, 5 august, de la ora 19.00, portalul de știri www.mures.ro vă invită la o …