Crescătorii de vaci, sfătuiţi să ţină de preţul laptelui Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

Crescătorii de vaci, sfătuiţi să ţină de preţul laptelui

Numărul cererilor pentru obţinerea de sprijin cuplat pentru vaci de lapte este în creştere în ultimul an calendaristic, depăşind 220.000 de capete în 2017. Anunţul a fost făcut recent, cu ocazia Expoziţiei Locale de Taurine de la Sărmaşu, de către dr. Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Mai multe ferme cu peste zece capete

În opinia liderului Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, acest lucru este un „semn de stabilitate”, chiar dacă în prezent au fost depuse solicitări pentru 220.000 de capete, iar numărul maxim de capete pentru care există alocare financiară este de 300.000.

„Mă bucură foarte mult faptul că a crescut foarte mult numărul fermelor cu peste zece capete şi în zonele defavorizate cele cu cinci capete şi vreau să vă spun că sprijinul cuplat pentru anul 2017 se reduce undeva la jumătate. Bucuria mare a Federaţiei şi a noastră este faptul că de la 100 şi vreo 11 mii de capete care au fost în plată în 2016 solicitările pentru anul 2017 depăşesc 220.000 de capete. Este normalitatea, trebuie să ajungem acolo unde ne-am propus la vaca de lapte, respectiv undeva la 300.000 de capete pentru care avem alocarea financiară. Este un pas bun şi lucrul care mă bucură mult este că văd foarte mulţi fermieri din ţară care au înţeles importanţa acestui sprijin şi vorbim de sume importante, este vorba de sute de euro, 700 şi ceva de euro au fost în 2016, vor fi undeva la 400 de euro în 2017 şi sigur, nu vom coborî sub 300 de euro pe cap de animal în anii următori până în 2020. Sunt chestiuni importante şi mă bucură faptul că văd din ce în ce mai mulţi fermieri care cumpără vaci, nu mai taie vaci. Este un semn de stabilitate”, a menţionat dr. Claudiu Frânc.

Criză crâncenă de lapte la nivel european

Totodată, crescătorii de vaci au fost sfătuiţi să recurgă la diverse forme asociative, astfel încât să obţină un preţ cât mai bun la lapte, produs al cărui preţ se află pe o pantă ascendentă în Europa.

„Este o criză crâncenă de lapte la nivel european, lucru care ne bucură. Vreau să vă spun să aveţi grijă, să negociaţi cu procesatorii pentru că preţul laptelui este în creştere. Vă dau un exemplu, în această săptămână Cooperativa din Alba a semnat un contract pentru laptele livrat de Cooperativă de 1,6 lei pe o durată de un an de zile, fără schimbare. Un pic s-au grăbit, le-am spus, pentru că preţul în decembrie-ianuarie va fi mult mai sus. Dar sigur, avem garanţia că avem o stabilitate a preţului. Nu mai vorbim de preţul de 70 de bani pe care l-am avut în 2014 – 2016. Alt element care ne poate încuraja să continuăm activitatea în fermele de vaci”, a punctat dr. Claudiu Frânc.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE