Obiecte din strămoși la Casa Răstolița de „La Alei” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

Obiecte din strămoși la Casa Răstolița de „La Alei”

Standul comunei Răstolița la Festivalul Văii Mureșului a fost și de această dată situat în centru „La Alei”, casa alegorică fiind frumos împodobită cu obiecte vechi, grație inimoaselor femei din comună în frunte cu Dochia Simineț și Dorina Vindireu. „Casa alegorică a comunei Răstolița este clădită în stil țărănesc, cu cele trei camere specifice. În casă se pot observa tradițiile specifice Răstoliței, precum și ocupațiile de bază ale oamenilor acestor locuri, printre care creșterea animalelor, prelucrarea lemnului, cultivarea pământului, precum și pescuitul și vână- toarea, dat fiind faptul că zona se pretează acestor ocupații. Pe vremuri, femeile, pe timpul iernii, aveau o ocupație deosebită. Având mulți copii, ele se ocupau de țesut, pentru asigurarea hainelor necesare familiei. Țeseau pânze din care confecționau pentru toată familia haine, lenjerie de pat și covoare. Fiecare femeie avea în camera ei un război pentru țesut, cum avem și la noi în casa alegriotă de aici de ”La Alei”, a declarat Dochia Simineț.

Parcă o văd pe mama mea”

Obiectele care au împodobit casa sunt păstrate cu sfințenie de femeile care au amenajat casa, mai ales că acestea au aparținut părinților și bunicilor. „Obiectele care împodobesc casa sunt moștenite de la socrii mei, cu o vechime foarte veche, Numai războiul de țesut are vreo 80 de ani, dacă nu mai mult, plus restul obiectelor. Avem, de asemenea, expus costumul tatălui meu, o lucrătură deosebit de frumoasă, cu mărgelele înșirate și asortate cu niște culori deosebite care dau frumusețe costumului, pe lângă valoarea lui care nu este una deloc de neglijat. Eu păstrez aceste obiecte cu sfințenie, au aparținut pă- rinților mei. Au o valoare sentimentală și îmi trezesc amintiri plăcute. Sunt covoare pe care le folosesc și acasă și atunci când văd covorul respectiv, parcă o văd pe mama mea. Acasă mi-am amenajat un colț în stil țărănesc, unde păstrez aceste obiecte valoroase, pe care le voi lăsa moștenire și eu la rândul meu urmașilor”, a precizat Dochia Simineț.

Zestrea de la părinți

Același gând l-am găsit și la Dorina Vindireu, de loc din Răstolița, care a pus umărul la amenajarea a două încăperi din casa tradițională a comunei Răstolița. „Aceste obiecte populare din casa tradițională Răstolița sunt zestrea de la mama, de la străbunicii mei, plus multe alte lucruri care sunt făcute chiar de mâna mea. De când eram mică, lucram tot felul pe care le-am învățat de la mama, de la bunica, chiar de la străbunica. Două camere sunt amenajate de mine, plus antreul casei, lucruri în care am pus mult suflet, și el moștenit de la strămoșii mei”, a menionat Dorina Vindireu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE