„Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securității”, o carte document Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

„Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securității”, o carte document

Cartea „Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securității”, autor Sergiu Soica, va fi lansată sâmbătă, 5 august, ora 17:00, la Biserica Greco Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Reghin. Evenimentul este organizat de Protopopiatul Greco-Catolic Reghin, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Primăria și Consiliul Local Reghin și Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin. Volumul oferă o perspectivă asupra unei părți a istoriei Bisericii Greco-Catolice, așa cum reiese din notele informative furnizate de către informatorii Securităţii despre Cardinalul Alexandru Todea și păstrate în dosarul acestuia din arhiva CNSAS.

Această lucrare privește notele informative ale securității care completează biografia Cardinalului Alexandru Todea, devenite astfel un izvor istoriografic cu totul neașteptat și necanonic pentru cercetătorii de azi. Aceste documente, puse cap la cap în ordine cronologică, ne dezvăluie nuanțele istoriei Bisericii Române din catacombe și luminează ungherele mai puțin cunoscute dar care au fost locuite și „trăite”. În spatele acestora se află multă suferință și teroare, dar dezvăluie tot atât de multă credință și speranță în Dumnezeu, adeverind că doar tăria spirituală biruie asupra răului lumii acestea”, afirmă în prefața cărții Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.  În cele peste 800 de pagini sunt cuprinse informații despre viața și activitatea lui Alexandru Todea la Blaj, Reghin, publicațiile acestuia, momentul arestării, perioda de detenție din penitenciarele regimului comunist, eliberarea, planurile de măsuri ale Securității, precum și cele 31 de memorii ale Episcopului Alexandru Todea adresate conducătorilor regimului comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej, Emil Bodnăraș, Ioan Gheroghe Maurer, Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu.

Colaboratori” din proprie convingere

Un capitol aparte al cărții aduce informații despre cadrele, informatorii și notele informative din dosarul de Securitate al Episcopului Alexandru Todea. Astfel, în dosarele Securității au fost identificate 34 de cadre ale Securității și 73 de informatori care au furnizat 333 de note informative în perioada anilor 1946-1973. Despre informatori ? Unii au fost lucrători ai regimului care au îndeplinit sarcinile legate de „siguranța statului”, legitime în orice societate, însă alții au fost „colaboratori” care au semănat răul din proprie convingere. Toate sunt iertate, însă este nevoie de o lecție a istoriei ca astfel de atrocități să nu se mai repete. Cardinalul Todea dă cea mai bună mărturie vorbind despre atitudinea sa față de informatori mărturisită celor care organizau urmărirea sa : „Cunoscând însă firea omenească cu toate defectele ei, ca invidia, ura, gelozia, pofta de câștig, apoi defectele de gândire, de judecată, de cunoaștere exactă, de relatare corespunzătoare a adevărului absolut, consider că dintre toate problemele încâlcitei existențe , aceasta este cea mai delicată, cea mai grea și trebuie rezolvată…(pentru informatori) e dogmă, adică distrugerea celui despre care relatează și ca atare folosesc orice mijloace , ca minciuna, răstălmăcirea, procesele de intenție și în special nu e bine să fie oameni cu două fețe. Am detestat și voi detesta totdeauna astfel de persoane”, se arată în Memoriul din 3 septembrie adresat de Alexandru Todea Comandantului Securității Reghin”, afirmă același Preasfințit Virgil Bercea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE