Home / Cultură / La ediția de cristal, ProEtnica 2017 goes Europe

La ediția de cristal, ProEtnica 2017 goes Europe

Distribuie

Festivalul ProEtnica ajunge în 2017 la ediția cu numărul al XV-lea. „Suntem la ediția de cristal. Se folosește în cazul căsătoriilor această expresie – după 15 ani e nunta de cristal. Termenul de nuntă îmi place pentru că la ProEtnica și se întâmplă cumva o uniune între cei care urcă pe scenă, reprezentanții etniilor, și public, iar imaginea cred că este expresivă”, mi-a spus Volker Reiter, organizatorul ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara.

ProEtnica 2017 se va desfășura în perioada 17-20 august, în Cetatea Medievală Sighișoara.

 

ProEtnica goes Europe

„Ce e nou la ProEtnica? ProEtnica goes Europe. Mergem încet-încet spre internaționalizarea festivalului, organizăm o Academie Interculturală de Vară, din 14 până în 20 august, cu o participare internațională. Participă, anul acesta, la festival din partea statului German reprezentantul Institutului pentru Relații Externe din Stuttgrat. Institut care sprijină minoritatea germană din Estul Europei cu fonduri guvernamentale. Se va vorbi de protecția minorităților și de cum pot fi sprijinite de către statul mamă. De asemenea, vine un reprezentant al Ministerului de Științe, Cercetare și Cultură din landul Brandenburg al Germaniei, el fiind un referent pentru minoritatea sorabă din Germania și va vorbi despre cum sprijină statul german minoritățile naționale dintre granițele sale”, mi-a mai spus Volker Reiter.

Academie Interculturală de Vară la ProEtnica 2017

Studenții, coordonatorii și invitații Academiei Interculturale de Vară vor participa activ și în festivalul ProEtnica, în partea de conferințe. „Studenții vor participa la conferințe și, de asemenea, avem sprijnul Ambasadei Republicii Federale a Germaniei. Un partener foarte important al ProEtnica îl reprezintă FUEN (Uniunea Federativă a Naționalităților Europene), al cărei președinte este din Târgu Mureș, domnul Loránt Vincze, care va veni aici și va ține o conferință. În cadrul festivalului vom pune și baza unei colaborări mai ample pentru anul următor, eventual și în ceea ce privește fondurile europene”, a detaliat organizatorul ProEtnica.

Gânduri pentru edițiile următoare. „Vine 2018”

Volker Reiter consideră foarte importantă planificarea și stabilirea din timp a obiectivelor pentru edițiile următoare, în așa fel încât să reușești ceea ce îți propui. „Vine 2018, centenarul, și vrem să vedem ce rol au avut minoritățile în Europa după Primul Război Mondial”, a precizat. „Acum, deja nici nu a început ediția din 2017, dar creionăm ediția din 2018 și ne gândim și la cea din 2019, având în vedere că pentru fondurile europene termenele sunt mai lungi și numai o dată pe an poți depune. Dacă vrei să accesezi fonduri pentru 2018, ar fi indicat să depui proiectul în 2017, eventual la începutul lui 2018”, a adăugat organizatorul ProEtnica.

Programul ProEtnica 2017 poate fi consultat pe site-ul proetnica.ro/. Potrivit organizatorilr, ProEtnica reunește mai mult de 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă o oportunitate de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural, prin diferite canale și cu mijloace diferite de expresie, cum ar fi: artă tradițională, artă contemporană, cercetare științifică și mese rotunde. ProEtnica este un instrument care promovează drepturile de exprimare culturală a minorităților naționale și, în același timp, consolidează dialogul intercultural. Mai multe informații puteți afla și de pe pagina de facebook a festivalului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.