Liberalii, nemulţumiţi de „lipsa de viziune” a PNDL 2 Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

Liberalii, nemulţumiţi de „lipsa de viziune” a PNDL 2

Senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Mureş, a criticat joi, 3 august, într-o conferinţă de presă, modul de atribuire a banilor pentru investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, care se va derula între anii 2017 şi 2020. În opinia liderului liberal, Guvernul PSD-ALDE a dat dovadă de „lipsă de viziune” şi „a pus carul înaintea boilor”.

1,22 lei/locuitor/zi în Mureş

„Vrem să atragem atenţia pe această cale asupra problemelor care or să apară sau care deja sunt apărute în derularea acestui program guvernamental de dezvoltare locală”, şi-a început discursul Cristian Chirteş.

Liderul PNL Mureş a mai afirmat că „Guvernul PSD-ALDE a alocat judeţului Mureş prin programul PNDL 2017-2020 suma de 1,22 lei/locuitor/zi, „aproape cât o pungă de pufuleţi sau o rolă de hârtie igienică”, şi a fost de părere că „nu trebuie să ne uităm la această sumă ca la o sumă mare, ca un cadou pe care Guvernul îl face administraţiilor locale, primăriilor, ci trebuie să vedem cum putem să cheltuim aceşti bani eficient”.

„Nu s-a urmărit în primul rând o analiză a priorităţilor”

Totodată, senatorul Cristian Chirteş a semnalat câteva probleme vis a vis de modalitatea de alocare a banilor prin PNDL 2.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra lipsei de viziune pe care Guvernul PSD a avut-o atunci când a alocat aceşti bani pentru diferite autorităţi locale. Fiindcă nu s-a urmărit în primul rând o analiză a priorităţilor”, a afirmat preşedintele PNL Mureş, care a dat ca exemplu cazul unei primării din zona municipiului Reghin care a primit finanţare pentru un proiect pentru asfaltare, dar căreia i s-a amânat un proiect care vizează introducerea canalizării şi a apei potabile în localitate. „Aceste proiecte erau integrate, în mod normal trebuiau finanţate împreună”, a menţionat preşedintele PNL Mureş.

„Pentru două toalete s-a alocat 1 milion de lei într-o anumită comună, într-o şcoală unde învaţă până la 100 de elevi. Nu spunem că sunt necesare, însă cred că acea localitate care a primit aceşti bani a primit şi alte proiecte deosebit de importante pentru comuna respectivă şi anume asfaltarea străzilor, un proiect pe care respectiva comună a încercat să îl depună de mulţi ani. Şi iată că nu a fost finanţată asfaltarea străzilor, ci cele două toalete”, a mai exemplificat senatorul Cristian Chirteş.

Proiecte şi comune lăsate pe dinafară

De asemenea, liderul PNL Mureş a trecut în revistă câteva proiecte importante pentru judeţul Mureş, care nu au fost finanţate prin PNDL 2: pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional „Transilvania”, drumul expres cu 4 benzi între Târgu-Mureş şi Recea, investiţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, parcarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, podul nou peste râul Mureş, centura de ocolire a municipiului Sighişoara, hala agro-alimentară din Luduş, reabilitare drumuri în cartierul Gheja din Luduş, intersecţia cu sens giratoriu a străzilor Iernuţeni cu Gurghiului din Reghin, modernizare lot 2 străzi din Reghin, reabilitarea Colegiilor „Traian” şi Tehnic din Târnăveni.

„Au pus carul înaintea boilor. De fapt, finanţarea s-a făcut pe criterii inclusiv în rândul partidului aflat la guvernare, pe criterii de gaşcă politică şi cine îl oblăduieşte mai mult pe conducătorul mult iubit al Partidului Social Democrat, fiindcă e foarte clar, tot Dragnea, de la Bucureşti, este cel care împarte banii printr-un clic, o semnătură sau alta”, a afirmat preşedintele liberalilor mureşeni.

Nu în ultimul rând, senatorul Cristian Chirteş a fost de părere că nu este normal ca municipiul Târgu-Mureş să beneficieze de aceeaşi sumă cu o comună de 4.000 de locuitori şi şi-a manifestat nemulţumirea faţă de situaţia unor comune din judeţul Mureş care nu au primit nici un leu prin PNDL 2.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE