Home / Politic / Liberalii, nemulţumiţi de „lipsa de viziune” a PNDL 2

Liberalii, nemulţumiţi de „lipsa de viziune” a PNDL 2

Senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Mureş, a criticat joi, 3 august, într-o conferinţă de presă, modul de atribuire a banilor pentru investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, care se va derula între anii 2017 şi 2020. În opinia liderului liberal, Guvernul PSD-ALDE a dat dovadă de „lipsă de viziune” şi „a pus carul înaintea boilor”.

1,22 lei/locuitor/zi în Mureş

„Vrem să atragem atenţia pe această cale asupra problemelor care or să apară sau care deja sunt apărute în derularea acestui program guvernamental de dezvoltare locală”, şi-a început discursul Cristian Chirteş.

Liderul PNL Mureş a mai afirmat că „Guvernul PSD-ALDE a alocat judeţului Mureş prin programul PNDL 2017-2020 suma de 1,22 lei/locuitor/zi, „aproape cât o pungă de pufuleţi sau o rolă de hârtie igienică”, şi a fost de părere că „nu trebuie să ne uităm la această sumă ca la o sumă mare, ca un cadou pe care Guvernul îl face administraţiilor locale, primăriilor, ci trebuie să vedem cum putem să cheltuim aceşti bani eficient”.

„Nu s-a urmărit în primul rând o analiză a priorităţilor”

Totodată, senatorul Cristian Chirteş a semnalat câteva probleme vis a vis de modalitatea de alocare a banilor prin PNDL 2.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra lipsei de viziune pe care Guvernul PSD a avut-o atunci când a alocat aceşti bani pentru diferite autorităţi locale. Fiindcă nu s-a urmărit în primul rând o analiză a priorităţilor”, a afirmat preşedintele PNL Mureş, care a dat ca exemplu cazul unei primării din zona municipiului Reghin care a primit finanţare pentru un proiect pentru asfaltare, dar căreia i s-a amânat un proiect care vizează introducerea canalizării şi a apei potabile în localitate. „Aceste proiecte erau integrate, în mod normal trebuiau finanţate împreună”, a menţionat preşedintele PNL Mureş.

„Pentru două toalete s-a alocat 1 milion de lei într-o anumită comună, într-o şcoală unde învaţă până la 100 de elevi. Nu spunem că sunt necesare, însă cred că acea localitate care a primit aceşti bani a primit şi alte proiecte deosebit de importante pentru comuna respectivă şi anume asfaltarea străzilor, un proiect pe care respectiva comună a încercat să îl depună de mulţi ani. Şi iată că nu a fost finanţată asfaltarea străzilor, ci cele două toalete”, a mai exemplificat senatorul Cristian Chirteş.

Proiecte şi comune lăsate pe dinafară

De asemenea, liderul PNL Mureş a trecut în revistă câteva proiecte importante pentru judeţul Mureş, care nu au fost finanţate prin PNDL 2: pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional „Transilvania”, drumul expres cu 4 benzi între Târgu-Mureş şi Recea, investiţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, parcarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, podul nou peste râul Mureş, centura de ocolire a municipiului Sighişoara, hala agro-alimentară din Luduş, reabilitare drumuri în cartierul Gheja din Luduş, intersecţia cu sens giratoriu a străzilor Iernuţeni cu Gurghiului din Reghin, modernizare lot 2 străzi din Reghin, reabilitarea Colegiilor „Traian” şi Tehnic din Târnăveni.

„Au pus carul înaintea boilor. De fapt, finanţarea s-a făcut pe criterii inclusiv în rândul partidului aflat la guvernare, pe criterii de gaşcă politică şi cine îl oblăduieşte mai mult pe conducătorul mult iubit al Partidului Social Democrat, fiindcă e foarte clar, tot Dragnea, de la Bucureşti, este cel care împarte banii printr-un clic, o semnătură sau alta”, a afirmat preşedintele liberalilor mureşeni.

Nu în ultimul rând, senatorul Cristian Chirteş a fost de părere că nu este normal ca municipiul Târgu-Mureş să beneficieze de aceeaşi sumă cu o comună de 4.000 de locuitori şi şi-a manifestat nemulţumirea faţă de situaţia unor comune din judeţul Mureş care nu au primit nici un leu prin PNDL 2.

Alex TOTH

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mesajul primarului Márk Endre de Ziua Națională a României

„Dragi reghineni!  Sărbătoarea națională a unei țări simbolizează forța unei comunități, care în spiritul unirii, …