Monica Duca, micuța acrobată care a uimit lumea Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 891 Vizualizări

Monica Duca, micuța acrobată care a uimit lumea

În urmă cu puțin timp, o târgumureșeancă de doar 13 ani a cucerit Canada prin evoluția ei din cadrul Campionatului Mondial de dans acrobatic. Este vorba despre Monica Elena Duca, o simpatică adolescentă care a visat dintotdeauna să facă ceva deosebit. Ceea ce face este într-adevăr deosebit. Cu toate realizările, Monica este o fată modestă, totodată timidă. Este elevă la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu”, unde a terminat ca premiantă clasa a VI-a. După cum dezvăluia mama ei, Cristina Daniela Duca, „era de-a dreptul de neoprit de mică. Mereu făcea tot felul de acrobații, altceva nu făcea, parcă era un butoi de pulbere. Ne-am gândit că ar fi bine să meargă la gimnastică, dar la noi nu era secție de gimnastică, doar ritmică. S-a ivit această ocazie, la dans acrobatic și uite unde a ajuns”, ne spune mama micuței campioane mondiale. Această uimitoare performanță nu a fost una întâmplătoarea, a fost mai degrabă o confirmare a titlului mondial cucerit în urmă cu doi ani în Croația. Cu multă muncă și seriozitate, Monica a ajuns la doar 13 ani deja la al doilea titlu mondial, în faţa a opt mii de concurenţi din toată lumea. Este o disciplină prea puțin cunoscută, dar care necesită un volum de muncă enorm, de precizie şi flexibilitate în mişcări. Mai multe putem afla chiar de la micuța campioană.

Reporter: Ce îți amintești despre felul în care ai ajuns să practici acest sport?

Monica Duca: Îmi plăcea foarte mult gimnastica, acrobațiile, dar nu aveam unde să practic la noi. Aveam nouă ani și jumătate și mă plimbam pe afară cu mama. Am văzut un afiș cu înscrieri la clubul Together și i-am spus mamei să mă ducă. Am ajuns atunci la Pastor Tunde și m-am înscris la club. Cu echipa am ajuns să ne calificăm la Campionatul Mondial din Portugalia și am participat la multe alte concursuri, atât în țară, cât și în străinătate.

Rep.: Rezultatele cele mai valoroase le-ai obținut totuși la individual.

M.D.: Cu echipa făceam pregătiri numai în perioada școlii, dar eu îmi doream mai mult. Așa am ajuns să fac pregătiri suplimentare, individual. Acolo era un băiat care aranja saltelele pe care îl cunoșteam de la școală, Tomas Câmpean Roth, care m-a ajutat foarte mult. După multe antrenamente, am început să particip și la individual și am reușit acum doi ani să câștig în Croația titlul mondial, care mi-a dat mai multă încredere. În ultima perioadă evoluez mai mult la individual. Am participat și la ediția de anul trecut în Croația, dar nu am reușit mai mult.

Rep.: Ce eforturi presupune pregătirea ta și cum le împaci cu școala?

M.D.: Cu antrenamentele de la sală și ceea ce fac suplimentar acasă, zilnic, în total mă pregătesc aproximativ 20 de ore pe săptămână. Împreună cu școala nu îmi mai prea rămâne timp de altceva, dar știu că fac ceea ce îmi doresc.

Rep.: Cum ai ajuns în Canada?

M.D.: Am participat anul trecut cu echipa la concursul Next Stars de la televiziune. Acolo evoluția noastră a fost apreciată, dar a fost dificil să ne putem sincroniza mișcările fete de 6 cu cele de 14 ani, iar jurizarea a mers după voturi, nu din partea unor specialiști. Apoi, m-am înscris din nou la individual, concurs organizat la București, unde am obținut calificarea în Canada.

Rep.: Cum ți s-a părut concursul de acolo?

M.D.: Pe lângă o organizare excelentă, faptul că am avut-o pe mama alături și că am câștigat din nou a fost ceva extraordinar, ceva de vis. Îmi este chiar greu să realizez valoarea acestei performanțe.

Rep.: Probabil ai și alte pasiuni, mai ales acum, pe perioada vacanței.

M.D.: Îmi place mult să desenez, să mă dau cu rolele, îmi place muzica, de preferință cea modernă

Rep.: Ți-ai făcut și planuri pentru viitor, ce vrei să devii?

M.D.: În primul rând voi continua cu dansul acrobatic. Urmează la toamnă din nou calificările pentru mondialele de anul viitor, care vor avea loc tot în Canada. După ce termin școala îmi doresc să urmez o facultate de sport și să devin antrenoare de gimnastică, sau chiar la dans acrobatic, cu speranța că va deveni o disciplină altfel văzută și recunoscută în lumea sportului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE