Academia ProEtnica. „Cred că festivalul va fi și mai interesant” Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Academia ProEtnica. „Cred că festivalul va fi și mai interesant”

Dorind să dinamizeze partea de conferințe și mese rotunde organizate în cadrul festivalului ProEtnica din Sighișoara, organizatorii invită studenți și tineri absolvenți la Academia Interculturală de Vară „ProEtnica” în perioada 16-20 august. Academia Interculturală „ProEtnica” este o școală de vară pentru 20 de studenți și tineri absolvenți de studii superioare din România, dar și din străinătate, cu vârste între 20 și 30 de ani. Principala condiție de participare este interesul pentru promovarea interculturalității cu scopul dezvoltării sustenabile a diferitelor comunități multiculturale.

Școala de vară este organizată de Asociația Divers și de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tiner (ibz) – principalul organizator al ProEtnica. Vor fi organizate mese rotunde și workshopuri. Cazarea și mesele sunt asigurate de către organizatori în condiții de Youth Hostel și mai sunt disponibile 5 locuri. Înscrierile se pot face până în data de 13 august.

„Încercăm să atragem atenția asupra bogățiilor culturale și a moștenirilor pe care putem să le folosim lăsate de toate naționalitățile care au trăit, trăiesc și vor trăi în spațiul care acum este România, pentru că toți au contribuit la dezvoltarea țării nostre”, a spus Koreck Mária, președintele Asociației Divers, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată astăzi, de la ora 11.00, în sala mică a Palatului Administrativ din Târgu Mureș.

O parte esențială a ProEtnica

„Până acum, au fost mese rotunde la care au discutat cei care au fost foarte interesați de tematica moștenirii culturale, dialogului interetnic și așa mai departe, însă această parte a ajuns doar la un auditoriu restrâns această parte esențială a festivalului. Trebuie discutat și despre partea frumoasă, dar și despre unele probleme care vin prin menținerea acestei moșteniri și prin conviețuire, care nici cea cotidiană nu este întotdeauna cea mai pașnică, darămite acolo unde deja trebuie alocate resurse li unde trebuie rezolvate anumite probleme. Nu prea există asemenea forumuri, unde se poate discuta liniștit, într-un mod civilizat, despre orice, de fapt, în momentl în care dorim să rezolvăm probleme și nu doar să intrăm în contradictoriu”, a adăugat Koreck Mária. „Asta ne dorim prin Academia Interculturală de Vară ProEtnica, aflată anul acesta la prima ediție”, a subliniat.

Academia ProEtnica. 12 participanți înscriși până acum

Potrivit organizatorilor, până acum s-au înscris 12 persoane la Academia de Vară ProEtnica. „Avem 2 participanți din Slovenia, unul din Azerbaijan și din România, tineri din minoritățile: poloneză, romă, maghiară, croată și, bineînțeles, tineri români”, a precizat președintele Asociației Divers. „Cred că festivalul va fi și mai interesant decât anul trecut”, a adăugat.

Cei care vor să participe la Academia ProEtnica trebuie să fie interesați de tematica minorităților naționale. „Am avut un mic interviu cu fiecare participant, pentru a putea vedea dacă a mai fost implicat și dacă chiar este interesat. Nu punem foarte mari bariere”, a precizat Koreck Mária.

„În prima zi, ne vom cunoaște, pentru a vedea ce știe și grupul despre minoritățile naționale din România. Apoi, voi încerca eu să-I ghidez puțin și să completăm lacunele, dar asta va fi o chestie interactivă. Vom merge prin Sighișoara și ne vom familiariza cu istoria câtorva minorități din Transilvania. Bineînțeles, vom participa și în cadrul festivalului, la deschidere și la celelalte discuții. În plus, în fiecare seară vom sprijini inițiativa Minority Safepack, prin strângere de semnături”, a descris Koreck Mária, pe scurt programul școlii de vară.

Cei care doresc să se înscrie la Academia ProEtnica o pot face completând un formular online până în 13 august. Formularul și programul conferințelor, al meselor rotunde și al școlii de vară în găsiți pe pagina de facebook a evenimentului Academia de Vară Interculturală „ProEtnica”, de asemenea mai multe informații găsți și pe site-ul festivalului. Dacă aveți nelămuriri sau întrebări puteți scrie la adresa office@divers.org.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE