Home / Cultură / Filme, cărți și premii atractive la SIMFEST 2017

Filme, cărți și premii atractive la SIMFEST 2017

Distribuie

Ediția 2017, a XIV-a, a Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți  SIMFEST are loc în perioada 14-20 august și aduce o mulțime de noutăți. Pe lângă masterclass-urile excepționale ale Școlii de Vară, la Târgu-Mureș vor fi proiectate filme artistice și documentare din țară și din străinătate, vor avea loc lansări de carte și multe alte evenimente memorabile.

Proiecțiile de filme încep chiar în prima zi, luni, 14 august, când la Căminul cultural din Sângeorgiu de Mureș va putea fi vizionat documentarul „Descoperim România cu Peter Hurley”, o producție Agerpres. Este, de fapt, o a doua ”deschidere oficială” a festivalului, prima având loc în aceeași zi, la ora 12.00, printr-o conferință de presă găzduită de Hotelul „Grand” din Târgu-Mureș. La Sângeorgiu de Mureș, filmul realizat de Agenția Națională Agerpres va încununa o adevărată sărbătoare a culturii, organizată cu sprijinul Primăriei și al Asociației „Sfântul Gheorghe” din localitate. Vor fi prezentate cărți publicate de scriitori sîngeorzeni și va fi vernisată o expoziție de icoane realizate de artiști plastici din localitate.

Filmul artistic “Dimineața care va veni”, regizat de preotul român ortodox din Nicosia Ciprian Mega va fi prezentat marți, 15 august, la Cinema “Arta”, de la ora 19.30.  O zi aleasă special, Adormirea Maicii Domnului, pentru un film impresionant realizat de un preot român, cu actori români, despre românii aflați în Cipru fie în căutarea unei bunăstări iluzorii, fie în diverse misiuni. Dar, mai ales, un film despre credință: în Dumnezeu, în adevăr, în oameni.

Miercuri, 16 august, cinefilii se pot delecta de la ora 20.30 cu “Un drum cu tata”, film artistic din portofoliul Festivalului Internațional Cinepolitica.  Subiectul va incita, cu siguranță: cum au perceput evenimentele doi români, tată și fiică, aflați în Germania în momentul ocupării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia (mai puțin România), în august 1968. Mai vârstnicii își vor aminti, cu siguranță acele momente, iar tinerii vor afla.

Vineri, 18 august, de la ora 20.30, va fi proiectat filmul documentar “100 de movile”, în regia lui Max  T. Ciorbă, o producție OWH Studio Chișinău. Poate fi considerat un film muzical, dar și unul social: un saxofonist elvețian străbate Republica Moldova și România ca să studieze melosul acestei zone, interacționând cu artiști ai locului, fie ei rapsozi populari, rockeri sau interpreți de muzică clasică.

Tot vinery, încep proiecțiile publice ale producțiilor din concurs. Realizatorii prezenți vor avea ocazia să-și prezinte producțiile și să le dezbată cu spectatorii. Proiecțiile vor continua la Cinema Arta sâmbătă și duminică. Pe lista competiției din acest an sunt înscrise producții din România, dar și din Letonia, Belgia, Israel, Olanda, Republica Moldova, Spania, SUA și Danemarca.

Cele mai bune producții vor fi premiate în cadrul Galei Laureaților Festivalului SIMFEST de sâmbătă, 19 august, ora 19.30, la Teatrul „Ariel” din Târgu-Mureș. Câștigătorul marelui premiu va primi din partea organizatorilor festivalului 1.000 de euro. De asemenea, Asociația Ziariștilor Independenți din România – AZIR – va oferi Premiul pentru jurnalism european, în valoare de 500 de euro. Reprezentanța Comisiei Europene în România, susținător al SIMFEST, va oferi unui jurnalist român laureat al festivalului o călătorie de studiu la Bruxelles, premiu în valoare de 1.000 de euro.

Târg de carte

Zilele Cărții și Muzicii SIMFEST, component a festivaluli, debutează vineri, 18 august, în Piața Teatrului Național din Târgu-Mureș. În aceeași zi, de la ora 18.00, Editura “Libris” Brașov prezintă la Târgu-Mureș volumul ”Auschwitz, 70 de ani. Alive”, coordonat de jurnalistul Romeo Couți. Cartea adună la un loc mărturii zguduitoare ale unor supraviețuitori ai sinistrului lagăr. Prezentarea ei va fi susținută de profesorul Andrei Marga. Sâmbătă, de la ora 11.00, are loc lansarea  cărții “Spovedania” de Ioana Giurgiu, apărută la Editura “Călăuza v.b.” din Deva. Volumul e încă ”fierbinte”, abia ieșit de sub teascuri și va fi prezentat, în premieră, în prezența autoarei, o pensionară româncă, originară din Luduș, județul Mureș, dat trăitoare de mai mulți ani în Statele Unite.

Editura “Tritonic” București vine, în aceeași zi, cu o întreagă serie Mistery&Thriller: “Cazul Laura” de Daniel Timariu, “9 și ½ elegii” de Michael Hăulică, “Apărarea siciliană” de Lucian Dragoș Bogdan, “În mintea comisarului” de Teodora Matei, “Patimile doamnei ministru” de Bogdan Hrib și “Zodiac” de Anamaria Ionescu.

Târgul de carte poate fi vizitat și duminică între orele 10.00 – 14.00.

Şcoală de vară pentru jurnalişti

N-au fost uitați nici… învățăceii. Școala de vară pentru jurnaliști aduce în fața lor adevărați maeștri în domenii mai puțin aprofundate chiar și în instituțiile de profil: captarea și editarea imaginii cu mijloace neconvenționale (dronă, telefon mobil ș.s.), trainer: jurnalistul Keresztes Peter; muzica de film, trainer: prof. univ. dr. Mircea Florian; prelucrarea sunetului în televiziune și film, trainer: prof. univ. dr. Horea Murgu; conceperea și redactarea unui scenariu, trainer: regizorul și profesorul Copel Moscu.

SIMFEST 2017 este susținut de Primăria Municipiului Târgu-Mureș, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Județean Mureș și Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș.

Simona BOANTĂ

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.