Home / Cultură / FOTO: Zestrea culturală a Ardealului, la Palatul Culturii

FOTO: Zestrea culturală a Ardealului, la Palatul Culturii

Distribuie

Asociaţia Culturală Mureşul Superior în colaborare cu Primăria municipiului Târgu- Mureş și Consiliul Judeţean Mureş a organizat, în perioada 3-4 august, prima ediție a a Festivalului folcloric ,,Identitate prin Cultură – Din Zestrea Ardealului”.

Sala Mare a Palatului Culturii a fost timp de două zile gazdă primitoare tradițiilor și a celor care cu drag le păstrează și promovează pe meleagurile mureșene, alături de un program artistic bogat, de la spectacole de muzică populară antrenantă, cu artiști amatori și artiști consacraţi, până la punerea în scenă a unor obiceiuri și jocuri populare, expoziţii de obiecte de artizanat și mici ateliere de creaţie demonstrative.

Scopul acestui festival este în primul rând, dezvoltarea unui bun cultural de interes local și naţional, care să satisfacă nevoile iubitorilor de muzică populară și obiceiuri, dar și creșterea accesului publicului la elementele culturale ale judeţului Mureș în esenţa lor. De asemenea, prin acest eveniment dorim o schimbare a percepţiilor asupra tradiţiilor, obiceiurilor și folclorului din această zonă, astfel încât fie evidenţiată valoric multiculturalitatea judeţului Mureș”, a declarat Ioan Cristian Țăran, președintele Asociaţiei Culturală Mureșul Superior.

Două zile pline de artiști, tradiții și folclor

Prima zi de festival, a adus în Sala Mare a Palatului Culturii un workshop având ca tematică confec- ţionarea elementelor de port popular tradiţional, cu prezentări de metode de confecţionare și utilizare, o expoziţie de costume populare și obiecte artizanale, și nu în ultimul rând prezentarea la scenă a jocurilor și obiceiurilor din subzonele Văii Mureșului Superior și Zona de Câmpie grație ansamblurilor din Vătava, „Doruri Miheșene” din Miheșul de Câmpie și a Formaţia de dansuri populare tradiţionale ,,Takacs Mihaly” din Voivodeni. Prima seară s-a încheiat cu recitalurile susținute de soliștii Livia Harpa, Ioan Cristian Ţăran, Dorina Oprea, Ciprian și Mihaela Istrate și Mariana Anghel. Vineri, 4 august, în a doua zi de festival, a venit rândul jocurilor și obiceiurilor din subzonele de pe Valea Gurghiului și de pe Târnave să fie prezentate la scenă, grație ansamblurilor „Coroniţa” din Solovăstru, „Doina Târnavelor”, din Albești și Ansamblul din Stânceni. Din program nu au lipsit tinerii soliști mureșeni, Andrei Romanică, Răzvan Porime, Angel Avram, Raul Tamba, Liviu Dascăl, Ioan Şumandea, Ancuţa Cozma, Monica Pârlea, Ştefania Pârlea, Adriana Sita, Claudia Sita, Anca Manoilă, Mădălina Mureșan, Mădălina Raţiu, Cosmina Şeulean, alături de invitații speciali, rapsodul popular Vasile Crișan din Sânmihaiu de Pădure și soliștii Maria Butilă și Marius Ciprian Pop.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.