Something (cool?) is happening here and you don’t know what it is Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

Something (cool?) is happening here and you don’t know what it is

Do you?

O să încep de la „centru”, trec pe la periferie și mă-ntorc 🙂 Treaba e că încep să se petreacă lucruri faine, așezate, cu cap și cu potențial pe termen lung și în Târgu Mureș, da… și prin județ. Mă refer la proiecte artistice/pentru artiști & mișcări culturale.

Târgu Mureș &/ Marosvásárhelyi

În orașul ăsta, care, de multe mori – cele mai multe (?), funcționează ca un duplex îmbârligat și arată ca două orășele suprapuse unul maghiar și unul românesc, cu țiganii pe casa scărilor, și în care uneori ai impresia că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci e să te gândești unde să te muți, sunt oameni care se gândesc cum să mai inițieze câte ceva fain. Și nu doar că se gândesc și nu doar că inițiază, dar fac și continuă treburile pe care le încep.

Arte vizuale

să vedem ce avem 🙂 Pe arte vizuale. Camera K’arte (lângă Palatul Culturii) e de departe cea mai activă galerie din oraș în ideea că acolo vezi lucruri, totuși, din zilele noastre și că oamenii promovează mulți artiști tineri. Eliodor Moldovan a reușit să facă lucrul ăsta, având la dispoziție câțiva metri pătrați și multă deschidere. În plus, cu mai multă vechime, avem B5 Studio – (peste drum de Liceul Bolyai). Unde grupul de artiști maghiari de acolo, pe lângă evenimentele organizate de ei, le-au deschis spațiul celor din Asociația Minitremu, Laura Borotean și Gabi Boldiș, care chiar nu stau degeaba. Vara asta, după ce au organizat a doua ediție a unei tabere de artă pentru elevi (nu la B5), la B5 Studio – prin Fundația ARTeast,  se derulează un program de rezidențe pentru artiști în mare parte internaționali.

Tot pe arte vizuale, mai avem galeriile clasice – cea mare de la Palatul Culturii, a Uniunii Artiștilor Plastici, și cea mică din 7 noiembrie, a Asociației Artiștilor Plastici. Și… multe spații în Cetatea Medievală – unde… deocamdată, e slăbuță mișcarea.

Partea faină e că direcția nu mai e dată, aproape exclusiv, dinspre instituțiile de cultură – lucru care se petrece încet și la teatru.

Teatru

În 2013, când plecam din oraș (m-am întors în 2015 la început), Teatrul Național tocmai se repusese pe picioare. Și, l-am găsit, bine de tot, doar că aspirase majoritatea oamenilor care lucrau (și) independent înainte. Tendința aceasta continuă și nu e ceva neapărat de blamat, poate chiar deloc.

Între timp, avem mai multă mișcare. Datorită unui proiect al Teatrului Yorick, Andi Gherghe, pe un text de Székely Csaba, a făcut spectacolul MaRo, care a prins fantastic de bine la public. Și, așa, avem Teatrul 3G, de la care zic să ne așteptăm la multe proiecte și spectacole tari. Chiar acum se desfășoară un program de rezidențe pe scriere dramatică – Teatrul 3G în Parteneriat cu Teatrul Național.

Între timp, la sinagogă – clădirea aia în cărămidă roșie din spate de la „buletine”, Compania „András Lóránt” are o activitate constantă pe teatru-dans, coordonată de coregraful András Lóránt. Dacă n-ați fost încă, fiți pe fază din toamnă – majoritatea oamenilor implicați acolo sunt studenți sau artști tineri și fac spectacole chiar mișto. Dacă nu sunteți cu dansul, nu-i bai, nici eu nu-s, da prindem – asta-i ideea, nu? 😉

Și, normal, stăm cu ochii și pe cei de la Teatru 74 😉

Evenimente culturale – mai mult sau mai puțin la întâmplare

Că n-ai ce face în Mureș… asta era valabil acum câțiva ani. Chiar ai – trebe numa să-ți mai scoți din figurile din cap și să te mai abați din drumul până la terasă. Tot cei de la K’arte au o mulțime de evenimente pe film la Cinema Arta. Adrian Giurgea a făcut Atelierul de Literatură, unde – cu toată lentoarea și cu tot anacronismul specific unei părți a „scriitorimii” mureșene, am auzit/aflat de câțiva oameni care au măcar un pic de „ceva” – au mai mult 🙂 (Elena Gabriela Feceoru, Alexandra Deac, Flavia Adam sau Casina Tîrlea). Și, am fost surprins să aflu că profu de bio din liceu, Petru Istrate, scrie proză. Dacă, tot am amintit-o pe Gabi Feceoru, ea a pornit și un eveniment „alternativ” atelierului 🙂

Aaa… un eveniment cultural e și cam fiecare apariție a revistei Vatra, unde, trecând peste aspectul… prăfuit e puțin spus, conținutul e de „aici&acum” – amintesc doar dosarul dedicat postumanului – care-i tare de tot.

Periferic – poate și mai important

În județ, avem așa: la Reghin – Tabăra Pădurea Rotundă, tot Asociația K’arte; în Sighișoara, oamenii din jurul galeriei de artă din Turnul Fierarilor + ProEtnica; și la Viișoara – rezidențe pentru tineri artiști Acasă la Hundorf. Din păcate, deja am lungit-o și nu mă mai întind aici.

Vara asta în Mureș

Avem expoziția Confluențe la galeria UAP din Palatul Culturii, în cadrul Vâtoarea Mureșeană, unde vor expune aproape 20 de artiști români și maghiari. Și mai avem Szféra – Atelier de arte contemporane la Cocoșul de Aur.

Plus Laboratorul de Techno la Uzina Foto, unde pe lângă distracție, oamenii pun în valoare un spațiu care mie mi se pare fantastic și, mai mult, proiectul inițiat și coordonat de Silviu Cioloboc vine concret în sprijnul artiștilor mureșeni din zona asta de muzică electronică.

Plus, am avut Vibe Fesztival – cum a fost – nu prea pot spune, că n-am prea fost 😉 și, la începutul lui Septembrie, avem la Gornești, Awake. Awake, festival pe care organizatorii îl vor unul de arte și muzică.

Și… să nu uit, acum se desfășoară Harmonia Cordis, festival internațional de chitară, în Târgu Mureș, iar în Sighișoara – Academia Sighișoara, o școală de vară pentru tineri muzicieni. Apoi, la Jazz&Blues din Târgu Mureș am avut festivalurile de jazz pentru studenți și festivalul de blues, care vine iarăși anul acesta în noiembrie. De festivalul de blues din Sighișoara cred că se știe 🙂

No, parcă nu-i așa rău. & there is more to come 🙂

P.S.
Sigur, s-au mai întâmplat și se mai întâmplă și alte lucruri faine care mi-au scăpat.

*mersi Bob Dylan pentru titlu 😉

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE