Home / Reviste / Reghin / Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea de suflet a creștinilor greco-catolici din Reghin

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea de suflet a creștinilor greco-catolici din Reghin

Distribuie

Credincioșii greco-catolici din Reghin au un moment de sărbătoare cu totul special cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Marți, 15 august vor cinsti și hramul bisericii greco-catolice din Reghin, lăcașul de suflet visat de Cardinalul Alexandru Todea. Până la momentul de sărbătoare, credincioșii greco-catolici sunt chemați luni, 14 august la Sfânta Liturghie (ora 08:00), Paraclisul Maicii Domnului (ora 19:00), Sfânta Liturghie (ora 20:00), Adorația Euharistică (ora 21:00), urmând ca marți, 15 august să asiste la Utrenie (ora 09:00), Sfânta Liturghie și Hramul Parohiei  Greco-Catolice Reghin 1 (ora 10:00). Despre acest moment de sărbătoare ne-a vorbit părintele paroh Florin Boitoș, protopopul greco catolic al Reghinului.

Reporter : Care este povestea Bisericii Greco Catolice Adormirea Maicii Domnului din Reghin ?

Pr. Florin Boitoș: A fost dorința Cardinalului Alexandru Todea să facem o biserică greco-catolică în Reghin. Am vorbit cu Protopopiatul Reghin, preot paroh era atunci părintele Ioan Roșca, și împreună cu credincioșii bisericii s-a hotărât să se facă o biserică nouă. Noi, în special aici la Reghin, am dus o politică de pace, mai ales în ce privește cultul ortodox. Nu am am fost revanșați să ni se dea înapoi bisericile, patru la număr. Am spus că justiția să-și facă treaba, și până se va rezolva cazul retrocedărilor bisericilor, am decis să ne construim noi biserica noastră. Gândul a început imediat după revoluție, dar din păcate în anul 1992, Cardinalul Todea s-a îmbolnăvit și atunci a trebuit să găsim noi posibilitatea, cu ajutorul actualului cardinal Lucian Mureșan, posibilitatea finanțării unei asemenea construcții. Proiectul era aprobat din 1990, iar piatra de temelie a fost pusă în anul 1994, la care a participat chiar și Cardinalul Alexandru Todea, adus în scaun cu rotile. Domnia Sa a văzut proiectul, i-a plăcut, și a binecuvântat acest proiect. Din păcate, practic doar prin rugăciune a mai putut să ne susțină. Prin legătuile care le avea în afara țării probabil acest proiect se finaliza mai repede. Dar Dumnezeu ne-a ajutat să ridicăm această biserică visată de Cardinalul Alexandru Todea.

Rep.: Cum s-a ajuns ca biserică să poarte acest hram al Adormirii Maicii Domnului?

Pr. Florin Boitoș: A fost dorința Cardinalului Alexandru Todea ca această biserică să poarte hramul Adormirii Maicii Domnului. Domnia Sa avea o mare devoțiune față de Maica Domnului. El a dorit ca și în Reghin să fie o biserică cu acest hram. Sigur că, mai sunt locuri și biserici care poartă acest hram, chiar în protopopiatul nostru s-a făcut o mănăstire la Chiheru de Jos, care poartă tot hramul Adormirii Maicii Domnului. La fel, chiar lângă Blaj, la Cărbunari, există un loc de pelerinaj , o capelă a Fecioarei săracilor, a Sfintei Fecioare care a apărut la Banneux în Belgia, unde pelerinajul se face tot de sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria. Când intri într-o biserică ortodoxă sau greco-catolică, hramul bisericii este reprezentat de icoana din dreapta iconostasului. În cadrul bisericii mai purtăm încă o icoană, deasupra corului, care veghează asupra întregului interior al bisericii.

Rep.: Ce reprezintă pentru un creștin acestă sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului ?

Pr. Florin Boitoș: Este una din marile sărbători creștine. Marile sărbători creștinești sunt legate de viața Mântuitorului și de viața Maicii Domnului. Avem Nașterea, Botezul, Învierea, Înălțarea Domnului, Coborârea Spiritului Sfânt, sărbători împărătești, alături de sărbătorile legate de Maica Domnului, Sfânta Fecioară Maria, cum e Nașterea Maicii Domnului pe 8 septembrie, Adormirea Maicii Domnului pe 15 august.

Rep.: Există un moment mai aparte în cadrul Liturghiei în această zi de sărbătoare a Maicii Domnului ?

Pr. Florin Boitoș: Sunt niște rugăciuni speciale cuprinse în Liturghia din ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. În afară de asta, tot postul care este pregătit înainte este legat de Maica Domnului și în fiecare zi din post se fac niște rugăciuni speciale, și anume Paraclisul Maicii Domnului.

Rep.: Care este pilda aceste sărbători pentru un creștin ?

Pr. Florin Boitoș: Trăirea în umilință și sfințenie. Pentru asta ne și pregătim pentru orice eveniment, pentru orice sărbătoare printr-o perioadă de abținere, care înseamnă postul.

Rep.: Un gând pentru creștini cu ocazia acestei sărbători a Adormirii Maicii Domnului

Pr. Florin Boitoș: În primul rând ne gândim la cei care poartă numele Sfintei Fecioare Maria, dar și la toți credincioșii, să fie protejați și păziți de iubirea maternă a Maicii Domnului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.