
- redactia
- 0 comentarii
- 281 Vizualizări
Atelier de scriere creativă, la Şcoala de Vară SIMFEST 2017
17 august 2017Cum se scrie creativ, definiția unei cărți bune și atuurile pe care trebuie să le aibă un manuscris pentru a fi publicat, sunt doar câteva din subiectele abordate în cadrul unui work-shop susținut de scriitorul Bogdan Hrib, la Tabăra de Creație pentru Jurnaliști SIMFEST.
Timp de câteva ore, cursanții Școlii de Vară SIMFEST au avut ocazia să afle ce se ascunde în spatele muncii unui scriitor, iar Bogdan Hrib i-a îndemnat pe tineri să citească și să aibă curajul să scrie.
„Nu poți să înveți pe nimeni să scrie dacă nu trăiește și dacă nu citește. Ce am încercat eu să fac este sa îi zgândăr, să pun probleme, să încerc să îi fac pe cei prezenți să își pună întrebări și să genereze dorințe. Munca asta în ale scrisului este o preocupare complicată, pătimașă, mâncătoare de timp, care duce la drame familiale de multe ori, am foarte mulți amici care se ceartă cu soți, cu copii care zic iar te-ai încuiat în bucătărie și te-ai apucat să scrii prostiile tale, deci poate duce la foarte multe chestiuni dramatice, dar cred că cine simte că vrea să scrie, că vrea să publice, că vrea să fie în atenția celorlalți, să fie judecat, să își pună ideile pe masă și să le ofere celorlalți sub forma unei cărți sau sub forma unui e-Book, a unei cărți tipărite sub diverse forme, ar trebui să se simtă mai bogat și mai bucuros că împărtășește cu cei din jur poveștile lui sau poveștile pe care le-a strâns de-a lungul timpului”, a declarat scriitorul.
Ce este o carte bună?
Bogdan Hrib spune că nu există o rețetă fantastică după care se scrie o carte și crede că pentru a fi un bun scriitor este foarte important să înveți să asculți poveștile celorlalți și să reușești apoi să îți conturezi o idee pe care, pe parcurs, să o îmbraci și să o transformi într-un volum. În ceea ce privește definiția unei cărți bune, scriitorul le-a explicat cursanților că unul dintre aspectele importante este profunzimea.
“Din punctul meu de vedere, o carte bună este o carte care poate fi citită pe mai multe niveluri, la suprafață cu acțiunea ei și atât dar și în profunzime atunci când personajele au profunzime, și de asemenea o carte bună este o carte care trece prin timp, care poate fi citită, care își păstrează un public, care are tot timpul un public, poate diferit ca vârstă sau ca profesie, dar care are un public foarte bun peste ani”, crede Bogdan Hrib.
Sfaturi pentru tinerii care vor să devină scriitori
Bogdan Hrib este și directorul editurii Tritonic și a precizat că sunt foarte multe volume scrise de tineri care au apărut sub umbrela editurii pe care o conduce. De ce anume trebuie să țină cont aceștia, dacă vor să își vadă manuscrisul publicat?
“Să citească și să scrie, să aibă răbdare, să nu își închipuie că o publicare imediată este neapărat necesară, să muncească. Scrisul este o preocupare de anduranță, nu este o inspirație divină, începi să scrii ca în transă trei zile și trei nopți și în final ai lăsat manuscrisul și ăla e. Înseamnă reluarea textului, corectură, înseamnă logică și multa muncă”, a conchis trainerul work-shop-ului.
Feedback pozitiv de la cursanți
Cursanții s-au declarat foarte încântați de ceea ce au învățat în cadrul atelierului de scriere creativă, chiar dacă nu toți sunt convinși că își vor publica materialele scrise.
“A fost un curs interesant, am avut ocazia să aflu cum se vede din interior procesul de creație și publicare a unui manuscris și drumul pe care acesta îl parcurge din stadiul de idee până la volum publicat. Mi-a conferit mai multă încredere în capacitatea mea de a scrie și m-a convins ca pe viitor sa încerc să public ceea ce scriu”, spune Alexandra Maria Cioapo, cursantă a Şcolii de Vară SIMFEST.
“Atelierul de scriere creativă mi-a făcut o deosebită plăcere, pentru că am putut interacționa în mod direct cu un scriitor care este și editor în același timp. Am văzut și am înţeles mai bine ce înseamnă să scrii, să îți asumi ceea ce scrii și toate acestea din mai multe perspective. Ca și autor publicat… nu sunt sigură dacă mă văd în această postură. Dar, dacă ar fi să fie, volumul meu ar fi probabil o sumă de cronici de film și carte sau reportaje și alte tipuri de articole. Literatura prefer să o citesc, nu să o produc. Însă, atenție! Așa cum am auzit și la curs, creativitatea poate exista, și chiar este de preferat să fie așa, și în reportaje sau alte materiale jurnalistice”, a menționat Daiana Cerna, cursantă a Şcolii de Vară SIMFEST.
Simona BOANTĂ
- Etichete:
- simfest 2017
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu