Home / Cultură / Gáspárik Attila a fost prezent la conferința de presă organizată de Festivalul Vâltoarea Mureșeană: „Târgu-Mureș este cel mai bine dotat oraș din punct de vedere teatral din România.”
Participanții la conferința de presă a Festivalului Vâltoarea Mureșeană (Foto: Andrei Vornicu)

Gáspárik Attila a fost prezent la conferința de presă organizată de Festivalul Vâltoarea Mureșeană: „Târgu-Mureș este cel mai bine dotat oraș din punct de vedere teatral din România.”

Distribuie

Managerul general al Teatrului Național Târgu-Mureș, Gáspárik Attila, a fost prezent la o conferință de presă organizată de Festivalul Vâltoarea Mureșeană care va începe în 18 august și va dura până în 27 august. La conferință au mai participat Sebestyén Aba (coordinatorul artistic a Vâltorii Mureşene), Kakassy Blanka (Colţul de vinotecă), Kovács Annamária (Casa Tradiţiilor – Hagyományok Háza) şi Barabási Attila-Csaba (Ansamblul Artistic Mureşul).

Gáspárik Attila

Teatru caritabil în cadrul Festivalului Vâltoarea Mureșeană

„Teatrul Național a fost invitat să participe la acest festival și noi credem că organizatorii pot mobiliza o masă largă de public. Atunci am introdus în program spectacolul secției maghiare, realizat de Radu Afrim, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte…” și toate încasările generate de acest spectacol le vom direcționa spre colega noastră Mela Mihai care are nevoie de tot sprijinul financiar posibil. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 august, de la ora 20:00, la Sala Mare. Eu cred că este un gest nobil și, prin implicarea noastră, putem să ajutăm.”, a declarat Gáspárik Attila.

Un oraș cu mult potențial teatral

Directorul Teatrului Național Târgu-Mureș s-a arătat încântat de diversitatea ofertei teatrale târgumureșene și este optimist în legătură cu viitorul teatrului din orașul nostru: „După părerea mea, Târgu-Mureș este cel mai bine dotat oraș din punct de vedere teatral din România. Are foarte multe trupe profesioniste și alternative, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Numărul acestor companii este ridicat: există Teatrul Scena, Teatru-74, Studio Yorick, Teatrul Ariel cu două secții, Ansamblul Mureșul cu două secții, Teatrul Național cu două secții, Universitatea de Arte cu două secții, Teatrul Spectrum și Compania András Lóránt cu spectacole coregrafice. Eu cred că fiecare dintre noi, ca spectator, găsește ce vrea din spectrul teatral și cred că în viitor fiecare teatru își va găsi locul în acest festival sau în altele. Eu cred că putem construi ceva model românesc care nu există în țară.”

Momentan nu dispunem de resursele necesare unui festival de teatru

Întrebat dacă există posibilitatea ca Târgu-Mureș să organizeze un festival internațional de teatru după modelul celor consacrate în România, Gáspárik Attila a răspuns: „Având atâtea evenimente și atâți invitați, consider că ar fi prematur să ne concentrăm pe o săptămână în care să facem un eveniment foarte mare, fiindcă atunci restul lunilor nu vor fi acoperite. Așa cum funcționăm acum avem permanent o viață teatrală bogată. Spectacolele noastre sunt supratitrate și nu există impedimente lingvistice pentru public. Dacă vrei să vezi festival adevărat, te duci la Sibiu. Noi nu putem concura cu Primăria din Sibiu. Trebuia să începem în urmă cu 24 de ani, dar nu a existat o necesitate din partea conducerii orașului, fiindcă la Sibiu teatrul aparține orașului. La noi, Teatrul Național aparține Ministerului. Dacă va veni o conducere a orașului care se va decide că va investi 5-6 ani și va face un festival, va fi bine. Până atunci, eu mă duc la Sibiu și la Cluj. Iar în restul anului, la Târgu-Mureș îmi găsesc suficiente spectacole de văzut.”

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.