Exerciţiu de creaţie la SIMFEST 2017 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 176 Vizualizări

Exerciţiu de creaţie la SIMFEST 2017

Trei grei ai cinematografiei românești au susținut la SIMFEST work-shop-uri cu demonstrații practice legate de muzica de film și prelucrarea sunetului dar și conceperea și scrierea unui scenariu. Cursanții Scolii de Vară au primit și o provocare din partea regizorului Copel Moscu.

Compozitorul și profesorul Mircea Florian, profesorul universitar doctor Horea Murgu și regizorul Copel Moscu au încercat să le transmită cursanților pasiunea pe care au au pentru cinematografie.

Profesorul universitar doctor Horea Murgu este câștigător al multor premii naționale pentru sunete și are credite în acest domeniu la peste 40 de lung-metraje și peste 150 de scurt-metraje. Ce îi sfătuiește pe cei care vor să urmeze acest drum?

“Să își exerseze ascultarea, nu poți să faci ceva cu sunet dacă nu ai un mic exercițiu al ascultării. Să te asculți pe tine, să stai în pat și să asculți lumea din jur, să deschizi geamul și să asculți. Suntem înconjurați de sunete. Auzul este un sunet de relație dinainte de a ne naște, auzim din luna a șaptea sau a opta bine de tot, emoțional. Dar simțul ăsta dacă nu îl educi, dacă nu începi să vezi ce îți spune, ce stare îti dă, sunetul și auzul este simțul care te aduce în aici și acum iar filmul este un spectacol imersiv, cât de prost ar fi sunetul, s-a stins lumina, suntem în, iar în-ul în poveste este în foarte mare măsură datorită sunetului”, a explicat profesorul.

Cursul are și o parte practică. Regizorul și profesorul Copel Moscu, cunoscut pentru filmele sale documentare și artistice, premiate de nenumărate ori i-a provocat pe cursanți să scrie un scenariu pentru un film documentar.

“SIMFEST a fost mereu o poartă deschisă pentru tinerii învățăcei ai televiziunii și profităm de ocazia asta și încercăm să scoatem  din ei, partea pozitivă, adică ideile pe care poate din jenă sau necunoaștere nu le-au scos la iveala până acum. Sunt convins că lucrurile sunt interesante iar noi trainerii suntem aici pentru a-i ajuta să facem această naștere a ideilor și să gândească  în mod sensibil și artistic la lumea înconjurătoare și mai departe să le transpună pe ecran pentru a fi împărtășite și altora”, a precizat regizorul.

Cursanții au acceptat provocarea și spun că este o ocazie unică pentru ei să fie ghidați de profesioniști.

“Vreau să încerc să scriu un scenariu pentru că din toamnă mă apuc de un master de film documentar și mă gândesc că mi-ar prinde super bine să îl fac și să îl vadă niște profesioniști care lucrează în domeniu. M-am gândit că poate găsesc vreun personaj, vreun loc aici în Târgu-Mureș în împrejurime și sper să îmi vină inspirația din jur, voi fi cu ochii în patru”, spune Daniela Groze.

“Chiar vreau să scriu ceva, nu am ceva concret dar voi încerca să scriu. Domnul Copel Moscu chiar ne-a spus să colaborăm, nu știu când voi mai avea ocazia asta. Așa acasă la Timișoara pot să tot scriu dar nu am ocazia să primesc feedback de la oameni avizați. Eu nu m-aș lega neapărat numai de oameni, ci și de peisaje, monumente, natură chiar și animale”, a declarat Vlad Călin.

Cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul Galei Laureaților SIMFEST de sâmbătă.

 

Simona BOANTĂ

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE