FOTO: Petry Local Farmers’ Market ne încântă simțurile din nou la cea de a 18-a ediție Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

FOTO: Petry Local Farmers’ Market ne încântă simțurile din nou la cea de a 18-a ediție

În curtea Muzeului şi Atelierului de Prezentare Petry (premiat la Hungarian Quality Product Award) a fost organizat un nou târg Local Farmers’ Market. Evenimentul se ține în a treia vineri a fiecărei luni și a ajuns la ediția cu numărul 18.

Curtea Muzeului și strada Scăricica au servit ca spațiu de prezentare a numeroase standuri aparținând producătorilor locali de produse tradiționale sănătoase precum: produse din carne, lactate, miere, pâine de casă, gemuri, siropuri, vinuri, ţuică, legume, fructe și produse meșteșugărești.

Atmosfera dinamică și primitoare a atras clienții care au avut de unde alege, deși numărul expozanților a fost puțin mai redus de această dată: „Sunt participanți din județele Harghita, Mureș și Alba. Sunt aceiași oameni ca și până acum, dar nu suntem atât de mulți fiindcă unii artizani sunt prezenți la Zilele Maghiare de la Cluj-Napoca. Suntem aici chiar și în lunile de iarnă, de la ora 8 dimineața la 7 seara.“ a declarat Balint Erika, director de marketing Petry.

Ofertă nouă: uleiuri variate și de calitate

Producătorul de uleiuri Iacob Haiduc

O prezență nouă în această ediție a fost producătorul de ulei Iacob Haiduc, a cărui ofertă generoasă și variată a adus un aport binevenit târgului.
„Am vreo 7-8 sortimente de ulei. Cel mai comun este cel de floarea-soarelui. Este produs din semințe de floarea-soarelui pe care le produc eu. Lucrez terenurile în zona unde locuiesc. Avem uleiul de rapiță și uleiul de soya, care sunt foarte bune, sunt uleiuri vegtetale. Mai am un ulei de dovleac care e foarte consistent și bun în probleme terapeutice. Mai am ulei de in, de susan, de nucă și, nu în ultimul rând, uleiul de cânepă care este foarte benefic pentru sănătatea noastră. Se mai dă bine cel de dovleac și de rapiță.
Toate uleiurile se produc la fel, cu excepția celui de dovleac, care se face și prăjit. Adică se prăjesc semințele, apoi se bagă în presă, și capătă un gust mai aparte. Metoda de producție este următoarea: semințele se introduc în presă unde sunt presate mecanic, se stoarce uleiul, se lasă la decantat, iar pe urmă se îmbuteliază.
La semințele de floarea-soarelui uleiul crud iese cam la 2,8 kg de semințe, dar calculând uleiul care se livrează, necesită 3 kg la un litru. Eu mă ocup de 5 ani de această afacere. Cel mai mult distribui în Alba-Iulia, apoi în Cluj, dar și în Târgu-Mureș, unde am mai participat la două târguri în afară de cel de față. Fac livrări prin curier, și vând și în magazine. În Târgu-Mureș distribui în două magazine. E un început e mai timid, dar sper să crească.“, a declarat Iacob Haiduc.

Crama Petry oferă cinci feluri de vin

Pasionații de vinuri sau cei care le savurează ocazional au avut ocazia să încerce vinurile produse de Crama Petry. Boros Evelyn, reprezentantă a Cramei, a povestit: „Crama Petry este condusă de familia Petry de când a achiziționat conacul de la Călimănești. Vinurile sunt toate albe deoarece zona Târnavelor este prielnică strugurilor albi. Vinul cel mai mult produs de noi este Feteasca Regală. Avem vinurile din 2016: Chardonnay, Riesling de Rin, Fetească Regală, Pinot gris și un Cuvée făcut din Pinot gris și Fetească Regală. Două sunt seci, două demiseci și unul este demidulce. Am mai avut anul trecut Riesling italian și Tramini, dar au fost vândute doar la crama de la Călimănești. În prezent, vinurile noastre pot fi achiziționate în toate magazinele Petry. Prețul unei sticle este de 33,90 lei.“

Meniul e incomplet fără o palincă aprigă

Nu putea lipsi nici tradiționala palincă, prezentă în numeroase versiuni pentru a satisface toate gusturile, la peste 40 grade. Zakarias Botond, reprezentant al Distileriei Orbán, a oferit mai multe informații despre populara băutură: „Palinca se poate face din orice fruct ce conține zahăr. Sunt fructe care au arome mai puternice. E mult mai ușor să recunoaștem gutuiul, de exemplu. Palinca de caise este iarăși foarte aromată, la fel și cea de căpșuni. Sunt unele palinci care se recunosc mai ușor după gust decât după miros. Avem vreo 15 sortimente. Cele mai vândute sunt palinca de prune, care este și cea mai cunoscută, pe urmă vine cea de mere și de pere. În rest, am observat că lumea a început să își diversifice gusturile și să încerce din toate. Distileria Orbán există din anii ’70, dar comercializăm de patru ani în forma actuală și distribuim și la hoteluri și restaurante.“

Următoarea ediție Petry Local Farmers’ Market va avea loc vineri, 15 septembrie, între orele 8 și 19:00, în același spațiu, cu o ofertă chiar mai bogată, și aceeași atmosferă relaxa(n)tă.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE