ProEtnica 2017. Měto Nowak: „Faptul că la nivel oficial, administrativ, limba ta este folosită îi conferă un mare prestigiu” Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 269 Vizualizări

ProEtnica 2017. Měto Nowak: „Faptul că la nivel oficial, administrativ, limba ta este folosită îi conferă un mare prestigiu”

Měto Nowak, responsabil problemele comunităților sorabe în cadrul Ministerului pentru Științe, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburd din Germania, a fost unul dintre invitații speciali ai Festivalului Interetnic ProEtnica 2017, desfășurat în perioada 17-20 august în Cetatea Medievală Sighișoara. Duminică, 20 august, de la ora 11.00, în Sala Barocă din Primăria Municipiului Sighișora, Měto Nowak a susținut o conferință despre protecția minorităților naționale în Germania prin exemplul Sorabilor.

Měto Nowak a început prin a prezenta cadrul legal din Germania referitor la minoritățile naționale, apoi ne-a prezentat un istoric al fiecăreia dintre cele patru minorități naționale recunoscute: danezi, frizoni, sorabi și romi sinti. Měto Nowak a subliniat importanța solidarității și colaborării între minoritățile naționale. Apoi, a vorbit pe larg despre problemele cu care se confruntă comunitățile de sorabi, dar și despre măsurile care se iau pentru ajutarea lor în principal la nivelul guvernelor landurilor. Měto Nowak a menționat că în Germania nu există date statistice referitoare la numărul etnicilor sorabi, explicând acest aspect și ca pornind de la reținerile celor din comunitățile minorităților naționale. Aceștia, din cauza Holocaustului, încă au temeri legate de ce ar putea să facă statul cu datele despre membrii comunităților etnice.

Importanța utilizării limbii minorităților în administrație

„Este un cadru legal suficient? Evident că nu. Foarte mulți sorbi nu mai folosesc limba sorabă și nu o mai știu, așadar avem un context în care încercăm o revitalizare. Încercăm să ducem limba înapoi de la școală în familii, astfel încât următoarea generație să o poată vorbi din nou. (…) Una dintre probleme e faptul că majoritatea sorbilor nu își folosesc drepturile, iar noi, din partea politică și administrativă, încercăm să informăm oamenii prin materiale în care drepturile lor sunt menționate explicit. (…) Deoarece majoritatea sorbilor vorbesc, de asemenea, limba germană, se tem că cei din administrație vor avea rezerve în ale rezolva problemele dacă se adresează în limba sorabă. Când eram în situații similare, eu foloseam exclusiv limba sorabă și primul impediment, adesea, a fost că la nivel administrație nu se știa de existența acestui drept”,

Pe de altă parte, „sorbii se tem, nu știu dacă e eficient, și nu vor să încerce, pentru că simt că nu ar funcționa. E un proces dificil. Noi, la nivelul guvernamental al landului, încercăm să motivăm sorbii să-și folosească drepturile. Încercăm să motivăm oamenii din administrație să trimită câțiva angajați la cursuri de limba sorabă”.

Întrebat de ce este importantă utilizarea limbii sorabe în administrație, Měto Nowak a răspuns: „există o problemă foarte mare, așa numitul, prestigiu al limbii. Soraba, fiind o limbă slavonă, este considerată o limbă a celor din zona rurală și nu e o limbă atât de folositoare. Ai nevoie, în aceste timpuri, de o motivație, de ceva care să-ți răspundă la întrebarea: de ce să învăț limba asta? Cu cât ai mai multe posibilități de a folosi limba ca o limbă recunoscută pe deplin cu atât mai atractivă devine pentru a o învăța și a o vorbi. Faptul că la nivel oficial, administrativ, limba ta este folosită îi conferă un mare prestigiu”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE