Zilele Orașului Iernut, cu adevărat pentru iernuțeni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1839 Vizualizări

Zilele Orașului Iernut, cu adevărat pentru iernuțeni

Ediția a XXII-a a Zilelor Orașului Iernut a fost una dintre cele mai reușite, dacă nu chiar cea mai reușită. Afirmația se referă în primul rând la faptul că majoritatea activităților incluse în programul celor trei zile au fost făcute cu și pentru locuitorii orașului. Bineînțeles, prima zi, cea de vineri nu a fost atât de bogată ca program, doar era zi de lucru. Aceasta a fost dedicată în special culturii, cu lansări de carte la Casa de Cultură, cu volumele „Zăpezi de soare”, de Daniela Mărginean, „Cele trei meserii”, autor Cornel Mărginean și „Doar iubirea”, de Simona Stoica. Iernuțenii s-au strâns mai degrabă seara, la terasele fumegânde cu gătare și mici din parcul aflat în centrul orașului. Scena era alături, astfel încât au putut asculta până târziu și concertele lui Mike Zenter, Lidia Buble și Ciprian Istrate.

Evident, ziua de sâmbătă a fost mult mai animată. Programul variat a oferit tuturor participanților momente de relaxare, momente în care se puteau cu adevărat declara mândri că sunt sau au rădăcini iernuțene. Dis de dimineață s-a disputat tradiționalul turneu de volei amatori la care participă alături de gazde echipe din Sărmașu și Reghin.

Casa de Cultură a găzduit apoi o inedită piesă de teatru, o adaptare realizată de Rudy Moca după „Gaițele” lui Alexandru Kirițescu, intrepretată de tinerii membri ai trupei Gong din Iernut. În sala în care a necesitat scaune suplimentare pentru asistență, Rudy Moca a afirmat: „Sunt mândru să conduc această trupă și voi trebuie să fiți mândri de copiii, poate chiar nepoții, de vecinii sau prietenii voștri”. În ciuda caniculei, chiar a meritat să fii prezent în sală, astfel încât merită amintiți și cei care au urcat „pe scenă”: Laura Baicu, Mara Păun, Rareș Măcinică, George Hădărig, Darius Maier, Carina Avram și Gyorgi Eniko. Tuturor li s-a acordat la final o „Diplomă de voluntar” din partea Primăriei, inclusiv celor care au participat la pregătirea și realizarea comediei.

Festivitate cu mai puțin fast, pentru iernuțeni

Obișnuita festivitate de deschidere a durat mai mult decât de obicei. Acest lucru nu s-a datorat invitaților speciali, a fost dedicată mai degrabă tot locuitorilor orașului. După intonarea Imnului și slujba soborului de preoți ai localității, edilul Ioan Nicoară a ținut un discurs în care s-a rezumat îndeosebi la proiectele viitoare pe care instituția pe care o conduce le are în vedere. „Vin pentru a doua oară în fața dumneavoastră în calitate de primar cu ocazia Zilelor Orașului. Este oarecum o ocazie de bilanț, dar nu vom face bilanțul în ceea ce privesc realizările. Acestea se văd, iar dacă nu se văd, înseamnă că nu am făcut nimic. Toate acestea le-am reușit cu sprijinul echipei pe care o am în spate, cu sprijinul tuturor iernuțenilor. Avem proiecte de mare anvergură, finanțate din bani europeni, proiecte pe care le putem realiza de asemenea cu sprijinul tuturor. Ceea ce ne dorim este ca orașul nostru să facă pași înainte și acest lucru îl putem realiza doar împreună”, a sunat ca un îndemn din partea edilului. În continuare, prefectul județului Mureș Lucian Goga, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Ovidiu Dancu și deputatul Marius Pașcan și-au exprimat bucuria de a se afla în mijlocul locuitorilor orașului cu ocazia acestei sărbători, totodată disponibilitatea și deschiderea de a sprijini acțiunile menite să ducă la progres. Fără mult fast, lucrul esențial a fost acela că cei aflați la conducere vor avea întreg sprijinul pentru ca Iernutul să facă pași înainte. Mesajul de final al fiecărui vorbitor a fost, evident, „La mulți ani Iernut!, distracție plăcută!”.

Distracția a început, pentru toți

Conform obiceiului, după festivitatea de deschidere a urmat premierea elitelor. Contrar obiceului însă, pe scenă nu au urcat elevii cu rezultate bune la învățătură. De fapt au urcat, dar după dascăli. Primarul Ioan Nicoară s-a gândit la ceva inedit. Primii premianți au fost cei de la categoria „Dacăli de poveste”. „Să nu îi uităm pe cei care ne-au pus prima dată condeiul în mână. Mulți dintre cei prezenți își vor recunoaște aici foștii profesori. Sunt mult mai mulți cei care merită toată stima noastră, poate unii au fost uitați acum, dar mai avem și alte ediții”, a specificat primarul Nicoară. Pe scenă au urcat în uralele și aplauzele celor prezenți profesori ieșiți la pensie, evident mai aclamați fiind cei ieșiți mai recent. Cei prezenți au fost: Iuliana Botnaruk, Laurenția Căprar, Emandache Cociș, Ovidiu Cormoș, Maria Diac, Nicoleta Dîmbean, Marcel Dubencu, Dorina Motorga, Iosif Natea, Stela Monica Pop, Margareta Trombitas, Violeta Turcu, Constantin Truță.

Au urmat cei mai merituoși elevi. Trei dintre cei din ciclul gimnazial au încheiat anul școlar cu media 10: Patrik Adrian Maios, Daria Ioana Ghirca și Andy Dacian Popa, toți din clasele a VIII-a, Ovidiu Vlad Mursa și Hamar Ester Renata, foarte aproape de nota maximă. La elevi au mai fost premiați și evidențiații la Olimpiadele naționale, Ana Gabriela Tămaș și Szakacs Attila, iar Lissa Kovacs și Alexia Chelaru au fost răsplătite ca două dintre compenentele echipei de hadbal din Tăureni care au câștigat recent un turneu în Austria. Premierele s-au încheiat cu acordarea de diplome la câte 10 fete și 10 băieți care au făcut parte din echipele participante la faza județeană a cercului tehnico-aplicativ a acțiunii „Prietenii pompierilor”. Ultima premiată a fost Ariana Bîrtie, câștigătoarea concursului „Primar pentru o zi”, iar în încheiere s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” lui Dorin Dumitru Diță, post-mortem și Traian Dumbrăvean Katai.

De la mic la mare, cu ordinea păstrată

După festivitățile de premiere, o altă inițiativă inedită a fost una de mare succes în rândul celor mai mici participanți. Au urmat două ore care i-au ținut pe toți, cu mic, cu mare în fața scenei. La inițiativa „sufletului” acestei sărbători, Diana Popa, o mulțime de copii au „invadat” scena, unii inițiați deja, alții debutanți într-o trupă care își spune deocamdată „un fel de gașcă nebună”, în căutarea unui nume. Astfel de momente nu pot să te lase rece. Îngerași! Părinți, bunici, vecini, prieteni, toți au participat trup și suflet s-au bucurat împreună, împărțind tuturor baloane. A urmat Ancuța Moldovan Fărcaș, o fetiță talentată din Iernut care a încântat cu vocea ei, apoi trupele de dans New Dinasty și Energy Kids, pregătite de Iulia Sabău, toți localnici. Tombola cu premii oferite de sponsori a durat mai mult decât era de așteptat, deoarece mulți dintre posesorii biletelor extrase câștigătoare nu se aflau în apropierea scenei. Atmosfera a fost apoi destinsă de actorul George Hădărig, care a făcut trecerea la intrarea în scenă a VIP-urilor serii.

Cu un șarm incontestabil, blonda Sore a știut să întrețină o atmosferă incendiară cu hiturile cunoscute în mare parte de asistență. Seara s-a încheiat târziu, cu trupa… Seara târziu.

Ziua de duminică se anunța una aproape la fel de atractivă, cu un cros de dimineață, cu un concurs de pescuit, cu tradiționalul meci de fotbal Nord-Sud, cu o vechime de peste 70 de ani, alte recitaluri pe scena amenajată în centrul orașului. O ediție cât se poate de reușită, cu iernuțeni, pentru iernuțeni. Dacă tot vorbim depre o reușită și multe premii, nu-i putem omite pe numeroșii sponsori: Sosietatea de Finanțare Rurală FAER IFN SA, Euroexpres, Aquaserv, Romgaz, Romaris, COM-SAT Viitorul azi, Indeco, Electro&Casa, Sim-Med, Decoratex, Nutrifort, Santa Liliana, Stația ITR-Dantei, All Serv, Ademodern, Raul Serv, 7Silo Agrar, Coral Impex, Media Marketing, Actual Exchange, Cominstal, Oncos Prod, Miralina, Keszeg George, Ferenczi Ioan, Deteșan Daniel, Brise Group, Neco, Avecom, Transfor, Lavi Exim, Comindal Impex, SPN Pacta, GV Com, Oleander Garden, Beb Maia, Medeea Impex, Stekas Cnserv, Agroreform Bichis, Marbo Secoprod, Dactylis Prod, Emanuel și Luca, Boantă Ioana, Cerealand, Alex Frigotehnic, Gesa Group, David Agro Invest, Agroteg, Kasiflora, Pensiunea Restaurant Corona, Construct Mapcom, Lukoil România.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE