„Auschwitz, 70 de ani. Alive”, lansare la SIMFEST Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 259 Vizualizări

„Auschwitz, 70 de ani. Alive”, lansare la SIMFEST

Zilele Cărții și Muzicii SIMFEST au adus la Târgu-Mureș volumul “Auschwitz, 70 de ani. ALive”, un proiect al TVR Cluj care a realizat mai multe materiale video și transmisii live de la lagărul de concentrare Auschwitz, cu supraviețuitori ai Holocaustului.

Interviuri de trei-patru ore

Cartea care a apărut ulterior conține mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor evrei din România care au avut puterea să povestească despre experiența lor la Auschwitz. Interviurile au fost realizate de Thea Haimovitz.

“Am avut marea supriză de a avea niște interviuri în care supraviețuitorii s-au deschis, urmașii lor spuneau că ei nu vor vorbi, că ei refuză de ani de zile să vorbească, că nu mai au amintirile, că le-au clasat, că este pierdere de vreme, dar nu vor să mă refuze și atunci acceptă, nu pe mine personal, ci instituția TVR. În momentul în care am ajuns și am început discuția cu ei, probabil pentru că și eu eram atât de afectată, m-am trezit cu interviuri de trei-patru ore, producătoarea nu mai știa ce să taie, informații pe care copiii, nepoții și strănepoții nu le-au auzit niciodată”, a declarat Thea Haimovitz.

“Este un proiect al TVR Cluj și implicit un proiect al Televiziunii Române prin care Televiziunea Română își asumă rolul de a transmite și de a asigura continuitatea memoriei. Noi nu am făcut altceva decât să preluăm experiențele de viață ale unor supraviețuitori deportați din Ardealul de Nord în vara anului 1944, care au supraviețuit apoi ororilor lagărelor de exterminare naziste, sunt oameni care încă trăiesc în Transilvania și care încă pot să își împărtășească poveștile și pot ajuta la transmiterea către tânăra generație a informațiilor despre tragedie”, a precizat Emilia Avram, producător general la evenimentului Auschwitz, 70 de ani și jurnalist la TVR Cluj.

La lansarea de la Târgu-Mureș a fost prezent și profesorul dr. Andrei Marga, care a contribuit de asemenea la realizarea volumului.

“Cartea aduce noutăți sub aspectul interviurilor realizate, sunt identificați mulți supraviețuitori ai sinistrului lagăr de la Auschwitz și intervievați, apoi are loc o explicație a ceea ce a însemnat Auschwitz-ul în istoria Europei, cea universală. Cartea aduce și o lămurire a ceea ce se desprinde din Auschwitz pentru cultura și politica actuală. Se oferă date concrete, experiențe tragice petrecute acolo, dar și analize și interpretări”, a explicat Andrei Marga.

Simona BOANTĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE