FOTO: ProEtnica 2017 – ediția de cristal Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

FOTO: ProEtnica 2017 – ediția de cristal

Ediția „de cristal” a Festivalului ProEtnica s-a încheiat duminică, 20 august. „Expresie a diversității etno-culturale și adevărată „agora” a celor 20 de minorități etnice care trăiesc între granițele României, festivalul a adunat pe scena din Piața Cetății și-n sălile de conferințe și de expoziție peste 700 de participanți. Mii de turiști și localnici s-au alăturat și ei spectacolului.

În ultima zi a festivalului, au încântat prin originalitatea cântecului și a dansului și prin specificul costumului tradițional reprezentanți ai mai multor comunități. Astfel, au evoluat pe scenă artiști amatori și profesioniști reprezentând etniile turcă, macedoneană, evreiască, sârbă, poloneză, romă, elenă, maghiară și germană.

Cel din urmă workshop al ProEtnica a avut ca temă „Protecția minorităților naționale în Germania, prin exemplul Sorabilor”, susținut de Meto Novak, reprezentant al Ministerului pentru Științe, Cercetare și Cultură al Germaniei.

Ca în toate serile festivalului, și duminică a avut loc o Paradă a diversității etno-culturale, în care participanții la spectacolele zilei au avut prilejul să-și etaleze costumele tradiționale specifice fiecărei etnii. Programul zilei s-a închis cu două recitaluri susținute de formația Vecker și de îndrăgitul interpret Ricky Dandel.

Pe parcursul zilei, au putut fi vizitate: Expoziția comună de artă a artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale, la Galeria de Artă-Turnul Fierarilor, standurile de prezentare ale organizațiilor participante precum și standurile meșteșugărești ale unor etnii din România.

La încheierea celei de a 15-a ediții ProEtnica, directorul festivalului, Volker Reiter, a declarat: „Am simțit foarte mult ce înseamnă voluntariatul și o colaborare constructivă cu cele peste 60 de instituții care au fost implicate în acest proiect cu peste 700 de participanţi şi un public de 15.000 de vizitatori. Acesta cred că este și secretul, care se transmite și publicului, că există înțelegerea, există armonia, un anumit constructivism în ceea ce facem și cum colaborăm și cu autoritățile, cu participanții și cu publicul, la urma urmei, și așa facem proiectul să meargă bine”.

Festivalul a avut loc în perioada 17.-20. august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania”, se precizează în comunicatul de presă al organizatorilor.

Galerie foto: ProEtnica 2017

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE