Home / Cultură / FOTO: Vernisajul Expoziției Confluențe a adus trei premii pentru tinerii artiști participanți

FOTO: Vernisajul Expoziției Confluențe a adus trei premii pentru tinerii artiști participanți

Distribuie

Cei 19 artiști selectați în cadrul Expoziției Confluențe din cadrul Festivalului Vâltoarea Mureșeană au fost prezenți marți, 22 august, începând cu ora 18:00 la Galeria Art Nouveau UAPR Târgu-Mureș.

Organizatorii evenimentului au motivat necesitatea înființării proiectului: „Arta contemporană tânără poate interveni oferind o perspectivă proaspătă, revigorantă asupra multiplelor interferențe existente în societatea actuală. Totodată prin acest proiect ne propunem să sprijinim artiștii debutanți, încercând să creăm o tradiție prin care să le oferim posibilitatea de a-și expune creațiile anual cu ocazia festivalului amintit, alături de oferirea unor premii ce constituie un suport financiar și o recunoștință a eforturilor depuse.”

Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș și organizator al expoziției, a vorbit în deschiderea acesteia: „Noi, organizatorii, am fost foarte plăcut surprinși că 26 de tineri artiști au trimis lucrările pentru această expoziție, ceea ce ne arată și potențialul acestei regiuni și tradiția pe care o are în domeniul artelor plastice, în special datorită Liceului de Artă, dar ne arată și faptul că există o lipsă pe piață fiindcă tinerii artiști probabil nu au o posibilități de a-și prezenta lucrările. Drept dovadă, am avut lucrări înscrise și din București și Cluj, ceea ce înseamnă că la anul trebuie să se continue acest proiect.”

19 tineri artiști și 36 de lucrări

Expoziția reunește 36 de lucrări de pictură, grafică și artă participativă prin care artiștii au dat măsura creativității, libertății de expresie și a inspirației personale.„Faptul că este o expoziție foarte diversă este specific artei contemporane care îmbracă foarte multe haine cât se poate de diferite, de la o tehnică picturală aproape de clasic până la lucrări jucăușe și foarte conceptuale sau participative. Aici le avem pe taote într-un efort curatorial foarte bine gestionat de către Nagy Andrea.” a declarat artista Voica Pușcașiu, membră a juriului.

Comisia de jurizare a fost alcătuită din: directorul Muzeului Județean Mureș Soós Zoltán, pictorii Ioan Șulea și Kuti Dénes, sculptorul Hunyadi László și istoricii de artă Bordi Géza, Voica Pușcașiu și Cora Fodor.

Trei premii în valoare totală de 4000 lei

Cu ocazia expoziției s-au oferit două premii II și un premiu I în valoare de câte 1000 de lei, respectiv 2000 lei. Premiile II au fost acordate artiștilor Andreea Șerban-Chira și Szabó András, iar premiul I a fost adjudecat de către Kuti Botond.

Kuti Botond și Soós Zoltán

Kuti Botond este absolvent al Facultății de Arte Plastice din Cluj-Napoca, iar acesta este primul premiu câștigat la un concurs. Artistul a fost surprins de decizia juriului: „Nu m-am așteptat la nici un fel de premiu. E o situație surprinzătoare pentru mine pentru că tatăl meu a fost în juriu și nu a putut vota. Eu am vrut să particip în primul rând pentru ca publicul să poată vedea lucrările mele. Acestea au fost realizate în ultimele săptămâni în cadrul unei tabere de creație. Eu gândesc mereu în culori și foarte rar reduc paleta de culori la nuanțe de alb-negru sau monocromie. Conceptul și tematica sunt secundare, pe mine mă interesează în primul rând textura și culoarea. Cel mai mult mă inspiră natura și detaliile pe care aceasta le oferă. Nu mă consider, însă, un un artist figurativ, ci un suprarealist. Pornesc mereu de la haos și încerc să găsesc într-o suprafață tulbure echilibrul final.”

Artistul plănuiește să achiziționeze cu o parte din banii câștigați materiale pentru pictat, în special vopsele pe care le folosește din abundență, iar restul banilor vor fi investiți într-o călătorie.

Expoziția va fi deschisă până în 6 septembrie.

Andrei VORNICU

 

De asemenea, verificati

Elev dintr-o școală din Sighișoara, cercetat pentru lovire

Distribuie Un elev dintr-o școală din municipiul Sighișoara a ajuns la spital, după ce ar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.