“DiaMount Challenge”, marea provocare ASCOTID Mureş Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

“DiaMount Challenge”, marea provocare ASCOTID Mureş

Echipa Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureş a organizat şi derulat, recent, un proiect unic în România, intitulat “DiaMount Challenge”, care şi-a propus să demonstreze că un grup de tineri insulinodependenţi poate escalada munţii şi practica sport de anduranţă cu o monitorizare corectă a glicemiei, depăşindu-şi limitele şi fricile.

De la adaptare… la înălţime

Potrivit preşedintelui ASCOTID Mureş, Rodica Molnar, proiectul s-a desfăşurat în două etape: una de adaptare şi cea de-a doua de “cucerire” a unui vârf înalt de 2.398 de metri.

“Prima etapă a proiectului s-a desfăşurat în Munţii Ciucaş în luna mai 2017, unde s-a realizat socializarea între membrii echipei şi s-a făcut adaptarea la condiţiile montane şi de efort fizic intens. Toţi tinerii au avut asupra lor aparate de monitorizare a glicemiei clasice – glucometre, măsurarea glicemiei făcându-se la anumite intervale de timp şi în funcţie de situaţie. Etapa a doua s-a desfăşurat în Munţii Făgaraş, Fereastra Mare – Vârful Cheia Bândei, de 2.398 de metri altitudine, cu un număr de 23 persoane, din care 15 tineri cu diabet tip 1, insulinodependent. De această dată, toţi tinerii au beneficiat de senzori de glicemie, sisteme moderne de monitorizare care au permis vizualizarea permanentă a glicemiei, astfel încât toţi au urcat pe munte relaxaţi, fără ca diabetul să mai fie un impediment sau să stea permanent în alertă, de frica hipoglicemiilor severe, secundare efortului fizic intens. Menţionez că tinerii nu aveau pregătire fizică deosebită, unii nemaiavând până acum ocazia de a ascede muntele”, a precizat Rodica Molnar.

“Încurajăm tinerii cu diabet zaharat să practice sport”

Totodată, preşedintele ASCOTID Mureş a oferit şi câteva detalii cu privire la scopul proiectului.

“Ne-am propus să demonstrăm că nu este nicio diferenţă între persoanele sănătoase şi cele cu diabet, în condiţiile în care glicemia este menţinută în valori normale. Vrem să sensibilizăm autorităţile că fără o monitorizare adecvată a glicemiei pe parcursul vieţii tinerilor cu diabet zaharat, aceştia pot dezvolta complicaţii cronice invalidante: insuficienţă renală, orbire, amputaţii. Or, senzorii de glicemie, aceste tehnologii moderne de monitorizare continuă şi în timp real a glicemiei ajută enorm la a lua decizii terapeutice în timp util şi a avea glicemii mai bune. Dorim să încurajăm tinerii cu diabet zaharat să practice sport, să nu renunţe la visele lor şi să ducă o viaţă activă şi cât se poate de normală. De asemenea, vrem să atragem atenţia autorităţilor că numărul copiilor şi tinerilo rinsulinodependenţi este în creştere alarmantă şi din păcate ONG-urile, prin acordarea de ajutoare pentru achiziţionarea testelor, nu pot substitui rolul statului”, a menţionat Rodica Molnar.

Apel către autorităţi

Nu în ultimul rând, preşedintele ASCOTID Mureş a afirmat că solicită insistent “revizuirea normelor de acordare a testelor de glicemie pentru persoanele peste 18 ani, deoarece aceştia primesc prin Programul Naţional de Diabet doar un test/zi, în condiţiile în care se recomandă ca pe parcursul unei zile să se efectueze un minim de 6-8 testări.”

“Proiectul a fost un real succes, s-a finalizat fără incidente, tinerii au fost extrem de încântaţi de peisajele montane, fericiţi pentru echipamentul oferit de sponsori şi în special de experienţa utilizării senzorilor de glicemie care promit să le ofere un mod de viaţă cât mai aproape de cel al unei persoane fără diabet.

Mulţumim sponsorilor care au făcut posibil acest proiect şi partenerilor: SMURD Târgu-Mureş şi Salvamont Victoria, care alături de dr IrinaMuntean, medic primar diabetolog şi echipa de voluntari au asigurat siguranţa şi starea de bine a participanţilor”, a mai transmis Rodica Molnar.

Doar un test pe zi din partea statului…

“DiaMount a fost unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale ASCOTID Mureş. Ne-am propus să arătăm tuturor că monitorizarea glicemiei cu ajutorul senzorilor uşurează mult povara diabetului, oferind independendenţă şi încredere în forţele proprii, chiar ţi în condiţiile dure ale unui efort fizic intens şi de durată. Vizualizarea trendului glicemiei a ajutat tinerii în prevenirea hipoglicemiilor severe şi la ajustarea fină a dozelor de insulină. Nu am întâmpinat probleme deosebite, per total numărul hipoglicemiilor a fost mult mai mic decât mă aşteptam. În cele 10 ore de efort intens, tinerii şi-au vizualizat glicemia în medie de 25 ori. În absenţa senzorilor, asta ar fi presupus 25 de înţepături în deget pentru testarea glicemiei… Or, statul român oferă prin Programul Naţional de Diabet un test pe zi, total insuficient pentru o viaţă normală, cu glicemii în limite. O politică defectuoasă de altfel, banii “economisiţi” pe teste şi senzori plătindu-se însutit mai târziu pe tratarea complicaţiilor… Iată ce determină ASCOTID să lupte în continuare, pur şi simplu pentru normalitate în viaţa acestor oameni; căci nimeni nu alege să aibă diabet!“, a precizat dr. Irina Muntean, medic primar diabetolog.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE