Home / Slider / Înregistrarea tardivă a nașterii copiilor cu vârsta de până la 14 ani

Înregistrarea tardivă a nașterii copiilor cu vârsta de până la 14 ani

În vederea aplicării în mod unitar a dispoziţiilor legale în materie de stare civilă, instituţia noastră aduce la cunoştinţă publică informaţii utile cu privire la înregistrarea tardivă a nașterii copiilor cu vârsta de până la 14 ani.

Declararea şi înregistrarea naşterii după expirarea termenului legal de 30 de zile de la data nașterii se face cu aprobarea primarului unității administrativ teritoriale în a cărei rază s-a produs nașterea și cu avizul conform al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, la cererea scrisă a oricăruia dintre părinți, a medicului, a persoanei care a fost de faţă la naştere, a asistentului social, a personalului cu atribuţii de asistenţă socială din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau a oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

Cererea se depune la Primăria unităţii administrativ-teritoriale/Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor pe a cărui rază s-a produs evenimentul sau de la domiciliul părinților, însoțită de următoarele documente:

  • certificatul medical constatator al naşterii;
  • actul de identitate al mamei şi al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă;
  • certificatul de căsătorie al părinţilor copilului, în original şi în fotocopie, după caz;
  • declaraţie scrisă și semnată de ambii părinți în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului public, cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul, în situaţia în care aceștia poartă nume de familie diferit;
  • declaraţie de recunoaştere, pentru copilul născut din afara căsătoriei, dată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, cu consimţământul mamei;
  • recunoașterea se poate face și în fața notarului public dacă părintele care face recunoașterea nu se află în localitatea în care se înregistrează nașterea;
  • declaraţie cu privire la domiciliul copilului, în cazul în care părinţii au domicilii diferite;
  • declaraţie cu privire la naţionalitatea copilului şi a părinţilor, din care să reiasă voinţa expresă a acestora cu privire la completarea rubricilor din actul de naştere.

În primele 7 luni ale acestui an, instituţia noastră a avizat favorabil înregistrarea tardivă a naşterii pentru 244 copii cu vârsta până la 14 ani.

(Comunicat de presă, Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Mureş)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Brazii de Crăciun ai școlilor târgumureșene, în Cetatea Medievală

Conducerea Primăriei municipiului Târgu Mureș invită școlarii să împodobească brazii de Crăciun din Cetatea Medievală, …