FOTO: Cultura, cap de afiş la Zilele Sărmăşene 2017 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 674 Vizualizări

FOTO: Cultura, cap de afiş la Zilele Sărmăşene 2017

Comunitatea din oraşul Sărmaşu şi-a sărbătorit, între 25 şi 27 august, cea de-a 15-a ediţie a Zilelor Sărmăşene. Timp de trei zile, programul manifestării a fost extrem de generos, la loc de cinste aflându-se şi de această dată activităţile culturale.

Program atractiv pentru toţi oaspeţii

Cuvântul de „bun venit” a fost adresat vineri, 25 august, în Parcul Monumentul Eroilor din localitate, cu ocazia festivităţii de deschidere a Zilelor Sărmăşene 2017, de ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu, care a mulţumit atât echipei de organizare a evenimentului, cât şi oaspeţilor care au dat curs invitaţiei de a fi alături de comunitatea sărmăşeană şi mai ales sponsorilor.

„Ne-am străduit să vă oferim un program organizat de sărmăşeni, pentru sărmăşeni şi desigur un program al sărmăşenilor pentru toţi invitaţii din judeţul Mureş, din comunele limitrofe oraşului Sărmaşu şi nu numai, şi pentru cei veniţi din Moldova, Maramureş, şi chiar şi peste graniţele României cum este cazul oaspeţilor din Franţa”, şi-a început discursul ing. Ioan Mocean.

Sărbătoare a comunităţii

Totodată, edilul şef al oraşului Sărmaşu a punctat câteva din realizările bifate de autorităţile locale în ultimul an calendaristic.

„După un an de muncă, cu rezultate deosebite ale instituţiilor publice, respectiv unitatea administrativ-teritorială Oraşul Sărmaşu, instituţiile publice de cultură, de religie şi de învăţământ şi educaţie, instituţiile militare de pe raza oraşului au obţinut în acest an rezultate deosebite şi este normal ca după muncă şi după rezultate, în această zi de trecere înspre toatmnă, să ne numărăm bobocii. Am avut rezultate deosebite, am închis câteva investiţii importante, sediul Primăriei Sărmaşu, Piaţa Agro-alimentară, proiectul de modernizare drumuri-străzi, proiectul de modernizare şi asfaltare a drumului comunal 104 Balda – Vişinelu, construirea de capele mortuare în satele aparţinătoare şi multe alte proiecte care sunt în faza de execuţie şi în cea de concepţie pentru atrage de fonduri guvernamentale şi fonduri europene. Cred că sărmăşenii, după un an de muncă, merită şi câteva zile de sărbătoare”, a menţionat ing. Ioan Mocean.

„La Sărmaşu, cultura este la ea acasă”

Au mai rostit mesaje: Sorin Savu – director de cabinet al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Ovidiu Dancu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, deputatul PMP Marius Paşcan, senatorul PNL Cristian Chirteş, totodată preşedinte al PNL Mureş, Nicolae Băciuţ – directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, iar părintele ortodox Ilie Bucur a rostit un cuvânt de învăţătură.

„La Sărmaşu, cultura este preţuită. Din punctul meu de vedere, uşor devenim din popor populaţie dacă renunţăm la cultură. La Sărmaşu, cultura este la ea acasă, se clădeşte pe respectul faă de istorie, faţă de înaintaşi, respectul faţă de credinţa noastră străbună şi pe respectul faţă de valorile culturale tradiţionale şi actuale. Nu vreau să greşesc, pentru că sunt filolog, nu matematician, dar cam 70% din ceea ce se întâmplă la Sărmaşu, de Zilele Sărmaşului, este cultură. De cultură nu este nevoie doar în ceas de sărbătoare, de cultură este nevoie permanent în viaţa noastră”, a subliniat Nicolae Băciuţ, care deţine şi titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Sărmaşu.

Gabriela Moga Lazăr, bust la Vişinelu

Maratonul cultural a debutat vineri, 25 august, la Căminul Cultural din Vişinelu, unde a avut loc dezvelirea bustului artistei plastice Gabriela Moga Lazăr, născută în Sărmaşu şi remarcată în capitala Franţei, Paris. De asemenea, autorităţile au „botezat” Căminul Local din Vişinelu după numele Gabrielei Moga Lazăr, iar în aceeaşi zi, în incinta Liceului Teoretic „Samuil Micu”, a avut loc vernisajul expoziţiei de tapiserie Gabriela Moga Lazăr şi lansara volumului „Mărgelele copilăriei” de Simina Lazăr.

Tot vineri, Parcul Central al oraşului a găzduit expoziţia de artă tradiţională „Lada de zestre a bunicii”, expoziţia de artă culinară „Bucătăria bunicii”, expoziţia de artă fotografică „Zona de câmpie”, precum şi o expoziţie de produse artizanale din sticlă realizate de Grigore Nicuşan şi o expoziţie de fotografie a elevilor de la Liceul Teoretic „Samuil Micu”.

În partea a doua a zilei, la Mănăstirea Sf. Mina s-a desfăşurat un dublu eveniment, respectiv reuniunea cultural-ştiinţifică „Alexandru Papiu Ilarian şi Vocaţia Istoriei” şi maratonul literar „Autori mureşeni şi cărţile lor – 2017.” Cu ocazia reuniunii cultural-ştiinţifice, a fost dezvelit al 12-lea bust din incinta mănăstirii, cel al lui Alexandru Papiu Ilarian, lucrare ce poartă semnătura artistului plastic Ioan Astăluş.

Cinematograf în aer liber

Sâmbătă, 26 august, pe scena din Parcul Central sărmăşenii au urmărit un interesant program artistic literar-muzical susţinut de corurile Amadeus şi Belcanto, ambele dirjate de părintele Daniel Camară, dar şi un spectacol de dans al trupelor de dans modern „Unique Art Activities” din localitate.

Muzica populară a fost reprezentată cu cinste de soliştii Ovidiu Furnea, surorile Pârje, Marin Diana, Alexandru Rusu şi Ionela Moruţan, iar seara a debutat prima ediţie a Festivalului de Film şi Teatru „Ovidiu Iuliu Moldovan”, în cadrul căruia s-a înregistrat o premieră pentru oraşul Sărmaşu, respectiv cinematograf în aer liber – vizionarea filmului „Princul, petrolul şi ardelenii”. Programul serii de sâmbătă a mai conţinut maratonul umoristic „Vasile Murariu”, cu duetul Vasile Murariu şi Valentina Fătu, şi evoluţiile formaţiei Vecker şi ale artiştilor Ţache & Nocturn.

Parada portului popular

Cea de-a treia zi a Zilelor Sărmăşene a debutat de dimineaţă, la Biserica Ortodoxă din Sărmaşu, cu Sfânta Liturghie. Puţin mai târziu, la ora 13.00, pe scena din Parcul Central al oraşului a urcat Orchestra de suflători „Te Deum Laudamus”, dirijor Sebastian Cazan, iar Aurel Şuteu şi orchestra a susţinut un recital de muzică populară.

Programul cultural a continuat cu Parada portului popular şi apoi cu ediţia a XV-a a Festivalului cântecului şi jocului popular de pe Câmpie, eveniment care s-a bucurat de participarea următorilor invitaţi: formaţiile de dansuri populare din Silivaşu de Câmpie, Cămăraşu, Frata, Sânpetru de Câmpie, Şincai şi Sărmaşu, şi soliştii Cristina Crăciunescu, Mădălina Mihaela Rus, Alexandra Dan, Marian Suciu şi Alexandru Pugna.

Seara de duminică a fost dedicată muzicii uşoare, sărmăşenii bucurându-se de spectacolele susţinute de Royal Team, Akcent şi Talisman.

Cea de-a 15-a ediţie a Zilelor Sărmăşene s-a încheiat cu un foc de artificii.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE