Home / Justitie / Senatorul Chirteș, PNL Mureș, reclamă atacul la sistemul de justiție

Senatorul Chirteș, PNL Mureș, reclamă atacul la sistemul de justiție

Distribuie

Intenția majorității PSD-ALDE de politizare a justiției a fost criticată dur de către liderul PNL Mureș, într-o conferință de presă, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute. Acesta s-a referit, în principal, la propunerile de modificare a legislației în sensul eliminării Președintelui României din procedura de numire a procurorilor generali, respectiv subordonării Inspecției Judiciare, astăzi în cadrul CSM, Ministerului Justiției. PNL a anunțat și o serie de acțiuni prin care principalul partid de opoziție încearcă să contracareze adoptarea și aplicarea acestui pachet de legi.

 

Pachetul de modificare a legilor sistemului judiciar anunțat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, este criticat în termeni duri și de către reprezentanții partidelor de opoziție.
“În primul rând, noi, Partidul Național Liberal, așa cum spunea și președintele Ludovic Orban, credem că este un atac la sistemul de justiție din România. Iată, tot ce am câștigat în acești 10 ani de la reformele Justiției, până la urmă putem să ne întoarcem în câteva săptămâni și aici mă refer la subordonarea uneia din puterile statului, puterea judecătorească politicului. Și noi ca filială a PNL îi solicităm ministrului Toader (n.a Tudorel Toader, ministrul Justiției) să țină cont de părerile CSM, a Parchetului General, a Asociației Judecătorilor și a Procurorilor și, bineînțeles, de cea a tuturor celor implicați în sistemul de justiție”, a punctat senatorul Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, în cadrul conferinței de presă.
PNL Mureș a condamnat intenția ca, prin modificarea legilor, procurorii principalelor parchete din România – Parchetul General, DNA – să fie atributul ministrului Justiției, iar Președintele României să nu mai aibă niciun rol în numirea în funcție a acestora. “Iată cum se vrea ca numirea procurorilor șefi să fie făcută politic, să nu uităm că ministrul Justiției face parte dintr-un Guvern politic, este numit acolo, pe acea funcție politic, nu ne referim la persoana fizică Toader, ci ne referim la orice ministru al Justiției, din orice partid politic care poate influența mersul bun al parchetelor de sus până jos. Iată sub câteva idei de reformă a justiției care sunt necesare se ascunde, de fapt, intenția majorității PSD – ALDE de a subordona politic acest sistem de justiție. Propriu-zis ne întoarcem în perioada de tristă amintire Năstase – Stănoiu, când, efectiv, era o luptă politică în interiorul instanțelor, a parchetelor și cred că nu este bine pentru poziția României în Uniunea Europeană cât și pentru dorința tuturor din România de a intra în Spațiul Schengen”, a subliniat Chirteș.
Senatorul crede că acest pachet care ne-a adus deja critici internaționale, din partea Comisiei Europene și a ambasadelor străine din țara noastră, trebuie retras de urgență.
De asemenea, PNL a reclamat intenția Guvernului de a trece Inspecția Judiciară, care în prezent funcționează în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în subordinea Ministerului Justiției. Senatorul crede că aceste intenții le aparțin, mai ales, celor doi președinți ai camerelor Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, liderii PSD, respectiv ALDE, astfel urmărind să își creeze o poliție politică în sistemul de justiție, pe sistemul SIPA. “Cu atât mai mult vor avea acces la date personale sau din cursul unor anchete pentru persoane politice și va urma în România, dacă se va implementa acest pachet de legi, din nou un război între diferitele partide politice prin intermediul Justiției, ceea ce nu este de dorit”, a declarat liderul PNL Mureș.

 

Ce intenționează să facă PNL?

 

PNL va utiliza toate mijloacele pentru a contracara aplicarea acestui pachet de legi ale reformei justiției. Astfel, PNL va organiza proteste, mitinguri de susținere, va depune o moțiune de cenzură simplă împotriva ministrului Justiției pentru demiterea acestuia, dacă pachetul de legi nu va fi retras, și va vota împotriva acestui pachet, așa cum se prezintă el astăzi.
“Noi acum facem presiune publică, trebuie să reafirmăm în spațiul public parteneriatul cu președintele României, Klaus Iohannis, în ceea ce privește lupta anticorupție, pentru că este un atac împotriva luptei anticorupție, prin diminuarea atribuțiilor DNA, de exemplu, prin înființarea unui nou parchet care să ancheteze magistrații, e suficientă Inspecția Judiciară astăzi”, a mai subliniat parlamentarul PNL.
Alte acțiuni vor fi atacarea legilor la Curtea Constituțională, dacă pachetul de legi va trece, implicarea europarlamentarilor liberali pentru a obține poziții ale Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția.

 

Ce trebuie îmbunătățit în Justiție?

 

PNL consideră, pe de altă parte, că justiția românească trebuie reformată, intenționând să depună amendamente la Legile 303, 304 și 317 din 2004. “În general, problemele identificate de Partidul Național Liberal sunt cele legate de sistemul penitenciar. Avem recomandările CEDO, partidele politice trebuie să se aplece asupra rezolvării acestor probleme, zilnic plătim bani grei pentru condamnările CEDO. În al doilea rând, va trebui ca Inspecția Judiciară, care trebuie să aibă un rol important în tot ce înseamnă sistemul de justiție, să își facă treaba, așa cum trebuie. De asemenea va trebui ca relațiile dintre anumite parchete să fie cu totul altele. De ce spun acest lucru? Fiindcă, din cauza lipsei legislative, au apărut în spațiul public noi protocoale, între procurori și judecători, între parchete și instanțe. Nu este normal ca aceste protocoale să existe dacă avem legi clare și proceduri clare, transparente, legale. De ce nu sunt în acele protocoale avocații, de exemplu, sau notarii?”, a afirmat Cristian Chirteș.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.