FOTO: Gabriela Moga Lazăr s-a întors acasă, la Vişinelu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1260 Vizualizări

FOTO: Gabriela Moga Lazăr s-a întors acasă, la Vişinelu

Artista plastică Gabriela Moga Lazăr are începând de vineri, 25 august, un bust în curtea Căminului Cultural din localitatea Vişinelu. Dezvelirea acestuia a avut loc cu ocazia celei de-a 15-a ediţii a Zilelor Sărmăşene, manifestare organizată în perioada 25-27 august de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Sărmaşu. Cu acelaşi prilej, autorităţile locale din oraşul Sărmaşu au atribuit numele de Gabriela Moga Lazăr pentru Căminul Cultural din Vişinelu, localitatea natală a artistei care s-a făcut remarcată în capitala Franţei datorită tapiseriilor sale. În aceeaşi zi, în incinta Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmaşu a avut loc vernisajul unei expoziţii de tapiserii realizate de Gabriela Moga Lazăr.

Demers început acum 18 ani

Gazda oaspeţilor care au venit în număr mare la Căminul Cultural din Vişinelu, localitate prezentă pe harta culturală a României datorită actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, a fost ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu.

„În urmă cu 18 ani, la 670 de ani de atestare documentară a localităţii Sărmaşu, într-o organizare a Primăriei Sărmaşu din acea vreme, au fost conferite câteva titluri de cetăţean de onoare unor personalităţi locale care şi-au pus amprenta pe imaginea Sărmaşului. Printre acestea se numără două personalităţi ale satului Vişinelu, unde ne aflăm astăzi: este vorba de Gabriela Moga Lazăr, artist plastic tapiser, şi de actorul Ovidiu Iuliu Moldovan. În acea vreme, cele două personalităţi erau în viaţă, din păcate astăzi nu mai sunt printre noi. Această lucrare răsplăteşte activitatea deosebită, prodigioasă, a artistului plastic Gabriela Moga Lazăr”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

Nevoie de modele de valoare

În alocuţiunea sa, publicistul Nicolae Băciuţ, totodată director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, a afirmat că „putem spune acum că zestrea Vişinelului a sporit cu încă o lucrare de monument de for public”.

„Oraşul Sărmaşu ştie să-şi preţuiască valorile şi le restituie pentru contemporani, oferindu-le ca model, pentru că astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de modele”, a completat Nicolae Băciuţ.

Totodată, apreciatul om de cultură a subliniat că prin recunoaşterea valorii artistei plastice Gabriela Moga Lazăr „localităţii i se deschide calea spre întâlnirea cu cei care ştiu să preţuiască valorile”.

„Aşa cum spuneam în aceste zile într-un articol, Gabriela Moga Lazăr se întoarce acasă. Se întoarce acasă, în strălucirea marmurii. S-a întors acasă să vă arate că locurile de aici au avut amprenta definitorie pe tot traseul său artistic”, a conchis Nicolae Băciuţ.

Mulţumiri din partea fiicelor artistei

La ceremonia din curtea Căminului Cultural din Vişinelu au participat şi Simina şi Innes, fiice ale artistei Gabriela Moga Lazăr, care au transmis mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă reîntoarcerea acasă, pe pământurile natale, a Gabrielei Moga Lazăr.

„Primim cu mare emoţie numirea Căminului Cultural din Vişinelu cu numele mamei noastre, Gabriela Moga Lazăr, şi instalarea bustului mamei noastre în faţa Căminului Cultural. Ţinem să mulţumim tuturor celor care a participat la realizarea acestei lucrări”, a fost mesajul celor două surori.

Suflet plămădit între ţăranii din Vişinelu

Nu în ultimul rând, gazdele evenimentului au transmis mulţumiri artistului Constantin Crengăniş, autorul bustului, precum şi criticului de artă Gheorghe Macarie, reprezentant al Ministerului Culturii.

„Doamna Gabriela Moga Lazăr a ţinut foarte mult la acest loc, în discuţiile noastre pe care le-am avut pomenea întotdeauna de Vişinelu. Când am întrebat-o de sursele artei sale, mi-a răspuns: sufletul meu s-a plămădit între ţăranii din Vişinelu, nu pot să-i uit niciodată, nu pot să-i uit pe părinţii care într-o încercare dramatică au trebuit să părăsească satul”, a afirmat Gheorghe Macarie.

De la Sărmaşu la Paris, via Iaşi

Gabriela Moga Lazăr s-a născut în satul Vişinelu (Sărmaşu) la data de 7 noiembrie 1926. Şi-a făcut studiile la Cluj, capitala provinciei sale natale, specializându-se în arta tapiseriei. Mai târziu, a lucrat în învăţământ la Iaşi, oraş universitar de tradiţie.

Munca sa de profesor în domeniul tapiseriei şi colaborarea cu etnografii de la Muzeul Etnografic al Moldovei au condus-o să creeze opere care fac legătura între arta modernă şi arta populară. Profesoară la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” şi la Şcoala Populară de Artă, Gabriela Moga Lazăr a format numeroase generaţii de tineri, pe care i-a învăţat să aprecieze adevăratele valori ale artei populare româneşti. În 2010, Gabriela Moga Lazăr a primit „Distincţia de onoare” pentru activitatea sa didactică.

Artista a avut numeroase expoziţii, iar activitatea sa profesională şi artistică a fost recunoscută prin obţinerea mai multor premii şi a medaliei „Mérite et Dévouement Francais”, ca o recunoaştere a aportului artistei la cultura franceză prin crearea tapiseriilor „Balzac” şi „Victor Hugo”.

În martie 2013, tapiseriile Gabrielei Moga Lazăr au fost expuse la galeria „Art & Events” de lângă Centrul Pompidou din Paris. Ca urmare a succesului obţinut, Institutul Cultural Român din Paris şi Ambasada României din capitala Franţei au ţinut să aducă un omagiu artistei prin organizarea, în acelaşi an, a altor două expoziţii personale.

Artista ne-a părăsit la data de 28 decembrie 2012, în capitala Franţei, unde a lucrat la tapiserii până în ultimele zile ale vieţii.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE