Home / Cultură / Alexandru Papiu Ilarian, bust pe Aleea marilor bărbaţi ai Patriei Române. „Profesorul nostru de conştiinţă naţională”, omagiat la Sărmaşu

Alexandru Papiu Ilarian, bust pe Aleea marilor bărbaţi ai Patriei Române. „Profesorul nostru de conştiinţă naţională”, omagiat la Sărmaşu

Distribuie

Cel de-al 12-lea bust de pe Aleea busturilor marilor bărbaţi ai Patriei Române din incinta Mănăstirii Sfântul Mina din Sărmaşu a fost dezvelit vineri, 25 august, cu prilejul celei de-a 15-a ediţii a Zilelor Sărmăşene, manifestare organizată în perioada 25-27 august, de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Sărmaşu.

Bustul dezvelit cu ocazia Zilelor Sărmăşene îl reprezintă pe istoricul, juristul şi revoluţionarul de la 1848 Alexandru Papiu Ilarian şi a fost realizat de artistul plastic Ioan Astăluş, cel care a realizat de altfel toate cele 12 busturi amplasate pe aleea marilor personalităţi ale neamului românesc din incinta Mănăstirii Sfântul Mina din Sărmaşu.

De asemenea, de menţionat şi faptul că toate cheltuielile aferente realizării bustului lui Alexandru Papiu Ilarian (descris de jurnalistul Lazăr Lădariu ca fiind „profesorul nostru de conştiinţă naţională”) au fost sponsorizate de Asociaţia Tabla de Şah şi de senatorul liberal Cristian Chirteş.

Reporter: Ce simtiţi acum, după ce al 12-lea bust realizat de dumneavoastră a fost dezvelit la Mănăstirea din Sărmaşu?

Ioan Astăluş: Este greu de definit sentimentul ce-l încerc, ori de câte ori se dezveleşte o statuie. Se aseamănă cu cel trăit de un tată ce aşteaptă pe holurile maternităţii: emoţii, tensiune, certitudini nemarcate, bucurie, izbândă, gânduri, îndoieli… “seamănă, nu seamănă…”, e reuşit, e gata de a vedea şi de a fi văzut?! Cel de-al 12-lea bust de la Mănăstirea Sărmaşu a venit în al doisprezecelea ceas al creaţiei, într-o zi binecuvântată de august.

Rep.: Ce v-a determinat să daţi curs favorabil invitaţiei de a fi parte a proiectului?

I.A.: A fost o mare şi dificilă provocare. Am forţat limitele şi recunosc faptul că mi-ar fi greu, dacă nu imposibil, să mai încep un asemenea proiect. Se multiplică eforturile şi doar exerciţiile de admiraţie sunt compensatorii.

Rep.: Ce materiale aţi folosit pentru realizarea busturilor?

I.A.: Sunt materiale folosite, cu titlu generic, în modelaj şi sculptură dar, dincolo de aşteptări, am încercat şi materialele compozite, pentru a evita ca din bronzul lor să se facă tunuri.

Rep.: Ce v-a inspirat în activitatea dumneavoastră?

I.A.: Inspiraţia este permanenta decuplare de la contemporaneitate, natura umană şi infinita ei expresivitate. Clasicii, îngerul păzitor şi ochii din buricele degetelor au făcut restul, iar aprecierile rămân în sarcina celor din zilele ce vor să vină.

Rep.: Ce personalităţi urmează?

I.A.: Bustul Mitropolitului Andrei Şaguna este gata de-a urca pe soclu. Urmează: Regele Ferdinand, făuritorul Unirii, savantul Nicolae Iorga, corifeii Şcolii Ardelene, Gheorghe Şincai şi Petru Maior, Iuliu Maniu şi marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan.

 

“De astfel de modele este nevoie”

Gazdele momentului cultural de la Mănăstirea Sfântul Mina au fost ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu, şi părintele ortodox Ilie Bucur, rolul de moderator i-a revenit publicistului Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, iar printre participanţi s-au regăsit atât reprezentanţi ai Parlamentului României (senatorul Cristian Chirteş şi deputatul Marius Paşcan), cât şi numeroşi publicişti, scriitori şi poeţi. Programul manifestării a conţinut reuniunea cultural-ştiinţifică cu tema „Alexandru Papiu Ilarian şi Vocaţia Istoriei” şi mai multe lansări de carte sub egida „Autori mureşeni şi cărţile lor – 2017”.

“Alexandru Papiu Ilarian îşi are bustul aici, între principalele personalităţi istorice ale ţării, şi nu pot decât să apreciez pozitiv echipa care a participat la această activitate culturală, inclusă sub egida Zilelor oraşului Sărmaşu. Le mulţumesc tuturor şi le spun să continue în acest mod”, a afirmat ing. Ioan Mocean.

“Apreciez ceea ce se face pentru memoria lui Papiu Ilarian, o personalitate absolut copleşitoare. Noi nu facem decât ceea ce este normal, să scoatem din lada de zestre astfel de personalităţi pe care să le oferim ca modele şi culturale, şi politice, pentru că de astfel de modele este nevoie”, a spus Nicolae Băciuţ.

“Demersul dezvelirii de busturi ale personalităţilor româneşti va continua în timp, daca Dumnezeu ne va da sănătate, tocmai pentru a ne cunoaşte istoria”, a punctat părintele ortodox Ilie Bucur.

Alex TOTH

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Rețele de gaz modernizate în 14 localități mureșene

Distribuie Un număr de 20 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.